4 Май, 2019 10:37 4 370 13

Препоръчителната цена не е задължителна за търговците

  • кзп-
  • цена-
  • стока-
  • производител-
  • търговец-
  • маргаритов

КЗП изискваме от търговеца информация за нивата на цените

Препоръчителната цена не е задължителна за търговците - 1
Снимка: Shutterstock
В магазините стоките с посочена от производителя т.нар. „препоръчителна цена“ невинаги се продават на нея. Ако търговецът на дребно е поставил коректно информация за цената, на която той продава стоката в своя магазин, и същата тази цена бъде маркирана на касата, това няма да бъде нарушение, дори когато върху опаковката е посочена друга, препоръчителна цена от производителя. Но, когато на етикета на стоката има поставена една продажна цена, а после на касовия апарат се отчете друга, тогава нарушение категорично е налице. „В такива случаи потребителят може да се откаже от покупката или да получи обратно разликата в цената между реалната стойност, на която въпросната стока се продава, и това, което е отчетено на касовия апарат”, казва председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред интернет радио Търговище. Макар и по-трудно, подобен казус може да се реши и на по-късен етап, включително с намесата на контролния орган, ако потребителят пази касовата бележка. „Ние изискваме от самия търговец информация за нивата на цените, на които той е продавал в определен период от време съответните стоки от асортимента в своя магазин. Така, че той няма как да се „измъкне“, защото е минало малко време. Все пак, моят съвет е хората да реагират колкото се може по-бързо, защото тогава – тръгвайки по „по-горещи следи“, ние можем да установим истинското нарушение и съответно – да наложим бързо санкцията, което от своя страна би трябвало да играе възпираща роля за търговците да не практикуват такъв тип нелоялно поведение“, допълва Маргаритов. Липсата на промоционални стоки е друг проблем, с който потребителите се сблъскват. „Подозираме, че в определени случаи целта на някои търговци е следната. Те зареждат твърде малко наличности от широко рекламирани от тях стоки като много евтини за определен период от време. Когато Вие отидете в магазина, едно от най-нормалните неща – виждайки, че тази стока я няма – е да тръгнете да си купувате нещо друго, което съответно вече ще бъде и на друга цена, макар и да е подобно на това, което сте искали да си вземете с намаление“, коментира председателят на КЗП. „Съветът е да не бързаме с това потребителско решение, а да настояваме пред търговеца или да ни даде достатъчно ясен сигнал, че ще има заредени стоки от този тип и ще можем да се възползваме от условията на промоцията, или да ни посочи друг свой обект, в който би могло да бъде намерено търсеното от нас“, добави той. Ако нито едно от двете не се случи, е добре хората да информират контролния орган, за да се извърши проверка и да бъдат взети необходимите мерки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 67йк

    4 0 Отговор
    Антония Симеонова - пробвайте да си прочетете орязаната статия - оправете си формАта!
  • 2 Абеее

    2 9 Отговор
    Стига с тия търговци!!! В Европа сме в Ерата на интернет на нещата - всичко е свързано с интернет! За кво са ни тия търговци на стоки и храни, като може директно да се купува от производителя?? Истината е, че това е една конспирация, целяща да държи народа в мизерия заради високите надценки и ниските заплати. Също така с търговия се занимават гнусните дечица на статуквото - това им е основния бизнес на тая измет! Ако се купува директно от търговците ще влизат повече данъци и ще може да се дава БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД на всеки работещ за под средната заплата. Също така търговците ще печелят повече и ще се развиват иновациите. Търговията трябва да се унищожи!!!

    Коментиран от #4, #6

  • 3 От номер 2

    1 7 Отговор
    Ако се купува директно от ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ще влизат повече данъци и ще може да се дава БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД на всеки работещ за под средната заплата. Също така ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ще печелят повече и ще се развиват иновациите. Търговията трябва да се унищожи!!!
  • 4 а така

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Абеее":

    напълно съгласен! затваряме всички магазини и почваме да обикаляме по заводи и фабрики да си пазарим! ето днес директно ще ида до хлебозавода да си взема един хляб и после до мандрата за едно кисело мляко и т. н. само ми е малко проблем с шоколада че чак до Своге трябва да се ходи... но нищо... нали ще е по евтино!

    Коментиран от #7

  • 5 Готин ама не съвсем

    2 0 Отговор
    Не е лесно да си прост, да си го знаеш!
  • 6 Ernesto Guevara

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Абеее":

    Скоро си купих КИА ,но следващия път ще те послушам и отивам до Корея и ще си я докарам до тук.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 До мизерниците 4 и 6

    1 2 Отговор
    Има интернет и куриерски фирми - производителите могат да продават директно през интернет с доставка! Има и други начини да се разкарат гнусни комари като вас - търговците!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Готин ама не съвсем

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "До мизерниците 4 и 6":

    Аз съм ти го написал, но явно трябва и да се обоснова! Та как точно ще си поръчаш месото по интернет, или за тебе е удоволствие, да дойде с червеите?? Или обувки и дрехи?? А парфюмите, как точно ги избираш, или по опаковката, ама май ти не ползваш такива. Сигурно не се и къпеш. На такива отворковци, като теб, къщите им са пълни с накупувани по интернет боклуци, които не им вършат работа, или не им стават като размер, и се чудят самите те, как точно да ги препродадат на поредния балък!
  • 10 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "До мизерниците 4 и 6":

    тъкмо ми се пие кола и ще взема да си поръчам една от завода... предполагам за 1лв ще ми я продадът за дето им спестявам заниманията с разни търговци на едро... то колко да струва един куриер... верно ще ми е по евтино така!!!
  • 11 ТнТ

    6 0 Отговор
    Аз пък да Ви кажа препоръчителната цена изобщо за нищо я нямам, но че цените са яко надути във всички големи вериги е пределно ясно. Не може дезодоранти да ми ги продават на 6.49лв а в нормална аптека същата цена да е 3.29лв, не може безалкохолно с вчерашна цена от 2.99лв преди 1 година да съм го купувал за 1.99лв - 2.19лв, розовите домати в махленското магазинче на баба Пенка да са по 3.29 където оборота и е много по-малък а в големите магазини същите домати и не толкова розови на промоция да са ми по 3.49-3.79... Ай сиктир от измислени промоции, от препоръчителни цени, от тарикати на едро, всичките са един дол дренки.
  • 12 мнение

    2 0 Отговор
    Търговските вериги само изнасят капитал и не допринасят за растеж чрез производство и съответно по-високи доходи! Властта мижи откровено за тази несправедливост, а търговците оревават орталъка, ако някой се опита да им отхапе от тлъстия залък... Търговците са проводници на чужди интереси чрез своите местни меринджейчета-еничари...
  • 13 Георги Колев

    0 0 Отговор
    Мошеници управляват България тоест бизнеса в зависимост от нивото на оборотни пари който генерират за година.Събирам стотинките и да съм точен в покупката.Щото е тъпо и неловко да си вземеш стока от щанда да отидеш на касата и да се окаже че цената е друга и не ти достигат стотинки.22-23.9.2019.гр.Троян празник на слевата.Станал традиционен фестивал с много хора хора скари бири и прочие.Нямам пари и не купувам обикалям из народа и гледам.Мернах менюто на бирарйте.Бира наливна 0.400-2лв.-Загорка в случея като гледам по малките кегове.Аджаба цяла година сучете от хората дето се трепят на работните си места!Един пър в годината града има голямо събиране на хора и голям оборот на стоки ми можеше наливната 0.400 да е 1 или 1.50лв.В същият ден отивам в магазин "Троян"малко частно магазинче претъпкано от стока.Хубаво е но няма ли закон за пространството в магазина за меду стелажи витрини и стока!?Трудно се минава сам а аз съм 1.78.70кг.камоли да се разминеш с друг човек.Да не говорим че е конфузно да се изкоши някой да си пребере стока без да си плати!То всичката стока ти е пред очите и носа от пода до тавана.Това е подмамващо за хора изпаднали в немилос или с болна психика.Та си збрах стотинките от вкъщи за една бира кен.около 1.20лв.Влизам и спокоен си оглеждам бирите с цените и си правя сметка за стотинките.Мернах няколко цени и явно се растоях втренчен във цените продавачка веднага впери поглед в мен и каза нещо дза предложа.Ми избирам си бира ...отвърнах аз.Н