Първите череши вече са на пазара и са основно гръцки, показа проверка на в. „Труд". На най-голямата борса в София - Слатинската се предлагат количества само от Гърция, като цената на едро върви от 3,70 до 4,80 лв. за килограм. По пазарите търговците ги продават двойно - 6-7 лева за килограм.
На пазара вече има и родни череши. В Хасково цената се движи от 5 до 8 лева за килограм. На пазара в Кюстендил обаче все още не се предлагат местни череши.
Според производителите, заради нестабилното време в последните месеци реколтата е слаба и се очаква цената да се задържи по-висока в сравнение с други години.
Пораженията при овощните култури не са толкова от градушките, колкото от измръзванията през миналия месец, по време на цъфтежа, коментира директорът на Института по овощарство в Пловдив проф. Аргир Живондов. По думите му в Северна България, където са паднали градушки, има райони с напълно унищожена реколта.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 файъра
Коментиран от #5
21:35 17.05.2019
2 Южно от Рая
21:35 17.05.2019
3 АЛ КУРОПАТКИН
21:39 17.05.2019
4 NikNay
22:09 17.05.2019
5 Димитър
До коментар #1 от "файъра":
Проблемът не е с вносителите, а с търгашите. Зарзавата у нас по принцип минава поне през 3 ръце преди да стигне до масата, и всяка ръка го оскъпява с 20-30%. Всичко се втърнало да продава, а никой не копае да произвежда, затова ядем боклуци, защото сме алчни и мързеливи. Факт.Коментиран от #6
22:42 17.05.2019
6 me be re
До коментар #5 от "Димитър":
Не копаят, щото копачите печелят най-малко, а работят най-много... тия „търгаши” прекупвачите трябва да се елиминират, щото те печеля в пъти повече от проиводителя и дерат яко потребителя.22:49 17.05.2019
7 язи
22:53 17.05.2019
8 onq s konq
23:17 17.05.2019
9 хахахаххаахах
23:20 17.05.2019
10 Кочо
05:28 18.05.2019
11 Селски
13:53 20.05.2019
12 абе
17:26 23.05.2019