Last news in Fakti

29 Март, 2019 16:42 6 558 7

Сделката между „Пощенска банка“ и „Пиреос“ ще доведе до още един монопол

  • пощенска банка-
  • пиреос-
  • монопол

Асоциацията за защита на потребителите възнамерява да сезира ЕЦБ и Европейската комисия за сделката

Сделката между „Пощенска банка“ и „Пиреос“ ще доведе до още един монопол - 1

Сделката между „Пощенска банка“ и „Банка Пиреос“ вероятно ще доведе до още един монопол в България. Затова призоваваме Комисията на финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не одобряват сделката.

Това посочват от Асоциацията за защита на потребителите.

Анализът на комбинираните пазарни дялове по сегменти на двете банки, съгласно възприетата от Комисията за защита на конкуренцията практика показва, че на пазара на корпоративно банкиране, те ще имат дял от около 12%. На жилищни и ипотечни кредити на физически лица пазарен дял от над 17%. В сегмента потребителски кредити на физически лица пазарният дял ще е над 10%. Това ще доведе до нов пореден гигант, контролиран от централата-майка на Пощенска банка в Гърция.

Затова ние възнамеряваме да сезираме Европейската централна банка и Европейската комисия за сделката, която може да доведе до монопол в България, с което да бъдат засегнати интересите на потребителите.

След финализирането на сделката, Пощенска банка ще заеме трето място по размер на кредитния портфейл при очакван пазарен дял от над 12%. Към септември 2018 г. "Банка Пиреос България" има активи от 1,7 млрд. евро, кредитен портфейл от 820 млн. евро и депозити в размер на 1,3 млрд. евро. След приключването на сделката, Пощенска банка ще има активи на обща стойност над 5 млрд. евро, капитал от над 600 млн. евро след реализирането на очакваните синергии, приходи преди провизии и нетна печалба в размер съответно на над 150 и над 70 млн. евро.

Така общите пазарни дялове на трите най-големи банки в България трайно ще надхвърлят 40% и ще управляват над 50% от активите на цялата банкова система, ще са отпуснали над 50% от кредитите, ще са привлекли над 50% от пасивите и над 50% от депозитите. Особено силна ще бъде концентрацията на пазара на жилищни ипотечни кредити – над 60%. При потребителските общият дял на банките в Топ 3 става над 60%, а при депозитите от домакинства – над 60%. Делът от печалбата ще достигне 70% от общата за банковата система.

За нас е притеснително, че трите банки могат да се разбират и да диктуват пазара. Например заедно да вдигат лихвите по кредитите, което ще ощетява потребителите. При неспособност да ги покриват ще попадат в ръцете на събирачите на вземания - колекторските фирми, които тормозят гражданите. Вече има доста случаи на някои от тези банки на прехвърлени лоши кредити към колектори.

Затова КЗК, КФН, ЕЦБ и Европейската комисия трябва да внимават с одобрението на сделката, която ще бъде в ущърб на потребителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям Слон

    8 10 Отговор
    Щом ЕВН и Топлофикация в Пловдив се обединиха, защо за тези да не може? Като не ти изнася, банки за целия китайски народ.
  • 2 ГЕНЧО

    3 3 Отговор
    ОЩЕ ЕДИН монопол? WTF? Думата МОНОпол говори ли ти нещо?
  • 3 Голям Слон

    1 2 Отговор
    Думата монопол много ми говори. Монопсон също. Олигопол. Олигопсон...и те. И олигофрен също ми говори/пише. Ти правиш ли разлика между това да се обединят двете ти алтернативи за отопление в града и обединение на две банки, когато има още други 15? Не ти требе жокер, ти си от там..
  • 4 Дано ги спрат

    2 3 Отговор
    Има хиляди проекти вътре, пък и сегс това обединение...хора няма, но срокове се поставят и се държи сметка. Дано го спрат, че не се работи нормално вече
  • 5 1944

    4 1 Отговор
    всички мълчаха, когато отп, собственост на руски олигарх, обедини дск и експресбанк.
  • 6 Служител

    2 2 Отговор
    Вече не се търпи, има 1000 проекта от една дигитална стратегия, която е от 5 години и до момента са станали два само, а се таргетира тази година да станата половината и това сливане. Как очаквате да се случи, със същият брой хора (започнаха да напускат) и след като по-голямата част от деня преминава в срещи?
  • 7 Внимавайте

    1 3 Отговор
    А някой дава ли си сметка ей тези двете банки заедно колко пари на българският спестител са депозирали във фалиралата Гърция? И тя дали ще ги върне? КТБ ще ни се стори като леко ппотупване по рамото. Внимавайте какво правите с разрешенията да не плачем пак.