9 Май, 2019 15:11 2 050 5

Отпада таксата за пренос при износ на ток от България

  • ток-
  • електроенергия

Малките соларни паркове ще продават електроенергия на свободния пазар

Парламентът прие окончателни промени в Закона за енергетиката, с които отпада такса за пренос при износ на ток от България. България беше единствената страна в Европейския съюз, която налагаше такова мито върху електроенергията, произведена на нейна територия. Размерът на таксата беше малко над 5 евро за МВтч. Отпадането на митата е вследствие на решение на Съда на ЕС в Люксембург от 6 декември 2018 г., с което се забранява държавите членки да налагат такса, облагаща износът на електроенергия, произведена на тяхна територия.

Депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за енергетиката, с които дават възможност и на малките фотоволтаични централи (между 1 и 4 мегавата) да продават на свободния пазар. Такава възможност се дава и на топлофикациите с когенерации. Промените влизат в сила от 1 юли, но производителите на ток имат три месеца да приведат в синхрон своите мощности и да сключат необходимите договори.

Промените са в отговор на протестите на бизнеса, който се оплаква, че цената на електроенергията на Българската свободна енергийна борса (БНЕБ) е нереално висока заради монопола на държавните енергийни дружества. В началото на годината имаше скокове от по 30% в цените на отделните сегменти на БНЕБ.

Приемането на второ четене на законодателните промени означава, че над 360 малки фотоволтаични централи, както и 12 топлофикации ще могат продават своя ток на свободния пазар. По този начин се очаква да се повиши ликвидността на електроенергийната борса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 4 Отговор
    мога ли да си направя 10МВ соларен парк? не защото няма да си платя...
    в същото време цената на тока ще се вдига защото има недостиг ????
    Ами спрете корупцията и парите под масата и сами ще си направим в малките населени места мини централки за домовете. (ако на панелните блокове се монтират по едни панели... хем ще предпазват от смолата от изгаряне от слънцето хем полза.

    Коментиран от #4

  • 2 симпатягата

    5 0 Отговор
    И защо само фотоволтаични и когенерациони , нима няма вецове и вятърни централи в този диапазон от мощности

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "симпатягата":

    Естествено , че важи за ВСИЧКИ производители , просто фотоволтаиците и когенерациите са с по-високи цени и ограничения при изкупуването , щото едните работят само денем , а вторите през зимата 3-4 пъти повече от лятото !! И изобщо това са последни стъпки към стздаване на реална борса за електроенергия в България , когато няма да могат да изнудват производителите с ниски цени , защото не могат да изнасят и обратно , ако се пробват да надуват цените , веднага може да се внесе ток отвън !!!
  • 4 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    В голяма грешка си !!!! Вече можеш и 100 МВ да си направиш и никой не може да те спре !!! Само че вече ще продаваш на пазарна цена без субсидии и никой няма да ти изкупува задължително енергията !!! Ако можеш да си я продадеш , заповядай !!! И ако имаш парите за централата естествено !!
  • 5 ЛЙКСЕНБУРГ В ЕС ЛИЙ ЧИ И ТОЙ

    1 1 Отговор
    ДА НИ ЗАПОВЯДВА....