17 Април, 2019 23:31 1 830 17

Тихомир Тошев: Над 52 млрд. лв. сме спестили в банките

  • банки-
  • заеми-
  • спестявания

Българинът става все по-смел при вземането на кредит

Тихомир Тошев: Над 52 млрд. лв. сме спестили в банките - 1

„Всяка година след 2015 г. виждаме ръст в кредитирането и търсенето на кредити. Домакинствата са все по-смели в решенията си да вземат кредит“. Това заяви пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Имаме рекордно ниска безработица, ръст на доходите. Това кара домакинствата да са по-смели и да решават тези проблеми, които могат да решат с помощта на кредитен ресурс, естествено не за сметка на нарушаване на правилата на това финансиране и поемане на твърде много риск. Повечето домакинства спазват правилото – не повече от 40% от доходите им да отиват по погасяване на кредити. Още по-здравословно е, ако това е до 30% от доходите. Винаги има хора, които надхвърлят възможностите си, надценяват се, не премислят добре нещата и поемат повече дълг, отколкото могат да обслужват, и във времето започват да имат проблеми с това задлъжняване. В момента обаче повечето българи са доста разумни, добре преценяват възможностите си и теглят кредити, които ще могат да обслужват в следващите години“, коментира Тошев в интервю за предаването „Преди всички“.

По думите му, в момента се наблюдава предпазливост както от страна на клиентите, така и от страна на банките.

Кредитният консултант очаква през тази година лихвите да се задържат около нивата в момента. Според него в последните 4 години се наблюдава подобрение на лихвите и исторически най-ниски лихви по ипотеките и потребителските кредити. Това е резултат от ниските лихви по депозитите и големия ресурс, генериран от банките:

„Депозитите на населението продължават да растат въпреки инфлацията, въпреки ниските лихви по тях. Над 52 млрд. лв. сме спестили в банките“.

Между 12 и 15% от новите ипотечни кредити са рефинансиране на стари ипотечни кредити с цел получаване на по-добри условия, посочи Тошев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм.

    20 1 Отговор
    Боклуци

    Коментиран от #16

  • 2 Meganoob BG

    20 1 Отговор
    Абе по телевизията и по вестниците можете да си съчините каквито си искате статистики. Също както резултатите и от следващите избори ще са по сценарий, всеки ги знае предварително. Кредити... със 300 евро заплата какъв кредит? На планетата София е възможно... донякъде.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да да да

    16 2 Отговор
    Всичките са на ОПГ герб. За хората 560 лв заплата.
  • 6 Mорук

    8 1 Отговор
    Кои по точно бедния народ или оядените политици,и ако има пари в банките от народа то са от емигрантите които някой ден ще си ги изнесат щот виждат че от България вече нищо не става
  • 7 Димитър

    20 1 Отговор
    Господинът може и да е напълно прав! Поне за спестяванията. Пропуснал е само да каже, че 99% от тия спестявания са на 3-4% от населението ни - политици, реститути и крадци - така наречените бизнесмени. Другите имат само дългове.
  • 8 запознат

    13 1 Отговор
    На документи сте спестили , но фалира ли голяма банка , тогава ще се окаже ,че парите ги няма !
    А иначе взимайте кредити , днес това е съвременното робство , вие взимате кредити , банките печелят милиарди без да дават лихви и без да имат разходи !
  • 9 Ванко 1

    5 0 Отговор
    Живота никак не е лесен. Искаш ли да пробваш моя десен.
  • 10 ЪН разбран

    10 1 Отговор
    България е Швейцария на Балканите! Не знам, какъв е тоя навик да си избираме Тиква и да се взимат по 4МЛРД.€ всеки мандат без обяснения, но явно сме яките богаташи ! Градския транспорт стана, почти ненужен, защото всеки си кара кола със застраховка, преглед, нови гуми, пълен резервоар, винетка... Барчетата ПЪЛНИ, ресторантите САМО С РЕЗЕРВАЦИЯ, смартфоните едвам с покажат и вече са ни на муцуните - ако не беше ЧАЛГАТА И МУТРИТЕ още щяхме да сме на черно-бели сандъци! Вече спестяваме, имаме пари, имаме самочувствие и сме цивилизовани! Дори Тихомир Тошев ни завижда на запасите в банките - няма безработица, всеки е доволен и сит! Не бива да се гледате в огледалото - счупете го! казват Ви, че сте богати и доволни - повярвайте!
  • 11 Lupo

    9 3 Отговор
    Другия месец на генералната репетиция ще разберем кой спестява, който е спестил ще гласува за ГЕРБ който не е спестил срещу герб!
  • 12 Ernesto Guevara

    10 0 Отговор
    Май някой им е хвърлил око на тия 52млрд

    Коментиран от #13

  • 13 Да да да

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ernesto Guevara":

    ОПГ герб им е хвърлил око, трябват за апартаменти ,хотели балкони ,тераси, Барселона ,любовници. Ама, ние сме си виновни ,че си траем .
  • 14 гост

    9 0 Отговор
    Тошев,я кажи колко пари открадна от Адрес при ремонта на офиса в ндк преди да те изгонят
  • 15 Арменеца

    9 0 Отговор
    Кав е тоя да кажи и кои са спестили тея пари ей направомисе иде да ги на е......а всичките долни мазни лажчци
  • 16 бл.134 в Зап. парк

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аз съм.":

    Теглете братя и сестри.Теглете , един път се живее .Живейте на кредит ,взимайте колко можете и харчете .Все е тая кой ще ги връща и какво ще връща-ЕЦб ,печати пари .
  • 17 Иванов

    4 0 Отговор
    Този май съществува в паралелната система Суджук, докато народа мре от мизерия!!!