Last news in Fakti

23 Април, 2019 16:49 1 366 11

С 36% поскъпнал токът на борсата само за месец

  • ток-
  • борса

Бизнесът иска мерки

С 36% поскъпнал токът на борсата само за месец - 1

"Има ръст на цената на електроенергията за свободен пазар от 36% само за един месец. Това е цена, съотносима на зимен месец, а не типичната за период, в който имаме допълнителни мощности от ВЕИ-та". Това се казва в позиция на работодателските организации - АИКБ, БСК, БТПП И КРИБ до премиера Бойко Борисов.

В становището си те предупредиха, че от началото на месец април наблюдаваме неаргументирано повишаване на цената на електроенергията в страната. Бизнесът изтъква, че "напълно неадекватно на 1 април базовата цена на електроенергията е достигнала абсурдните 123,06 лв/MWh".

По този повод вчера имаше среща в Министерския съвет на правителството, работодателските организации и синдикатите. Работодателите са предложили таксата за внос на ток да отпадне от 1 юли като мярка срещу поскъпването на електроенергията за индустриалните потребители, отбелязва в. "Дума". Според тях тази такса трябва да отпадне заедно с плащането за износ на електроенергия, за чието премахване вече има решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иво

    12 0 Отговор
    Честито!
  • 3 СоцБоц

    16 0 Отговор
    Тихомълком по Герберастки, жалки лакоми , крадливи Гробари! Оставка и съд !Ние да мреме ли ?
  • 4 Яшко

    8 0 Отговор
    Коя борса ,хептен вече и аз изперках,тва домати ли е зърно ли е ,петрол ли е

    Коментиран от #5

  • 5 Морук

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Яшко":

    И чия е борсата
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Рвжим на тока , е решението.Или внос от Турция и Румъния .
    Затворете Мариците , спрете супсидиите на ВЕИ, строеж на 2 АЕЦ едновременно.
  • 7 проз

    10 0 Отговор
    Иначе преди тая борса уверяваха,че цените на ел.енергията на т.нар.свободен пазар дори трябва да паднат,щото конкуренцията била голяма и производството на ток в излишък,пазарът щял да е регулира.А то се напълни с назначени посредниески фирми,демек вободен пазар по булгарски.Ко праим ся?
  • 8 Миризлив пор

    6 0 Отговор
    Вече някой го е написал - първо реваха че държавата не била добър стопанин и т.н. и заради излишък на ток трябва да има свободен пазар да купуват на безценица. Сега кога пазара започна да се саморегулира - разбирай всеки произвежда само кога има далавера за да е на печалба с продажбата и започнаха да реват че им е скъпо. Единствения начин тези да имат евтин ток - това е тотална регулация на държавата без посредници, производителите да не ги гонят за финансови резултати а да продават на себестойност или с минимална печалба.
  • 9 Въпросът

    7 0 Отговор
    Въпросът е кога ще поскъпнат всички стоки. Също така и битовия ще поскъпне с 20%.Най ниските доходи, а сме на 3-то място по скъп ток и вода. Минимална заплата от 1000 лева, това е решението. В Румъния е 987 в лева, но имат евтини храни, заради 7% Ддс.
  • 10 Да не

    1 1 Отговор
    Пълни глупости!!!
  • 11 Васил

    0 0 Отговор
    Нашата енергийна борса е една голяма Пунта Мара ства въпрос за лапаница на кинти и нищо повече