Last news in Fakti

13 Май, 2019 18:05 3 603 8

ЕК планира въвеждането на данък върху керосина

  • керосин-
  • авиация-
  • данък-
  • ек

Целта е да се намали изхвърлянето на CO2

ЕК планира въвеждането на данък върху керосина - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Данък в размер на 0.33 EUR за литър керосин ще позволи да се намали с 10% изхвърлянето на CO2 в атмосферата се посочва в изследване проведено по поръчка на Европейската комисия (ЕК). Освен това в изследването се препоръчва въвеждането на подобен данък, особено като се има предвид, че в момента привържениците на въвеждането му разполагат с реални аргументи. Така например, във Франция той ще позволи да се намалят парниковите газове във въздушния транспорт с 9%. Това е еквивалент на преустановяването движението на 850 000 автомобила по френските пътища. Въвеждането на данъка във Франция ще допринесе за нови 3.5 млрд. EUR в хазната.

Дългосрочните прогнози сочат, че към 2037 г. в света със самолети ще се превозват 8.2 млрд. души срещу 4.1 млрд. души през 2017 г. Към днешна дата на европейско ниво въздушният транспорт съставлява едва 3% от изхвърлените парникови газове.

Въвеждането на данъка неминуемо ще се отрази и върху повишаване цените на самолетните билети, което ще доведе до отлив на клиенти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    25 1 Отговор
    да си дидим на думата хазната със милярдите е важна
  • 2 Инж Химик

    20 3 Отговор
    Еее еврогепарди такива.. как със такса, допълнително облагане ще докараш... същото като с корабите - намаляме им скоростта и емисийте намалявят... много почнаха хората да летят, трябва да се вдигат цените на билетите, то върху нас ще рефлектира тва...
  • 3 миризлив пор

    11 2 Отговор
    То тези съвсем затрещяха. Ако се направи една сметка колко емисии се отделят за да се премести 1 човек на 1 километър ще излезе, че със самолет е най-икономично от екологична гледна точка. Хората няма да спрат да пътуват, със автомобил ще е по изгодно така, че ефекта ще е обратен от екологична точка. Просто ще се приберат едни пари.
  • 4 Азът

    7 1 Отговор
    За автомобили дерем кожи, а за самолети и кораби чак сега?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 yony

    4 0 Отговор
    А кога ще направят самолети електрички? Защо само колите да са електрички нека и самолетите да ги направят така, че и те замърсяват. Да направят и корабите и влаковете електрички, че най после да рахатясат разни там лобита алчни за пари. Обаче има два много важни въпроса от къде ще се намери толкова много ел.енергия, за да задоволи нуждите на пазара? Днес тока едвам стига, а когато масово се въведат ел.автомобилите тогава от къде ще дойде това електричество, за тяхното зареждане? И другия въпрос от къде ще намерят толкова материал за производството на толкова много батерии след като го има само в две държави и то в ограничено количество? Тази простотия с електричките издиша от всякъде. Сега се сетих, а дали ще произведат и танк на ток? Абе пълна простотия е това. Отделен е въпроса, че всичко това се прави уж заради екологията и замърсяванията. Дръжки само за производството на батериите замърсяването на околната среда ще е брутално, а когато тези батерии се скапят трябва да се рециклират, което още веднъж ще замърси природата. Така, че много говорят за намаляването на замърсяването, ама не това е начина, защото замърсяването ще е много повече с тези ел.глупости.
  • 7 Лицемерие

    2 0 Отговор
    А защо до сега е нямало? Политиката с данъци екология да се прави е пълна глупост, след 1 г ще махнат налога с мотива, че улесняват връзките между общността и помагат за интеграцията на ЕС, за да ускорят икон развитие. Дефакто всяко вдигане на бвп е антиекологично. Ала бала и бала ала
  • 8 Българина

    2 0 Отговор
    Добре че навремето не са слагали данък изминати км пеш, за да стимулират покупката на автомобил.... Идиоти от до!