23 Април, 2019 11:19 810 6

"Булгаргаз" очаква по-евтин газ през юли

  • булгаргаз-
  • газ-
  • синьо гориво

Топлофикационните дружества на София, Плевен, Бургас и Враца са проблемни клиенти на "Булгаргаз"

"Булгаргаз" очаква по-евтин газ през юли - 1

Купеният наскоро на търг по-евтин природен газ ще повлияе на цените на синьото гориво през есенно-зимния период. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов за БНР.

Той посочи, че през следващото тримесечие ще бъде обявен нов търг за покупка на газ, който ще е по-евтин от получавания по дългосрочния договор с руската компания "Газпром експорт". Планира се количествата - вероятно над 50 милиона кубични метра, да бъдат доставени през зимния период. Павлов увери, че "Булгаргаз" стриктно изпълнява договора с "Газпром експорт", според който българското дружество е задължено да приема определени количества през летния период.

В тази връзка ние ще закупим тези количества, които няма да доведат до нарушаване на договора с основния ни доставчик, увери той, но отказа да коментира информация за цената на купения газ.

Павлов посочи, че "Булгаргаз" има готовност да купи газ и чрез пряко договаряне, ако цената, която се предлага от търговеца, е по-ниска от доставната, тъй като това дава възможност крайната цена за потребителите да бъде по-ниска. Очаква се от юли синьото гориво да поевтинее с около процент, по думи на директора на "Булгаргаз". Той обаче не се ангажира с прогноза как това ще се отрази на сметките на потребителите.

Относно намерението на топлофикациите да искат увеличение в цената на топлоенергията Павлов коментира, че със сигурност цената на природния газ няма да окаже негативно влияние върху цената на топлинната енергия. "Всички наши усилия са насочени към намаляване цената на газа. Но тя е само един от факторите при формирането на цената на топлинната енергия", обясни той.

Той посочи, че топлофикационните дружества на София, Плевен, Бургас и Враца са проблемни клиенти на "Булгаргаз", тъй като се затрудняват с погасяването на задължения си. По думи на Павлов това влияе негативно върху финансовата стабилност на "Булгаргаз", защото техните постъпления съставляват над 40% от паричния поток на компанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    2 0 Отговор
    а от ЧЕЗ открили ли са нови залежи на ток, за да очакват и те по евтин. питам за един приятел, който му го спират за по 5 мин всяка нощ и перални и други уреди се рестартират наново
  • 2 Иванчо

    0 0 Отговор
    При това положение, ще паднат ли цените на всички стоки, които иначе се вдигат и при най-малкото увеличение на цената на газта?
  • 3 Дон Периньон

    2 0 Отговор
    Руската газ е най скъпа,щото ребятата много ни обичат,Милите писна ми от тях
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Изведнъж още след ПЪРВАТА поръчка за неруски газ и то от търговец прекупвач се оказа , че той е ПО-ЕВТИН и то значително от руския !!!!!!! Дето бил най-най-най- евтиния според русконагъзените боклуци в България !!!!! И то по частична поръчка , а не за редовна доставка !!!!!! А каква ще е цената по редовните доставки , които ще почнат догодина на азерски и след 3-4 години на втечнен от терминала в Александрополис ???? Що тая мъка русофилска , божееее , хахахах !!!!! Как можаха да допуснат да лъснат наааканите гащи на Газпром , хахахах !!!! А вчера китайския газов оператор подписа 20 ГОДИШЕН договор за доставка на втечнен газ от САЩ !!!!!!!! Ко ша ги праим там силата на сибир ли , срама на сибир ли беше , хахаххаха !!!!!
  • 5 гост

    1 0 Отговор
    А на 29-30 април в София ще има конференция с американските производители на втечнен газ , които ще предложат директни доставки на същите тия топлофикации , тецове и тем подобни , със осигурено финансиране за изграждане на хранилища за втечнен газ на територията им , мъкааааа , мъкаааа русофилска , хахахах !!!!
  • 6 гост

    3 0 Отговор
    Тези количества ще отбележат първото понижение в добива на природен газ за „Газпром“. За сравнение, през 2018 г. газовият гигант регистрира 497,6 млрд. куб. м произведен газ. Компанията преразгледа своите производствени планове няколко пъти през годината, позовавайки се на промените в търсенето на европейските пазари – най-големият ѝ източник на приходи. През изминалата седмица „Газпром“ изчисли, че газовите резерви на европейските страни са на 42% пълни, което ще доведе до значителен спад в новите поръчки за доставки на гориво спрямо предходната година. Въпреки че газовото производство на компанията от 1 януари до 15 април е нараснало с 15% на годишна база, нейният износ към Европа и Турция отбелязва спад с 9 на сто.

    По-сериозното навлизане на LNG на европейските пазари също оказва натиск върху количеството руски газ, което се транспортира в тази посока, посочва енергийният анализатор във VTB Capital Екатерина Родина.

    Въпреки че „Газпром“ традиционно отхвърля потенциалното въздействие на американския втечнен природен газ върху нейния дял на пазарите в Европа, според Елена Бурмистрова, ръководител на износното звено на руската компания, доставките от САЩ представляват тревожен фактор !!!!!! Хахахахха !!!!