Last news in Fakti

26 Март, 2019 23:28 3 121 14

Българските зеленчуци изчезват от пазара

  • плодове-
  • зеленчуци

Сбогом на БГ домата и краставицата

Българските зеленчуци изчезват от пазара - 1

Производството на традиционни за България зеленчуци като домати, корнишони и чушки намалява. Това показва годишният анализ на Министерството на земеделието, горите и храните за реколтата зеленчуци у нас през миналата година.

Срив както в площите, така и в произведеното количество има при доматите. От реколтирани 4,4 хиляди хектара през 2017 г„ през миналата те намаляват до 3,9 хиляди хектара, пише в. „Труд“. Произведените родни домати са 148 000 тона, при 159 000 тона година по-рано. Спад има и при чушките, като за година площите, засети с тях, са се свили с 500 хектара, а родната продукция се понижава от 72 хил. тона през 2016 г., до 54,8 хил. тона през 2017 г. и 51,9 хил. тона през миналата година.

Недостиг има и при българските корнишони, като реколтираните площи намаляват със 70 хектара, а произведеното количество е едва 7300 тона при близо 12 000 тона година по-рано.

Почти двойно се е свило и производството на зеле у нас пред последните две години - от 75,6 хил. тона до 47 000 тона през 2018 г. Все по-малко са и българските дини на пазара, като количеството им от 108 хил. тона се свива до 95 хил. тона през миналата година.

Според производители обаче реалният спад на българското производство е далеч по-голям от официалните данни на министерството. Според тях ръстът при площите на отделни зеленчуци се дължи на увеличението на субсидиите за тях. Такъв е примерът с картофите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    38 2 Отговор
    Обаче сме първи по производство на тикви....една гатанка -какво е ТИКВАТА плод,зеленчук или нещо друго?

    Коментиран от #2

  • 2 Приказки изпод магнолиевия храст

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    Дааа ама нашите тикви освен на каляски се превръщат и в апартаменти ! "Гер бе ра сти, който не е*е. Той голям не ще да порасте. Не ще има кешови пари. Всеки ще го победи !"
  • 3 Важното е

    11 1 Отговор
    Че турските се увеличават.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Робот

    25 1 Отговор
    Голяма новина, няма що ! Всичко беше унищожено по график!
  • 6 AmiX

    8 19 Отговор
    Да си намалят цените и ще купуваме българско!!!

    Коментиран от #10

  • 7 Пешо

    33 1 Отговор
    Министерство на земеделието всяка година харчи три милиарда лева за да гуши мошеници и да съсипва българското село и селско стопанство.
  • 8 bank

    17 2 Отговор
    Докато се субсидира само зърнопроизводството, така ще е. Освен това вносните зеленчуци са по-евтини именно затова, че техните страни ги субсидират.

    Коментиран от #11

  • 9 ДЕМОНкрация!!!

    15 6 Отговор
    Със субсидиране на бизнеса не става!!! Българското земеделие замира, защото търговците предпочитат да купуват чужда стока!!!! Държавата трябва да е единственият търговец!!! Всички търговци на хранителни стоки, дрехи, колелета, техника и прочие трябва да бъдат унищожени и държавата да дойде на тяхно място!!! Държавата е единствената, която може да развива качествена търговия на народни цени и да стимулира родното производство!!! Търговията трябва да е 100% държавна!!!! Така нито има шанс за кражби от държавните търговски фирми, както е при производството, нито има шанс за спекулации с цените!!! За жалост сме ДЕМОНкрация и всеки Бай Ганьо стана търговец
  • 10 гост21

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "AmiX":

    Цените на които големите вериги магазини ги изкупуват са изключително ниски. Цената се вдига от търговците. Ако приемат закон като в Унгария, вносните стоки в магазините да са само 20% от всичките тогава и цените ще са по-ниски и ще има производство на Български стоки.
  • 11 Иван

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "bank":

    Субсидират се, но това не помага особено. Наистина трябва да се натиснат големите вериги. А иначе субсидията се дели между субсидаджий - латифундисти и чиновниците в Министерството на земеделието,тоест храни корупцията.
  • 12 Mорук

    5 0 Отговор
    Ако искате бг зеленчуци идвайте на село пращам и по куриер

    Коментиран от #14

  • 13 Аз ,Врчанката

    3 0 Отговор
    До batushka- коментар#1.
    Отговор на гатанката. Тиква: уял се гаден шоп от Банкя!😜😜😜
  • 14 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Mорук":

    Във ваше село да не сте решили успешно "римския" въпрос?!