Last news in Fakti

8 Май, 2019 14:47 2 020 4

Футбол, пиано, шах - колко струват уроците за деца в Германия?

  • уроци-
  • деца-
  • цена-
  • германия

Германците просто обожават клубовете и сдруженията

Футбол, пиано, шах - колко струват уроците за деца в Германия? - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия има милиони клубове и сдружения - спортни, карнавални, по интереси. По данни на Статистическата служба във Висбаден, в различните спортни клубове членуват общо 24 милиона германски граждани. Сред децата на възраст между 7 и 14 години с организиран спорт се занимават 80% от момчетата и 60% от момичетата.

Футбол за деца

На тази възраст, естествено, става дума за аматьорски футбол. Всеки германски град, даже и най-малкият, си има собствен футболен отбор, а в по- големите градове има по няколко аматьорски отбора. Германските родители с удоволствие записват децата си във футболните клубове. Членството на децата и подрастващите в такъв клуб струва по правило не повече от 10 евро на месец. Футболните екипи, които обикновено се финансират от спонсори, не се различават от тези на пълнолетните състезатели. Обичайните спонсори са малки и средни фирми, местните филиали на някое застрахователно дружество или банка. Футболните обувки купуват родителите.

Бутонките от известните фирми като Пума, Адидас или Найки за малките деца струват между 15 и 25 евро. Невръстните футболисти обаче ги ползват най-много по един сезон. След това порастват и родителите трябва да купуват нови. В това обаче има и плюсове. В интернет родителите могат да купят футболни обувки втора употреба за 5 евро. Почти всички аматьорски клубове, дори и тези в селата, разполагат с игрища с изкуствена трева. В това отношение също няма никаква разлика между детските отбори и отборите на възрастните. Тренировките се провеждат два до три пъти седмично. През уикендите се играят мачовете от детската лига. От време на време детските отбори участват в турнири, които продължават по цял ден. Тогава се налага родителите да плащат и за участието в общия обяд. За подобни разходи отборът обикновено разполага с обща каса, в която родителите внасят по около 10 евро на месец. Треньорите на детските отбори не получават заплата, а само парична компенсация, с която финансират участието си в курсове за по-висок треньорски лиценз.

Фигурното пързаляне е доста по-скъпо

Детският футбол е сравнително евтино занимание, докато хокеят, ски-спортовете, голфът и велосипедният спорт излизат доста по-скъпо на родителите. И това е разбираемо, тъй като в тези спортове екипировката и спортните принадлежности са много по-скъпи. Още по-скъпо плащат родителите за тренировките по фигурно пързаляне.

Над 18 000 души в Германия се занимават с фигурно пързаляне, като 80% от тях са под 17-годишна възраст. Скъпи са не само кънките и костюмите, а и самите тренировки, защото в сумата са включени и част от разходите за наем на закритите ледени пързалки. В източните федерални провинции цените са по-ниски от тези в западните провинции.

В Аахен, например, родителите плащат 35-40 евро месечно за заниманията на начинаещите фигуристи. Тренировките се провеждат обикновено по един път седмично. За напредналите таксата е над 50 евро на месец, но и тренировките са два пъти седмично.

Фигурното пързаляне, както и музиката са сред предпочитаните занимания на момичетата. Почти половината от германските деца свирят на някакъв музикален инструмент. Малцина от тях стигат до консерваторията, но германските родители по традиция много държат на това децата им да имат музикална култура.

Музика за всички

В Германия съществуват хиляди музикални школи на различни нива. Сред тях има държавни и комунални, но и много частни школи. По данни на интернет-портала Kostenkiste.de средната цена за индивидуални уроци по музика (по 45 минути един път седмично) е около 83 евро. Ясно е, че става дума за скъпо удоволствие. Но това е усредена цена - музикалните занимания в провинцията струват доста по-малко, отколкото в големите градове. В Хамбург, например, родителите плащат двойно повече, отколкото в някой град на провинция Мекленбург-Предна Померания.

Цените се различават и в зависимост от музикалния инструмент. Уроците по пиано, цигулка и ударни инструменти струват повече, отколкото уроците по флейта, които са много популярни сред германските деца, както и по китара, например. Уроците по музика при частен учител са относително по-евтини от тези в музикалните школи – особено, когато става дума за начинаещи. В този случай се плаща средно по 15-20 евро на учебен час. А заниманията на най-малките деца, които обикновено се провеждат на групи, струват между 3 и 5 евро за учебен час.

Към това трябва да добавим, че с музика, футбол или шах, децата често пъти могат да се занимават абсолютно безплатно. В много училища съществуват различни кръжоци и факултативни обучения. За тях родителите обикновено не са длъжни да плащат нищо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щото знам

    0 1 Отговор
    Бюргербраукелер клуб
  • 2 Германец

    3 0 Отговор
    Аз плащам 10€ на месец, за дъщеря ми, да тренира волейбол в Хамбург

    Коментиран от #4

  • 3 no name no face no number

    0 2 Отговор
    Радвам се че скоро напускам тази некоректна, нп прехвалена страна
  • 4 Хрис

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Германец":

    Имало едно време едно момче (това момче бях аз), което трнираше гребане, ветроходство, псле и подводно ориентиране без да дава и стотинка от джоба на родителите си. Тогава курса за леководолаз завършваше с едномесчна практика на море. Спяхме, хранихме се на кораб и всяка сутрин минавахме медицински преглед и всчко това безплатно. Сега се плаща и такса старт.