21 Май, 2019 14:49 2 685 5

Санкциите срещу Huawei носят $11 млрд. загуби на САЩ

  • huawei-
  • сащ-
  • санкции
Санкциите срещу Huawei носят $11 млрд. загуби на САЩ - 1

Най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света и номер две в глобалните продажби на смартфони е в бизнес отношения с десетки американски компании, които доставят на китайския технологичен гигант най-разнообразни компоненти. Миналата година Huawei закупи компоненти общо за около $70 милиарда.

От тях $11 милиарда са изразходвани за закупуване продуктите от десетки американски компании, включително компютърни чипове от Qualcomm (QCOM в NASDAQ), Broadcom (AVGO), както и софтуер от Microsoft (MSFT) и Google (GOOGL), припомня „Блиц“.

Тези приходи явно ще бъдат пропуснати за американските компании, след като администрацията на президента Тръмп постави Huawei в черния списък с чуждестранните фирми, на които е забранено да използват американска продукция, без да притежават специален лиценз.

Забраната на Белия дом нарушава самата верига за доставки, понеже Huawei например, няма да може да закупи чип и техника от тайвански доставчик, ако те включват американски технологии и компоненти.

Huawei обяви, че е прекарал години наред в подготовка за подобен сценарий.

Основателят и ръководител на Huawei Жън Чжънфей официално заяви пред медиите, че тази забрана ще забави, но няма да спре развитието на компанията. Той подчерта, че Huawei не е правил нищо незаконно и решението на президента на САЩ да включи китайския производител в черния списък е неоснователно. Жън Чжънфей каза още, че американските санкции ще окажат ограничено влияние на бизнеса на Huawei и не могат да попречат на неговото развитие в дългосрочна перспектива.

Основателят на Huawei отбеляза, че компанията ще продължи да разработва собствени чипове, за да намали влиянието на американските технологии и оборудване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Льокрем

    37 5 Отговор
    САЩ забравят кое е най-силното оръжие на Китай - търпението и упоритостта. САЩ са нова държава и решенията, които взима са от днес за утре. Китайците, обаче, имат волско търпение. Хилядолетната им история ги е научила да планират години напред и с малки, често незабележими стъпчици да постигат целите си.
  • 2 Реалист

    3 22 Отговор
    Мдаааа, щом докладват по закон всичко на китайската компартия, нормално е да получат сопа зад врата. бяха се разпищолили нещо чайна таун, сега ги върнаха в първи клас. основните процесори са американски. И без това никога не си купувам такъв боклук като ху-а-уей :):):)... Боклуци...

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Хасан

    16 1 Отговор
    Ееее..така е ако задминаваш Сащ ...уж има свободна пазарна икономика ама не
  • 4 Batushka

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Е нали си на заплата при Цвинокио ...за него асансьор за тебе ябълка...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.