Last news in Fakti

18 Април, 2019 14:36 1 722 3

Юбилейното издание на „Шумът на парите“ събра над 1500 души аудитория и близо 50 лектора

  • шумът на парите-
  • икономика-
  • бизнес-
  • лихви-
  • пазар

Събитието се проведе на 16 и 17 април в зала 6, НДК

Юбилейното издание на „Шумът на парите“ събра над 1500 души аудитория и близо 50 лектора - 1

Двудневното юбилейно 10-о издание на икономическия форум Шумът на парите събра на сцената си близо 50 български и чуждестранни лектори, които представиха очакванията и новостите в света на управлението на личните финанси, технологиите, банките, образованието и имотите.

Няма индикации, че през тази година ще станем свидетели на нова глобална рецесия, но дори това да се случи, тя ще създаде много добри възможности за инвестиции. Това заяви ръководителят на дирекция "Частно банкиране" в Първа инвестиционна банка Петко Вълков по време на дискусията, посветена на личните финанси.

Ние считаме, че няма условия за финансова криза, заяви от своя страна Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт. Той подкрепи мнението си, като посочи, че икономиката е в период на ръст, който се забави, но всички прогнози за тази и за следващата година са, че в световен мащаб ще има ръст от около 3%.

По време на дискусията, посветена на личните финанси, главният изпълнителен директор на ЗК „УНИКА“ АД Николай Генчев заяви, че инвестиционните възможности, които предлага застраховането, напоследък стават все по-популярни.

Застраховката е едно от най-евтините неща, които човек може да си купи, макар че твърде често се сещаме със закъснение за това, посочи още той, като допълни, че дори и без особени финансови възможности, човек може да си купи една прилична застрахователна защита срещу много възможни неблагоприятни събития.

Проблемите с работната ръка обединиха представителите на големите компании по време на дискусията Двигатели на растежа.

Основният ни проблем в производството е намирането на служители, което е проблем в България и дори в Европа, заяви Хюсеин Йорюджю, изпълнителен директор на Алкомет.Има някои предпазни мерки, които ние от Алкомет предприемаме.

В Шумен си сътрудничим с общината и с образователни институции, за да създаваме и образоваме работна сила, допълни Йорюджю.

Светлана Георгиева, ръководител "Набиране и подбор на персонал" в "Идеал Стандарт – Видима", също посочи, че компанията работи с всички средни и висши учебни заведения в района на Севлиево, поддържа добри взаимоотношения с доставчици и партньори, а наред с това има и стабилни връзки с държавни и общински институции.

При нас работят 3500 души в много различни структури и за да задоволим бизнеса, те трябва да имат знанията, уменията и съответната квалификация, каза Георгиева.

Успехът на едно общество е колективно усилие и зависи от всеки един негов представител, като въпреки важната си роля, бизнесът сам по себе си не може да изтегли всички на пътя на просперитета. Това посочи Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.

Това мнение потвърди и Илия Лингорски, главен икономист на Българска банка за развитие, който заяви, че една от основните причини за растежа у нас са хората. В България се наблюдава силна инициатива за предприемачество, която набира инерция, допълни още той.

Невен Дилков, основател на Нетера, разказа пред аудиторията на технологичната дискусия за старта на интернет доставките у нас, връщайки се 23 години назад.

В България има неколкостотин активно работещи интернет доставчици, като системно сме в топ пет на доклада "Състояние на интернет” на Akamai, посочи още Дилков.

Вторият ден на Десетото издание на икономическия форум Шумът на парите стартира с банкова дискусия.

Представителите на сектора се обединиха около тезата, че лихвите у нас ще се задържат на нивата, на които се намират в момента, за определен период от време.

"Хората винаги трябва да мислят за това, че лихвите няма да са вечно ниски. Това с особена сила важи за ипотечните кредити, тъй като те са с по-дълъг срок. Когато теглиш кредит, трябва да си наясно, че лихвата след една или две години няма да е същата", предупреди главният финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров.

Напълно естествено е след спада на лихвите от последните години, да започне тенденция на повишаване. Това заяви главният изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка Илиан Георгиев. Той посочи, че лихвите по ипотечните кредити се задържат на стабилни нива и вече не вървят надолу. Средните нива са около и малко над 3 процента.

Според Кристоф Де Мил, член на Кънтри тийма на КВС Груп за България, изпълнителен директор Финанси и иновационен лидер на Обединена Българска Банка, влизането на България в еврозоната ще донесе на страната много потенциални ползи за икономиката и за компаниите.

„15% от нашите клиенти използват дигитални или мобилни услуги. Аз обаче смятам, че това ще се промени изключително бързо и ще окаже фундаментален ефект върху нашата индустрия“, каза иновационният лидер на ОББ.

По отношение на иновациите в сектора, Асен Ягодин, член на УС и изпълнителен директор на Пощенска банка, смята, че банките ще се „финтехнизират“, отговаряйки на нуждите на новото поколение клиенти. Въпреки това, експертът не смята, че банковите клонове на бъдещето ще останат без човешка намеса, тъй като потребителите имат нужда от личен контакт.

По време на дебютиращия панел на Шумът на парите, посветен на образованието, представителят на Cargill България Стефи Андреева посочи, че чрез редица инициативи компанията се опитва да накара младите хора да останат у нас, след като завършат образованието си, защото тук има какво да работят.

Държавата има нужда от тях и компаниите, които работят на този пазар - също, посочи още Андреева.

Страната ни дава възможност за качествено образование, като пример за това е наличието на център у нас на шестото най-добро икономическо училище в Европа SDA Bocconi, стана ясно от думите на Евелина ван Менсел, представител на съвместната магистърска програма на АУБ и SDA Bocconi.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бомбар

    6 0 Отговор
    ФИНАНСОВИ БОЛШЕВИШКИ К...ВИ В ЕДНА УМИРАЩА БОЛШЕВИШКА ДЪРЖАВА.......
  • 2 Петя

    2 1 Отговор
    За 10та година се провежда форумът, за 7ма ходя и този път нивото беше много високо - лекторите са наистина едни от водещите в сферите финанси, технологиите, банките
  • 3 КоКо

    0 2 Отговор
    Страхотно събитие, хубаво е, че се провежда и дано да продължи да го има още дълго време.