Last news in Fakti

30 Март, 2019 14:44 28 954 27

Всяка година хиляди гръцки мъртъвци се отправят към София

  • крематориум-
  • софия

В Гърция все още няма крематориум - въпреки че от 2006 година насам кремирането е официално позволено. Затова и всяка година около 3000 гърци се отправят след смъртта си към София - последното им пътуване на този свят

Всяка година хиляди гръцки мъртъвци се отправят към София - 1
Снимка: Shutterstock

В Древна Гърция мъртвите се отправяли към отвъдното със златна монета под езика. С нея те трябвало да платят на лодкаря Харон, който ги прекарвал по реката Стикс в последното им пътуване на земята. Но и някои от днешните гърци са принудени да предприемат пътуване след смъртта си, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг" в кратка кореспонденция от южната съседка на България. Авторката Елена Панагьотис посочва, че онези, които желаят след смъртта си да бъдат кремирани, трябва да се насочат към чужбина.

Защо в Гърция все още няма крематориум?

Макар в Гърция кремирането да е позволена още от 2006 година, в страната все още няма крематориум. Най-силният противник на кремирането е църквата, тъй като то се окачествява като несъвместимо с нейните учения. Затова и много гърци решават да кремират починалите си близки в чужбина. България е особено популярна в това отношение. Защото поради близостта с Гърция тялото на починалия може да бъде кремирано до 24 часа след смъртта, както е прието в Гърция, посочва изданието.

В Гърция все повече хора избират урната като последен техен дом - независимо от това дали са вярващи или не. Освен това в големите градове гробищните паркове са препълнени, а кремирането пести място. Но то не е никак евтино: според информации в гръцките медии, транспортирането на мъртвец до България с цел кремиране може да излезе до 10 000 евро.

Скоро това може да се промени, посочва "Нойе Цюрхер Цайтунг" и добавя, че миналата седмица министърът на околната среда Йоргос Статакис е издал разрешение за изграждането на крематориум в Атина. Друг е въпросът дали той ще бъде построен, пише по темата германският "Бадише Цайтунг". Църквата оказва много силен отпор, а и жителите от съседните квартали искат да спрат проекта. Планове за изграждане на крематориум има също така в Патра и Солун, които обаче така и не напредват заради точещи се съдебни дела. Особено активно за построяването на крематориум се бори кметът на Солун Янис Бутарис, който преди няколко години трябваше да придружи тялото на починалата си съпруга до София, за да бъде то кремирано.

Крематориумът може да увреди здравето на хората наоколо?

Около 3000 гърци годишно се отправят след смъртта си към българската столица. Много по-евтино би било те да бъдат кремирани у дома, но досега влиятелните гръцки духовници винаги са успявали да попречат на построяването на крематориум. Църквата разглежда изгарянето на мъртъвците като езически ритуал, който "не отговаря на духа на Светото писание". Според други пък, църквата просто печели прекалено добре от погребенията, много от които са пищно устройвани.

Опити за легализиране на кремирането в Гърция се правят още от 1946 година. Но те се оказват неуспешни. Когато през 1960 известният гръцки диригент Димитри Митропулос почина в Милано, тялото му беше кремирано в Италия, а прахта - пренесена в Гърция. Православната църква обаче отказа да му направи опело. През 1985 година в атинския район Калитеа бе решено да се построи крематориум, но проектът беше спрян от съда с мотива, че това било в нарушение на "добрите традиции и обществения ред". Десет години по-късно се провалиха и плановете за строеж на крематориум в Солун - след протести на църквата и на местни жители.

Междувременно две фирми и една банка са завели дело срещу проекта за крематориум в Атина. Един от мотивите: крематориумът щял да уврежда здравето на хората, посочва "Бадише Цайтунг".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 добре

    40 18 Отговор
    Кремирането ми изглежда доста по-приятно от разлагането в земата, да те ядат червеи, и след време някое куче да ти разрови кокалите...
  • 2 добре

    19 13 Отговор
    Кремирането ми изглежда доста по-приятно от разлагането в земата, да те ядат червеи, и след време някое куче да ти разрови кокалите...

    Коментиран от #3

  • 3 Хитър Петър

    32 7 Отговор

    До коментар #2 от "добре":

    Едва ли ще ти пука, ако вече си умрял, дали ще те копат или ще те горят.
  • 4 Малена

    46 16 Отговор
    Отидеш ли си от този свят е завинаги. Кремирането трябва да е задължително, а урните красиви, здрави и приятни на външен вид за да си у дома, там при тези които си обичал и си бил убичан. Да си с тях и в делник и празник, а не в нашите грозни и страшни гробища. Трябва да се промени всичко, а гробищата да станат приятни, сега са криминално страшни. Помислете!!!

    Коментиран от #6, #7, #12, #22

  • 5 Дани

    20 36 Отговор
    Не съм съгласна с кремирането. Т ова е езически ритуал ползват го будистите,а ние сме християни,д
    Даже древните егииптяни балсамират тялото но не го изгарят.

    Коментиран от #20

  • 6 Вие

    21 13 Отговор

    До коментар #4 от "Малена":

    Вие бихте ли сложили урна в дома си?

    Коментиран от #17

  • 7 Гад

    42 3 Отговор

    До коментар #4 от "Малена":

    Аз съм за кремирането, но не и човек да държи урни в домовете си. Разпръснете праха в морето, в планината, на нивата - това което го е влечало починалия. В крайна сметка всичко това е за успокояване душата на живите, а не душата на умрелия
  • 8 Хитлер

    9 1 Отговор
    10 бона за изгаряне - дупката кач пара струва 😁😫😫
  • 9 ОТЕЦ ПАИСИЙ

    25 11 Отговор
    Аз съм против кремирането .Има нещо сбъркано в това ,починал човек да бъде изгорен !От пръстта си взет и в пръстта ще се върнеш (написано е в библията) ! Някой горе подхвърли да сме си държали урните къщи ...абе вие изтрещяхте ли бе хора !!?? Ако искате направо и като почине някой ваш да си го вземете в къщи за спомен ! Хората се погребват в земята и това е !

    Коментиран от #24

  • 10 Гост

    24 2 Отговор
    Да, едно време хората преди да избягат от България, си бяхме доста- около 9 мл.Тогава как се намираше място за погребване,а сега ще се горим и защо ли?Всичко се сбърква - легализиране на еднополовите,съвместни съжителства,а не брак,жената и детето на първо място,а мъжа къде е,кремиране,а не погребване.Какво ли още ни чака.
  • 11 MGewehr

    12 5 Отговор
    "Духовните гръцки пингвини" се загрижили за второстепенни неща. Човешкото тялото е само една обвивка на душата!
  • 12 Mорук

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "Малена":

    Те близките като вземат да се карат за имането ти,само за твоята урна ше мислят къде да я дянат

    Коментиран от #25

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Запознат

    19 0 Отговор
    Тия византийци ги горят тук от години. Колко пари правят тия от гробищата, не е истина. Какъв бизнес е таам, но, кой ли седи в сянка? Малее, колко пари правят... Българите чакаме по една седмица и повече, да дойде ред на нашите роднини. И тия там са нагли, ще чакате, че има много чужденци. Малее. Няма такава мафия на Орландовци. Охрана на гробищата, едни анаболаджии, чудо, пък не могат да опазят паметниците и орките ги обират. А, тя охраната пази далаверата.
  • 15 valentina

    4 1 Отговор
    Във Гърция гроба е под наем и на 3 години ги местят само по селата е постоянно и е доста скъпо
  • 16 onq s konq

    11 5 Отговор
    Руснаците се скъсаха да купуват имоти в БГ,Македонците пък-да се "обзавеждат" с Бълг. гражданство.След като и гърците обаче след кончината си се отправят към нас,това определено значи че сме РАЯТ НА БАЛКАНИТЕ.А бат Бойко каква длъжност изпълнява в Рая - отговорете си сами.

    Коментиран от #18

  • 17 Зайко Байко многознайко

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Вие":

    Една позната има две урни в къщата си едната на починалият и съпруг а другата на котаракът и. Седи си в къщи на топло, ме ходи по гробищата, които са изключително грозни, както по-горе някой спомена.

    Коментиран от #23

  • 18 Зайко Байко многознайко

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Свещенна Тиква, която очаква в полунощ да се превърне в урна!
  • 19 ахахах

    1 14 Отговор
    Само, че като те изгорят вече душата ти е с белег за вечни времена и на всяко прераждане ще си с белег, вещиците като са ги горили живи, затова има толкова хора родени с белези по рождение .😂😂😂
  • 20 Крали Марко

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Дани":

    Будизма НЕ Е езическо вярване а учение ! Не пиши глупости че се излагаш ! Най- миролюбиво, хуманно , възвишено и философско .(аз съм православен, но не фанатик)
  • 21 Крали Марко

    2 2 Отговор
    Не мога да следвам Буда- доста пороци имам😁
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 шибаняци

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Зайко Байко многознайко":

    Викаш, че е по-лесно вкъщи на топличко да не си нарушиш рахатя, да си попръцкваш вкъщи на топло, докато хапваш да бъдат до тебе....с една дума домът ти да бъде постоянно гробище......ей тупани прости, смотани никой не ви иска пИдераските мнения да си налагате на хората, като на вас така ви харесва правето го така!
  • 24 Що?

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ОТЕЦ ПАИСИЙ":

    Например вече може и от праха на починалия съпруг, вдовицата му да си направи накит, бижу и да си го носи на гърдите, до сърцето си демек. И тва е опция!
  • 25 Баба електричка

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Mорук":

    Хич няма и да мислят за урната!Ще мислят за сухото и имотите.
  • 26 Прост полицай

    3 0 Отговор
    Мисля,че истината е друга-в Гърция има много имигранти,а за тях няма места в общинските им гробища...и трябва да се кремират за икономия на място и пари
  • 27 Зейбекико

    0 1 Отговор
    От пръст си и в пръст ще се върнеш

    (Бит. 3:19)