Last news in Fakti

21 Март, 2019 17:29 6 029 11

Изнасяме 640 тона шафранови луковици в Китай

  • шафран-
  • минзухари
Изнасяме 640 тона шафранови луковици в Китай - 1
Снимка: БГНЕС

В рамките на три години България ще изнесе в далекоизточната държава общо 640 тона шафранови луковици, съобщава сайтът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, съобщи "Офнюз".

Българска делегация с представители на Центъра и на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти в момента е на посещение в Китай. Споразумението е подписано в Ханджоу, район Сяошан, от китайска страна то е подкрепено от „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко.“ ООД.

Документът предвижда 3-годишен план за изпълнение. С подписите на директора на Центъра Васил Гелев, на председателя на шафрановата асоциация Хасан Тахиров и на ръководителя на китайската компания Джу Ханлян е договорено през 2019 г. страната ни да изнесе първите 40 тона от продукцията, догодина – 200 тона и през 2021 г. – 400 тона.

Общата стойност на шафрановия минзухар, който ще бъде експортиран за КНР, възлиза на 6,5 млн. евро. На церемонията по подписването присъстваха Фан Дзюн, зам.-кмет на район Сяошан, ръководството на Аграрния университет в Пловдив и учени от Джъдзянския университет.

На 18 март в гр. Ханджоу се състоя академичен форум, организиран от българския Център. Там професори от Джъдзянския университет обмениха опит с колегите си от Аграрния университет в Пловдив и председателя на българската шафранова асоциация Хасан Тахиров.

Обсъдени бяха проекти за сътрудничество между двата университета в областта на бубарството, шафрановата индустрия, електронната търговия и изграждане на съвместни лаборатории за повишаване на безопасността на храните, както и обмен на студенти. На 31 октомври 2018 г. Китай и България се споразумяха да работят за насърчаване на сътрудничеството и информационния обмен, за популяризиране на селското стопанство, науката и технологиите, търговията, туризма и културния обмен в областта на шафрановата индустрия.

През ноември миналата година българска делегация посети и „Меката“ на шафрана – Иран. Там в град Машхад Тахиров подписа Рамково споразумение за изграждането на център за изследване на тази изключително скъпа култура. Три големи ирански холдинга ще инвестират в създаването на този център. Тахиров е ентусиаст от Кърджали, които положи огромни усилия да популяризира отглеждането на минзухара у нас и много стопани вече се отказват от традиционното за Родопите и други райони отглеждане на тютюн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 висок

    18 9 Отговор
    Някаква субсидия ще се усноява! 650 тона ще произведат ако засеят и половината Черно море! Територията на България няма да стигне!

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "висок":

    Малко повече да беше чел , преди да дрънкаш !!! Ще изнасят ЛУКОВИЦИ , а не подправката шафран !!! За твое сведение подправката дава 1-2 кг на декар , но луковиците за същия декар са между 30 и 60 000 , тоест от 600 до 1200 КИЛОГРАМА на декар !!!
  • 3 Zoro

    7 4 Отговор
    Нима има толкова много шафран в България?
  • 4 Mорук

    6 2 Отговор
    И какво ша правим с толкоз много пари
  • 5 Владо

    4 3 Отговор
    1200кг не е 1 декар. Грешна ти е информацията. Това е поне 10 декара за толкова килограми

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Няма лошо

    9 5 Отговор
    Дано да доживеем дя изнесем толкова шафран. Това е абсолютна химера. Защо след като имаме капацитет да изнасяме тонове, всяка година внясяме тонове. Мирише ми на реекспорт от Холандия. Най-сладкия бизнес. Внасяш без мита и ддс и изнасяш за чайната с голяма печалба. После правиш хотел в дубай щото си председател на асоциацията за шафрана. Не Тахиров а Тарикатов... Ясна е далаверата.
  • 8 Ай стига бе фантасмагории

    5 2 Отговор
    Нещо не се връзват нещата , по добре без една нуличка та белким ще ни убедят в достоверността на новината.
    Бош лаф работа е това,, затриха тютюна ДПС .
    И ся ми сервират : трай марчо за зелена трева.
    Това е нова култура и нещо ново за нас, моля без положителни фантазии.
    Те така направихме и АЕЦ белене и още много криви сметки
  • 9 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Владо":

    Зависи от бройката на декар , както съм написал и от възрастта на луковиците !!! За едногодишна луковица може да е 10 декара , но но за 3-4 годишна си е точно за декар ! Разликата в теглото и размера между едногодишна и 3-4 годишна е десетина пъти !! Но 4 годишната ще даде още първата година 3-4 цвята и още толкова нови луковици , а едногодишната ще я чакаш още три години до тоя момент !!
  • 10 Анди

    2 1 Отговор
    Защо коментирате и пишете глупости бе.първо вижте на живо що е то минзухар. С една мотика прекопаите 1 декар засадете нещо и после коментари грешни давайте.
  • 11 Дедо ви

    6 1 Отговор
    Имам в двора си 1000 луковици шафран. Ей така, за проба. И знам какво е шафран и как се развива в нашите условия. Ама тия които са подписали договорите явно са объркали шафрановите луковици с картофите.