19 Април, 2019 16:30 1 652 15

ЕРП-та поискаха скок на парното с до 108%

  • топлофикационни дружества-
  • цена-
  • парно

Най-малко увеличение - с 3 процента иска Топлофикация София

ЕРП-та поискаха скок на парното с до 108% - 1
Снимка: БГНЕС

Скок на топлоенергията с между 3 и 108 процента от юли поискаха различните топлофикационни дружества в страната. Един от основните им аргументи е поскъпването на въглеродните емисии, които те плащат.

Най-голям скок - със 108 процента, е поискало габровското дружество, което работи на въглища. Между 12 и 48 на сто увеличение са поискали останалите три въглищни ТЕЦ-а в Русе, Перник и Сливен.

От топлофикациите, работещи с газ, за най-голямо поскъпване - с 88%, настоява топлофикацията във Велико Търново, а за най-малко - с 3 процента Топлофикация София.

Дружествата в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Враца и Разград искат промяната в цените да е между 7 и 22 на сто.

При тези предложения най-скъпа ще е топлоенергията в Габрово и Велико Търново, където 1 мегаватчас ще доближава 200 лева, а най-малко ще струват парното и топлата вода в Бургас и Сливен - около 80 лева.

Практиката от последните години показва, че обикновено дружествата искат много по-високи цени, които енергийният регулатор намалява.

Следващите два месеца експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране ще правят изчисления, за да решат с колко точно ще поскъпне топлоенергията от 1 юли, отбелязва БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2013 та година

    42 1 Отговор
    Баце, бегай надалеч, че народната любов пак се задава
  • 2 Ура другари

    9 15 Отговор
    С БКП,НАПРЕД.....УРА,ДРУГАРИ!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ха ха

    31 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ура другари":

    А бе, другарю ... ти да не си бил замразен преди 30 години. Вече на БКП-то му викат ГЕРБ, а на бай Тошо - баце Боко
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Язе 2

    24 0 Отговор
    Тук именно е важна ролята на държавата в лицето на регулаторния орган, който да позволи само обекивно регламентирано поскъпване или да го отхвърли. Иначе и аз искам увеличение на заплатата си с 245,7 % ако може, не едва ли ще ме огрее.
  • 7 Митко

    14 1 Отговор
    Проблема е ,че не искаме увеличение на заплатите и не протестираме ефективно.

    Коментиран от #8

  • 8 Да да

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "Митко":

    Митко, аз исках по-високи доходи и си смених работата. Ти като искаш да си на старата си работа, покажи инициатива, издигни се. Докажи че можеш повече и искай по-висока заплата. Ако не те оценят, поне смени фирмата.Иначе си обикновен мрънкач.
  • 9 Бесен

    10 0 Отговор
    Сто и осем тояги да изядете. Какви емисии, какви пет лева, тези ни взеха вече за баламурници, този път ще ядат дървото.
  • 10 вес

    6 1 Отговор
    Тъжно е, когато не правиш разлика между енергоразпределително и топлофикационно дружество, а още по-тъжо е, когато на никой не му прави впечатление..
  • 11 Мартин

    4 0 Отговор
    Цяла година плащам по 100 лева за вода и парно, без да ползвам отопление, накрая ме заравняват с 13-та сметка от 200 лева. Сега искат да вдигат. По преносната мрежа не са правени ремонти от времената на Бай Тошо, не знам с какви очи всяка година вдигат цената с едни прилични проценти. Заплатата расте с 4-5%, парното с 10-15%, е кога ще сме по-добре с това темпо? Ако някой отрасъл поиска увеличение на заплатата с 15% всички писват колко абсурдно е подобно искане и как бюджета не може да си го позволи, но ако става дума за личният бюджет и увеличаване на цени, данъци и такси - давай, може още!
  • 12 Гадните кравари

    4 2 Отговор
    се оттеглиха от международното споразумение за климата и не плащат нито долар, а нашите идиоти - управляващи всячески ни набутват. А Топлофикация - София иска най-малко увеличение на цената, защото идват избори и защото парното на софиянци го плащаме всички българи чрез включена добавка в сметките ни за ток. Болен здрав носи.

    Коментиран от #13

  • 13 Читател

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гадните кравари":

    Цената на топлинната енергия в Търново е с 1 лв. повече от тази в София. Означава ли, че хората от провинцията "плащат" и отоплението на "болярите"? А е Плевен, цената е по-ниска от тази в София. Това означава ли, че хората от провинцията плащат топлината на "софианци".... а софианци плащат топлото на тези в Плевен? И другия въпрос е, след като някой друг плаща топлото в Плевен, плевенчани на кого плащат? :) Не ми отговаряй...
  • 14 СМЪРТ

    0 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ ПРАВИ ТЕРОРИСТИЧНИ УДАРИ В МИЛТА НИ ТАТКОВИНА, ПО-ГОЛЕМИ ТЕРОРИСТИ ОТ НАС САМИТЕ НЯМА.
  • 15 Булшитс

    2 0 Отговор
    Пак на площадаааа