Last news in Fakti

22 Май, 2019 03:00 4 355 18

България губи от обща европейска минимална заплата

  • заплата-
  • ес

Политиците говорят общо по темата

България губи от обща европейска минимална заплата - 1

Единна европейска минимална заплата е невъзможна. Това каза пред бТВ икономистът Петър Ганев. Това няма как да стане, изтъкна той. Готви се на европейско ниво за механизъм как да се определя минимална заплата.

Кандидатът на Партията на европейските социалисти за ЕК Франс Тимерманс предлага минималната да е 60% от медианната заплата.

1135 е средната заплата за 2018 г. Медианната е 795 лева. У нас тя е 70% от средната заплата. Ако вземем предложението на Тимерманс, тя трябва да е 475 лева, изчислил е Ганев. Това означава, че минималната заплата у нас трябва да падне с 30-40 лева.

По думите му политиците говорят общо по темата. Като се влезе в конкретика, то се оказва, че губим от механизма на Тимерманс. Ако общата минимална заплата е процент от средната, тогава тя би се повишила, според Петър Ганев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайперист

    26 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 СссереМ

    15 43 Отговор
    Не трабва да има мин. заплата,всеки да взима колкото е заработил,има некадърници на които и тия пари са им много-например на копейкаджиите спамещи тука по цял ден.

    Коментиран от #5

  • 3 Господин Никой

    33 2 Отговор
    Много ясно, че като е ниска средната заплата, то 60% са ниска сума. Я вдигнете средната на 1600 и тогава да смятаме 60% от медианната.
  • 4 Госあ

    28 3 Отговор
    Хахаха хората говорят за медианна заплата, Тея наще пак продължават със средна 😂😂😂 какво средно при това разпределение бе !?? И видяхте ли сега разликата 795лв, а не 1600. 😂
    Това е много добро предложение на социалистите. Просто ние сме едни скъсани цървули, които не си защитават правата. Между другото,аз мисля че трябва да се въведе и някакъв стандарт на заплащане за различните категории труд. Това е другата стъпка и току виж се вдигнала медианата,че даже и средно би могло започне да се изчислява,като в някои нормални държави.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бачо Киро

    8 1 Отговор
    Аха, само че проценти от средни и медианни за Европа, не за Територията. Пак си ги изчисляваме едно към кесим, а?
  • 7 ДЕМОНкрация

    34 2 Отговор
    В БГ миминалната заплата трябва да е 800 лева нетно. Бизнеса има парите и може спокойно да дава такава минимална заплата, но са алчни капиталисти, които имат по 3-4 жилища, 3-4 коли, яхти, ходят по Малдивите, децата им носят обувки по 2000 лева, докато работниците им едва си купуват хляб! Лошото е, че нямаме политици, а имаме тролове в парламента, които са назначени да мислят за обогатяването на СТАТУКВОТО! При едно истинско правителство ще се създаде такъв закон, че за всяка фирма да важат различни правила за определяне на заплатите. Така например богатите фирми ще са задължени да плащат много по-големи минимални заплати

    Коментиран от #17

  • 8 Брат ми

    16 2 Отговор
    Трябва да се въведе почасово заплащане.
  • 9 Иво

    2 1 Отговор
    Пак отзад напред
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Libre comme air

    7 5 Отговор
    Бг. Цените. Са. Като. На. Запад. В. Париж. Евтин. Хляб. Е. 85. Ценна. А. В. България. 85. Стотинки. Кг. И. Половина. Картофи. Там. Ся. 1. Евро. Със. 1000 Евро. Нетна. Заплата. Живееш. Нормално. А. Тук. Е. Мизерия. Аман. От. Такива. Тъпунгери. Като. Тоя. Ганев. Които. Само. Си. Чешат. Езиците . Искам. Да. Споря. С. Нето. В. Ехир Но. Нямам. Достъп. Като. Него. До. Медии. То. В. Бг. Все едно. И. Същи. Са. По
    Медиите. Които. Казват. Едно. И. Също..Като. няма. Европейски. Заплати. Младите. Ще. Бягат. На. Запад. А. Старите. Се. Топят.
    И. След. 10. Години. Ще. Сме. 6 млн

    .
  • 12 Истината

    8 2 Отговор
    Никой не е говорил за такава медианна заплата от къде го измислиха това кспитслистите да плашат хората. Става въпрос за средна, а тя у нас е 1300, минималната трябва да е 780, това е истината

    Коментиран от #15

  • 13 микро икономикс

    6 1 Отговор
    в няколко коментара се казва, че можело мин. раб. заплатка да е поне 800лв. и това е така! и сега на морето си вземат за сезона близо 800лв ... обаче са инак на минималната от 560лв. и накрая на сезона те литкат като не ти ги дават тия 800лв. и се оказва, че си бачкал за по-малко пари кат' си ги разхвърлиш за няколкото месеца... а именно като сега им се наложи минимална 800лв. то ще бачкаме на минималната, ама поне ще знаеме, че ще си ги вземем тия 800лв. ... разбира се брутната ще е по-високо число някъде към 1000-1050-1100лв. а нетно ще си ги вземем тия 800 стотака без да се притесняваме накрая дали ще ги получим... тогава закона те пази! а сега как е? всеки знае как е :) накрая вземаш едни кирливи 560лв. и пиеш студена морска вода ... гарантирано от мафиотите от всички партии!
  • 14 микро икономикс

    4 1 Отговор
    проблемът е в мишките слагачи, подлизурковци, алчняци мениджъри, които гледат да те прецакат, за да вземат от твоя пай! нарочно го написах пай, понеже са англопоклонници :) на ви от наща тортичка, яжте ва :) да ви е сладко и дано се загуцате! колко съм ги "черпил" (демек са ми ги откраднали кат' не ми ги дадоха) с мойте заработени пари разни мениджърчета и пишман работодатели... ехеее! и на морето, и от там откъдет' съм... все ме прецакват :) не съм сам, нали? политиците ни крадат, менъджерите и те, робовладелците и те, ние едни други се крадем... ам' то голямо крадене пада ва :)
  • 15 микро икономикс

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    ама истината е, че средната у нас сега е 650-700лв.
    а другата истина е, че сме на едни 560лв. по договор... това означава, че накрая е голяма вероятността да получиш само тези мизерни 560лв. а не тази сума, за която инак бачкаш... огромна е и вероятността да си те глобяват с по едни 20-50лв. и крайно да вземаш тези 560лв. по престъпен договор, узаконен от герберасти и други плазмодии предходни! а пък относно пенсионното осигуряване хич и не ми се дума :) там батакът става още по-келяв...
  • 16 Bubbles

    5 2 Отговор
    В България шефчетата пълнят гащите само ксато чуят за увеличение на МРЗ дори и 2лв.
    Защо?
    Защото повечето плащат осигуровки върху МРЗ а не върху реалната заплата на работниците си.
    От там идва и парадокса "България бедна държава".
  • 17 Диди

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "ДЕМОНкрация":

    За каква нетна заплата пишете? Знаете,че всеки работник има различни осигуровки,така че не може да искате минимална нетна от 800 лв.Абсурдни глупости.
  • 18 1234

    2 1 Отговор
    кво се сучити и въртити уе хората искат 650 евра мин заплата за еу,медианата тогава ти е 1300 минимална и 2000лв средна даже и в малко търново