Last news in Fakti

20 Май, 2019 22:29 1 914 12

Токът за индустрията в Швеция по-евтин от нашия

  • ток-
  • индустрия-
  • швеция

Цените на електроенергията у нас са се повишили през третото тримесечие на 2018 г.

Токът за индустрията в Швеция по-евтин от нашия - 1

Индустрията в Швеция и Финландия плаща по-ниска цена за електроенергия от българската. Това показва доклад на Европейската комисия за последното тримесечие на 2018 г.

У нас промишленият ток струва 82,66 евро за мегаватчас, докато в Швеция и Финландия съответно 77,32 и 72,56 евро за мегаватчас, пресмята в. „Труд“. По-евтина от нашата е и електроенергията в Румъния – 81,66 евро за мегаватчас.

Не така обаче стои ситуацията при тока за домакинствата. Българите плащат най-ниската цена – 99,88 евро за мегаватчас в ЕС. След нас се нарежда Унгария с цена от 112,30 евро за мегаватчас и Румъния – 131 евро за мегаватчас. Белгия и Дания имат най-високите средни цени на електроенергията за домакинствата с максимум 330 евро за MWh за Дания.

Цените на електроенергията у нас са се повишили през третото тримесечие на 2018 г., показва докладът. Базовата цена в България е била средно 52 евро за MWh през четвъртото тримесечие на 2018 г., което е ръст спрямо същия период на 2017 г., когато е била 41 евро за MWh.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    11 2 Отговор
    И какво чудно има?! Който няма генериращи мощности има скъпа енергия и няма рентабилно производство. Следователно е неконкурентен.
  • 2 Плащате

    17 3 Отговор
    Плащате за американските централи ТЕЦ Марица. Те продават ток на строго определени цени, който са трайно по високи.
  • 3 миризлив пор

    15 2 Отговор
    Aми като дават за пример цената на тока, защо не казват колко плащат за същата работа в Швеция и Дания
  • 4 ДСБ

    13 2 Отговор
    четете за американските централи и тогава пишете кой луд ще доиде да прави инвестиции в бг дс ви ограбва енергетиката мина в рацете на дпс но няма кой да ви каже няма всичко е покрито но балона се надува и когато гръмне може и да проумеете що става
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хохо

    10 2 Отговор
    Откога мислите че в БГ е най евтино? Найвници!
  • 7 А БЕ

    6 1 Отговор
    Индустрията, нещо за работната заплата в Швеция да споменете, как я виждате спрямо българската ?!

    Коментиран от #11

  • 8 Pompev

    2 1 Отговор
    1800 evro e He e MHOO
  • 9 Жоро

    5 1 Отговор
    Ние сме по богати. Допускаме крадци на банки да се измъкват с милиарди и после народа ги плаща щот е много богат.
  • 10 гост

    4 1 Отговор
    Ами бизнеса да лобира и да премахнат тежестите в системата, какво чакат. Аз като излизам да протестирам за надписани сметки никой не ми обърна внимание, нямам глас дали съм доволен или не. Ние сме като в някаква ферма от третия свят, а претенциите са като за щастлива био ферма в ЕС. Прокуратурата да повика Костов и да го разпита пред цялата страна как е подписал подобни договори? След това да платят няколко милиарда и да се откажат от тях, с удоволствие ще го приема това. Ама невежество и бездействие е пагубно за всички и е притеснително за децата ни, че въобще се случва, а никой не решава проблемите.
  • 11 стоян

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "А БЕ":

    До 7 ком = Интересни хора като теб се изказват тук = дето са влюбени в Русия и плюят по запада, а искат западни заплати
  • 12 Много ви лесно на вас

    1 1 Отговор
    Ако развалим договора с американските централи, американския посланик ще превика ББ на килимчето за изповед