5 128 26

Шестте проблема на българската икономика

България все още не успява да убеди младите, че имат перспектива в страната

Шестте проблема на българската икономика
Deutsche Welle

Какви са условията за бизнес в България? От какво са доволни чуждестранните инвеститори и къде виждат още потенциал? Много интересни факти и тенденции в това отношение бяха огласени на Германо-българската икономическа „Кръгла маса" в София на 4 април, в която участваха българският президент Румен Радев и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер. Кръглата маса беше организирана от Германо-българската промишлено-търговска камара.

Шест големи проблема

За един неспециалист се открояват няколко изключително важни аспекта, които очевидно са решаващи за цялата българска икономика:

1. На трудовия пазар все по-мъчно се намират квалифицирани кадри, емиграцията допълнително усложнява положението.

2. Българската образователна система не „произвежда“ достатъчно кадри със средно професионално образование.

3. Законите са добри, но не се прилагат достатъчно ефикасно.

4. Бюрокрацията и корупцията пречат на инвестициите.

5. Здравеопазването не е на ниво и работи неефикасно.

6. Браншовете, свързани с автомобилостроенето и IT-сектора, са в голям подем.

Защо бягат младите?

Германският модел на дуално образование, тоест – средно професионално образование+дългосрочен стаж в предприятията – печели овациите на много работодатели, но в България все още трудно пуска корени. Защо ли? Според германските инвеститори, една от причините трябва да се търси в семейната и социална среда на младите хора, в ценностите, с които израстват. Казано по-просто: в България има култ към висшето образование и никой не се опитва да убеди младите, че едно добро професионално образование осигурява същите кариерни шансове. Към това се добавя и голямото изтичане на кадри към чужбина по схемата „чуждестранен университет – работа на Запад". Просто България все още не успява да убеди младите хора, че имат перспектива в страната, че могат да работят и да получават справедливо заплащане.

Разбира се, високотехнологичните компании и световните фирми, които са стъпили на българския трудов пазар, предлагат отлични условия и не се оплакват от липса на кадри. Когато предлагаш заплати от 3000 лева нагоре, естествено, че ще намериш специалисти с добър английски, IT-инженери, софтуерни специалисти, професионалисти в областта на въздухоплаването, фармацевти – каквото ти душа иска. Но на трудовия пазар в България борбата за тези кадри вече е толкова остра, че навлизането на още чуждестранни компании може да доведе до същински колапс, опасява се един германски предприемач. Негов български колега от IT-сектора предлага оптимистичната гледна точка. Той цитира „Форбс" с информацията, че София е сред десетте топ-места за стартиране на IT-фирми и за аутсорсинг. Според него, България е номер едно за IT-аутсорсинг в Европа и е считана за номер 3 в света. Ако страната започне да инвестира сериозно в автоматизиране и дигитализация, БВП ще се увеличи с 8 милиарда, смята експертът, който вижда в основата на това развитие отличния човешки потенциал и доброто образование на младите българи.

Доброто образование - гръбнакът на икономиката

Явно обаче това важи само за информатиката, защото иначе българското професионално образование получава лоша оценка от германските работодатели. Един от тях припомня, че тъкмо професионалното образование е гръбнакът на германската икономика. Ето защо германските предприемачи очевидно под пара работят за обучаването на собствени кадри. Те изготвят съвместни програми с български средни и висши училища, лобират за сертифицирането на съответното образование, обучават хиляди млади работници в своите производствени мощности. Досега в България младите хора изучават професията главно на работното си място. Това означава, че образователната система засега не се е наканила да реагира на нуждите на производителите, а все още реагира само на емоциите на родителите. И до момента както тя, така и работодателите, не правят почти нищо за успешното интегриране на малцинствата на трудовия пазар.

Законовата рамка за бизнеса в България е наред, единодушни са чуждестранни инвеститори. Но следва задължителното „но". България все пак все още е под европейско наблюдение, а правовата държава изостава в сравнение с повечето други страни в Средна и Източна Европа. Законите са относително добри, но не се прилагат достатъчно добре, съдилищата работят бавно и невинаги качествено, процедурите (например – по издаване на разрешителни) понякога също са мудни и прекалено бюрократични. А когато зададеш на чуждестранните инвеститори деликатния въпрос за държавните и обществени поръчки, те внезапно стават много разсеяни и уклончиви. Не, не сме печелили държавна поръчка, опитахме няколко пъти и вече се отказахме – такъв отговор често ще чуете в кулоарите на чуждестранното инвестиране. За малки и средни фирми от Германия това е недостъпен терен, казва един предприемач. Обществените поръчки винаги се печелят от все един и същи големи фирми, казва юристка, която е специалист по чуждестранните инвестиции. Но виж, от държавната подкрепа за инвестициите германските (а и не само германските) предприемачи са много доволни.

"Откраднахте ни ги"

Накрая – един анекдот с участието на българския държавен глава. На икономическата Кръгла маса в София Йоханес Бусман, шеф на „Луфтханза Техник АД", говори с много комплименти за работата на фирмата в България. „Ние продължаваме да растем. Радваме се, че в България намерихме родина." Наред с добрия опит на фирмата си в България, той също спомена и нуждата от висококвалифицирани специалисти по въздушна сигурност. Тук българският президент Румен Радев се пошегува, и то на немски език: „Откраднахте много офицери от моите ВВС."

На което Бусман спонтанно отговори: „Което означава, че са получили отлична квалификация."

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тях червеното знаме роди ги
  Отговор
  1 15:57  18.04.19
  Първи и единствен проблем е БКП !!!!!!!!!!!!!!!!

  Коментиран от #3

 • 10 години ГЕРБ
  Отговор
  2 16:01  18.04.19
  И седмият, но на първо място голям проблем е Борисов и крадливата му шайка. Чухте ли брифинга на прокуратурата за катастрофата край Своге - там се казва всичко, което се случва навсякъде където се усвояват големи пари. Скъпо строителство, най-ниско качество, фалшифициране на документи и прикриване на гаранции, за да не се плащат за лошо изпълнение ...
 • 3 16:02  18.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Amix
  Отговор
  4 16:06  18.04.19
  Ще дам пример защо младите бягат... Един колега преди 3-4г. замина за Ирландия със жена си. А аз останах в България и продължих да работя за 700-800лв. След 4г. Двамата се видяхме да пием кафе. Беше много хубаво да се видя със приятел и бивш колега с когото много се разбирахме но животът ни разделил. За 4г. Работа навън той си купи къща в голям град. Ремонтира и я обзаведе. Купи си супер яката кола. Има в банката пари за един апартамент. За 4г. Аз който останах тука имам 50 000лв. заем към банката за имот. И сега се чудим кредит ли да изплащаме със жената или ремонт да правим... Сега моя приятел и жена му вземат бора около 1300-1400лв. На човек. А аз и жена ми работим за 700-800лв. И май скоро ние ще сме следващите които ще напуснат България. Тук човек боксува на място и слуша речи на Б. Б.

  Коментиран от #7, #14

 • Един
  Отговор
  5 16:09  18.04.19
  Единствения проблем е естеството на "демокрацията" в България! А "демокрацията" дойде за да могат някои да "приватизират"! И както казва народа : "Мафията си направи държава"! И извода е : където има изнудване и кражби - там не се инвестира/ не се работи!
 • 6 кофти отговора
  Отговор
  6 16:11  18.04.19
  1 - На пазара на труда все още се намират квалифицирани кадри. Лошото е, че разликата между квалифициран кадър със образование, стаж и сериозна квалификация и някой пазач дето само се подпира заплащането е с минимални разлики. Никой няма да се гърби да работи като вол като може да се подпира - ако му плащат същите пари; 2- НИКОЙ не иска да пусне детето си да учи за някакъв бачкатор след като не е добре платено; 3 - отиваш и ти предлагат да работиш 12 часа на 4 часов договор а заплата ти не е гарантирана ако работеха законите доста фирмаджии щяха да са в затвора. ; 4- без коментар все пак управляващите не живеят в колиби; 5 - при по-добри условия на труд и по-голямо заплащане, кадърните лекари се изнесоха; 6 - не трябва да са само те.; А защо бягат младите? защото за същата работа им плащат няколко пъти над това което евентуално ще им платят тук и могат да се развиват.
 • СссереМ
  Отговор
  7 16:16  18.04.19

  До коментар #4 от "Amix":

  Като си некадърник никой не ти е виновен,почни да гледаш зайци и пчели,ама като те гледам и тях ще умориш,радвай се че и толкова ти дават,аз на общаците плащам 900 лева щото няма кой да работи.

  Коментиран от #9, #13, #26

 • Amix
  Отговор
  8 16:17  18.04.19
  Друг проблем в България. 1. Плащат малко. 2. Осигуряват те на минимална заплата на 4 часов работен ден. 3. Не ти дават или не ти плащат отпуските. 4. Държат се с работниците все едно са роби и са длъжни да ти работят, даже и за без пари. 5. С работа гърбав се става богат не се става.
 • 9 16:18  18.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ккк
  Отговор
  10 16:27  18.04.19
  Всичко опира до парите,плащайте като на Запад и проблеми с кадрите няма да има . Просто уравнение ама за някой много сложно.
 • мислещ
  Отговор
  11 16:36  18.04.19
  Може да ги сведем до един: Мутренско-мафиотска диктатура, комбинирана с евр(ей)о-комунистическа диктатура.
 • Незабравка
  Отговор
  12 16:59  18.04.19
  Преди мноого много години ( добре забравените 80 ) от Германия идваха тук да научат и прилагат професионалното или така нареченото дуално образование. А ние по възможно най- бързия начин го разделихме.
 • миризлив пор
  Отговор
  13 17:10  18.04.19

  До коментар #7 от "СссереМ":

  А ти някога гледал ли си зайци и пчели? А някога продавал ли си продукцията да видиш колко остава след това?
 • Смях
  Отговор
  14 18:08  18.04.19

  До коментар #4 от "Amix":

  Да бе без крадити ли купи всичко това твоя приятел????? Аре стига глупости ходих и аз чужбина видях.
 • 15 19:59  18.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гошко
  Отговор
  16 22:02  18.04.19
  Супер перспектива... Харесал съм си А8 от 2008-10 в Англия мога да си я купя с една месечна заплата(карам мотокар), нали става въпрос като в тоя месец не ям, не пуша, не спя,не пия вода и т.н. в България за същото А8 ми трябват 20месеца.. Та моя въпрос е КЪДЕ МИ СА ОСТАНАЛИТЕ 19 ЗАПЛАТИ ВСЕКИ МЕСЕЦ???
 • Tomi Tomov
  Отговор
  17 09:40  19.04.19
  Един ЧОВЕК СЪС СИЛНА ПСИХИКА МИ Е КАЗАЛ.НЕ Влизай в празни дискусии.
 • проЗтак
  Отговор
  18 14:25  19.04.19
  В калпава държава и с проЗ народ силна икономика не може да се случи! С продажни политици и угодни преговарящи по милост ни приеха в ЕС без да защитим национален интерес и приоритети... Подарихме си пазара на глобализаторите, съсипахме хубави производства за да се харесаме на чужденците... убихме селското стопанство и селата, съсипахме енергетиката с тъпа приватизация, разкатахме туризма с презаселени курорти, бетон и евтини пакети за бедни чужденци, алкохолици и утрепки... Топим се като нация за сметка на циганите,,, Крадци, глупци, дребни и едри тарикати и неуки простаци нечестно просперират за сметка на умни и способни... И още... и още... Да ни се неначуди човек що за Народ сме и как изобщо живеем... А иначе всички сме се облещили и бленуваме за светлото бъдеще, даваме за пример нормалните държави, всеки се бута да е по-напред без да зачита останалите ... Е как да стане? Къде и в какво е перспективата?!
 • 19 14:27  19.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бидон
  Отговор
  20 17:52  19.04.19
  Каква икономика в България какви 5 лв.?
 • Много жалко
  Отговор
  21 22:42  19.04.19
  че даже от Запад не разбират, че най-важния проблем на трудовия пазар е изключително високато степен на експлоатация на наемния труд. Работодателите само реват от закони, данъци, корупция, обаче грабят два пъти повече от колегите си на запад. Вижте им колите, къщите , почивките и заплатите , които дават и колко са конкурентоспособни. Има европейска статистика за това, но никой у нас няма доблест да ги коментира, камоли да отстоява позиции- нито държава, нито синдикати, нито политици. За това сме най-бедни. И ще бъдем, защото и ескимоси да им докарат и те няма да се съгласят да работят без пари. Малоумно, грозно и цинично е да се обсъждат срамните нива на минимална заплата, пенсии и др. в тази страна при условие, че имаме работодатели, като Баневи и др.

 • българина
  Отговор
  22 10:12  20.04.19
  Пак празни приказки и никакво подобрение от 30 години насам,корупция ,измами,мутри това са думите който ни описват като държава България,всичко останало в статията са приказки от 1001 и една нощ.
 • Ввв
  Отговор
  23 11:56  20.04.19
  Абе хора,Боко ви направи прекрасен път до Терминал 1 и 2,абе използвайте го
 • цар Крум
  Отговор
  24 16:33  20.04.19
  тази статия да е пратите в парламента всички депутати да я прочетат срещу подпис
 • Хайл
  Отговор
  25 00:44  21.04.19
  Дойче веле да си гледа джендърските,педофилските,негърските и мюсюлманските въпроси в германия...Хитлер ги направи богати,меркел им ева мамата
 • 26 00:53  21.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай