Last news in Fakti

7 Май, 2019 13:41 4 430 11

Светът е изправен пред нова дългова криза

  • бан-
  • икономика-
  • дълг

Инфлацията в България се увеличава

Светът е изправен пред нова дългова криза - 1

Светът е изправен пред нова дългова криза. Това се посочва в годишния доклад на БАН.

Само за последните десет години дългът в глобален мащаб се е увеличил неимоверно много - над 200% от глобалния БВП. Възможно е това да доведе до нова дългова криза със сериозни последици.

Очаква се американската и някои от европейските икономики да навлязат в рецесия, което ще окаже влияние върху международната търговия.

Икономическият растеж на България се забавя. Той е съпроводен и с увеличение на инфлацията. Това са основните данни от Годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН за състоянието и развитието на националната икономика през 2018 година. Данните представи ръководителят на проекта доц. Виктор Йоцов на пресконференция в БТА.

44 години ще са необходими на България, за да достигне средните за Европа темпове на развитие, акцентира Йоцов. Макроикономическата прогноза на Института е, че и през тази година икономическият растеж няма да се повиши. Може да се възстанови през 2020 година. Експертите очакват леко повишаване на износа.

Технологичните промени не водят до по-висок икономически растеж, показват данните от доклада. Това се обяснява със спада в инвестициите и намаляването на техния дял от БВП на страната.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mhm

    38 2 Отговор
    Мене ми писна на к.ра от тия измислени кризи вече! Колкото по развита е една икономика и индустрия, толкова по-евтини стават услугите й, от там инфлаация и пак криза. Всичко е един омъгьосан кръг който се върти постоянно. То лафа, че от много хубаво не е на хубаво си е баш верен тук...
  • 2 ДЕМОНкрация

    40 2 Отговор
    Как няма да има дългова криза, след като бизнесмените от статуквото взимат кредити без покритие и без възвращаемост. Освен това едни търтеи си печатат пари без покритие, за да си изплащат печалбите от борсовите спекулации, които нямат нищо общо с реалната икономика и реален свят. Трябва 90% унищожение на бизнесмените до 9то коляно, както и смяна на политическата система! В противен случай милиарди хора ще се простят с живота си в близките 20 години!
  • 3 НЕ СВЕТЪТ А КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯ

    10 1 Отговор
    СВЯТ.....
  • 4 Пфу

    19 7 Отговор
    Тя нашата бедна България отдаавна кризата не я е пуснала,че и друга ще идва, скапани и измислени кризи, де*ба тяхната мамица и на Европа и на гадните тъпи алчни кравари и на техните подлоги тука.Най-добре ще е да напуснем ЕС и толкоз.Нищо хубаво не носи това членство.
  • 5 Тъй ли?

    2 0 Отговор
    Колкото повече граници, *2увеличение в цените, щоту митата мултиплицират в данъчните налози по веригата до потреб-та кошница . Сълзи в очите и д-р. странни ефекти дето в съдопроизводството обичат да актуализират...То поне жените да бяха хора поне малко утеха да ти подарят нощем, ама нейсе!
  • 6 То в бгете кога е имало растеж😂😂😂

    8 0 Отговор
    Икономическият растеж на България се забавя.😂😂😂😂само кражби и измами
  • 7 анонимен

    2 4 Отговор
    наи добре е за българиа да напусне ЕС
  • 8 Планетата Земя

    1 0 Отговор
    Аз, ще ви оправя Кризата! Малко ще се позамаете, но това е необходима профилактика....
  • 9 До кога ще сме в криза за пари?

    0 0 Отговор
    Явно все повече хора си дават сметка за контрола и манипулациите от по-горните етажи в йерархията чрез парите и тези най-отдолу живеят в постоянен стрес и страх всеки ден да правят нещо за да се спечелят пари,с които да се живее ден за ден и в недостиг.
    Системата от деца ни подготвя да мислим за пари и да искаме да сме богати,а не здрави,щастливи и свободни.
    Е,не е ли време да преосмислим смисълът на живота си и да сменим приоритетите си,след като виждаме,че техническия прогрес не направи живота ни по-спокоен и са имаме повече свободно време за себе си? Хората по-дълго ли живеят в тези години и по-здрави ли са днес спрямо 25г назад във времето,когато нямаше здравословни храни и толкова различни и разнообразни храни?
    Какво е здравословно хранене?
    Това,което може да яде и консумира човек директно от природата.
    От тук следва да си зададем въпроса,нужни ли са пари за храна и От Какво най-вече човек има нужда за да живее?
    Парите ли движат света или знанията?
    Какво са парите без хората и могат ли парите на един остров без общество,банки и магазини да ви послужат за нещо за да сте нахранени и имате къде да спите?
    Кое е това,което може да ви помогне в подобна ситуация и от кой зависи живота ви?
  • 10 Храна за размисъл

    0 0 Отговор
    Изборите променят ли нещо освен играчите,които играят по едни и същи правила?
    Когато правите едно и също нещо получавате ли различни резултати?
    Може ли да използваме всеки път ябълки и да искаме да направим картофена супа?
  • 11 САЩ

    0 0 Отговор
    Няма да се плашите - ако ви трябват пари, ще ви дадем изгоден заем. Нашата печатница работи на пълни обороти! Наблягаме на 100-доларовите банкноти. Кризи нас не ни плашат!