Last news in Fakti

26 Май, 2019 06:03 2 161 3

Португалия пуска облигации в Китай

  • португалия-
  • юан-
  • облигации

Лисабон търси €240 млн.

Португалия пуска облигации в Китай - 1

Португалия ще е първата страна от Еврозоната, която ще търси финансиране на държавния си бюджет от Китай. Това ще стане под формата на облигации, които ще бъдат конвентирани в китайската национална валута – юан, съобщи АП.

Агенцията се позовава на финансовото министерство в Лисабон.

За целта Португалия предвижда да събере 2 милиарда юана или около €240 млн. Емисията ще е тригодишна.

"Целта ни е да навлезем на голям пазар със силна ликвидност", заяви министърът на финансите Рикардо Моуриньо Феликс, цитиран на уебсайта на финансовите новини ECO.

Китай като втората по големина икономика в света търси възможности да разнообрази своите активи на фона на търговската война със САЩ.

Финансови анализатори припомнят, че емисията от китайски облигации е само малка част от очакваните държавни облигации за € 16 млрд., които Португалия планира да издаде тази година.

Португалия проучва издаването на облигации в Китай от 2017 г., но работата по проекта се ускори след посещението през декември миналата година от китайския президент Си Дзинпин.

Португалия беше принудена да търси международна помощ от 78-милиарда евро през 2011 г., когато цените на пазарите на облигации станаха твърде скъпи за страната, за да продължи да финансира дълга си, но успя да се върне на дълговите пазари още преди програмата за спасяване да приключи през 2014 г.

Полша стана първата европейска държава, която емитира държавни облигации на китайския пазар през 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    4 14 Отговор
    Няма по-голяма глупост от тази да вземеш кредит във валута различна от националната та ти.
    Португалците са си загубили акъла !
    Не е случайно, че САЩ емитират дълг само и единствено в долари!

    Тази статия показва, че португалците освен мързеливи, са и пълни тъпанари.
  • 2 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ДОКАТО НАЧУКАЛИТЕ В МОЗЪКА НА БАЯ НАРОД ХРОСТИАНСТВО ЕВРЕИ ДЪРЖАТ В РЪЦЕТЕ СИ БАНКИТЕ И ЕКВИВАЛЕНТИТЕ ПАРИ ПО СВЕТА ЧРЕЗ ЧАСТНИТЕ -ЧЕСТНИ БАНКИ И ГЛАВНО ЧРЕЗ ДОЛАРА - ВСИЧКИ ЩЕ СА ТАВТАЦИ РАЗБЪРКВАНИ ОТ ЦИОНИСТИТЕ -СЕМИТИ !!!! В СВЕТА ТРЯБВА ДА ИМА САМО НАЦИОНАЛНИ ВАЛУТИ И БАНКИ И МЕЖДУНОРОДЕН ЦЕНТЪР ЗА СЪОТНОШЕНИЯ !!!!!!!
  • 3 None

    0 1 Отговор
    Полша са го направели още през 2016г. И т. Ли са тапанари! Изглежда само ние сме най умните след като не дадохме на китайците да строят тук у нас завод за локомотиви и вагони както и блокирахме и много други тяхни оферти!