Last news in Fakti

21 Март, 2019 22:57 2 087 7

138 ВЕЦ-а може да спрат заради текст в закон

  • вец-
  • енергия-
  • закон

Казусът застрашава и хидроенергийното съоръжение на НЕК "Цанков камък", което започна работа през 2013 г.

138 ВЕЦ-а може да спрат заради текст в закон - 1

138 средни и малки ВЕЦ-а плюс държавния "Цанков камък" са заплашени от затваряне в най-скоро време, предупредиха от Асоциация "Хидроенергия" на форум в столицата.

Причината е във въведената през 2010 г. в Закона за водите възможност регионалните басейнови дирекции да отказват продължаване на разрешителното за водовземане, ако водоизточникът попада в защитена зона, независимо къде точно се намира самата ВЕЦ. По-голямата част от тези зони съвпадат с "Натура 2000", но има и други, припомня в. „24 часа“.

Тази разпоредба се отнася само за вецовете, въведени в експлоатация след 2010 г. Разрешителните за ползване на вода са започнали да изтичат наскоро и вече има случаи на отказано удължаване, каза председателят на асоциацията Боян Кършаков.

Казусът застрашава и хидроенергийното съоръжение на НЕК "Цанков камък", което започна работа през 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инженера Командира Тиквата Царя Съсела

    24 0 Отговор
    Ахмед Доган ще опрай нещата!
  • 2 агент РУДОЛФ

    19 4 Отговор
    Ами да спират, какъв е проблема? По малко ще се краде. ГЕРБ крадат от всичко и си купуват апартаменти! Много, много апартаменти, за всичките негодници от Шайката .

    Коментиран от #6

  • 3 миризлив пор

    12 7 Отговор
    Над 30% от страната е в Натура без никакви доказателства. Просто много бизнес тепърва ще умре и много хота ще се изселят от страната заради залените рекетьори.

    Коментиран от #4

  • 4 166

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "миризлив пор":

    ВЪПРОСЪТ Е КОЙ СТОИ ЗАД ЗЕЛЕНИТЕ РЕКЕТЬОРИ И ОТ 10-15г СПЪВА РАЗВИТИЕТО НА КУРОРТИТЕ ?

    Коментиран от #5

  • 5 Миризлив пор

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "166":

    Разгледай колко нещо обхваща Натура, курортите са само капка в морето, има огромни територии в които не може да се упражнява никаква стопанска дейност - разбирай дори и на поляната да се пусне животно да пасе. Реално който иска да инвестира просто като му се каже че е "защитена зона" и бяга, хората няма какво да работят и се изнасят където има работа, огромни територии се обезлюдяват.
  • 6 Бай Благой

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "агент РУДОЛФ":

    То това е проблема, че след като спрат "шайката" ще ги купи на безценица и след това като попаднат в "правилните хора" ще продължат да работят.
    ОСТАВКА на тия крадци!!
    Такова крадене и рекетьорство никога не е било до сега...е 1945-1948 може би..

    Коментиран от #7

  • 7 Миризлив пор

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Благой":

    Няма нужда да ги купува и да се мъчи да поддържа, произвежда и продава. Просто има няколко "зелени човечета" стоящи зад бюра и "искащи своето" - ха не си платил (избрал определена фирма за определени услуги на определена цена) и организират няколко "заблудени зелени души" да подскачат пред министерството, някоя друга поръчкова статия с полуистини в удобна медия и ти спират бизнеса. След като си на ясно с дупките в удобните за някои закони ти би ли инвестирал да направиш нещо и да дадеш препитание на 10 човека?