24 Май, 2019 03:00 2 512 7

Георги Костов: Държавата подновява изкупуването на частни гори

  • гора-
  • изкупуване-
  • георги костов

В България има близо 2 млн. парцела малки частни гори, които се управляват неефективно

Георги Костов: Държавата подновява изкупуването на частни гори - 1

Държавата ще отдели 1 млн. лева, за да поднови изкупуването на частни гори, каза пред БНР лесовъдът Георги Костов, който е съветник на земеделския министър и бивш зам.-министър на земеделието с ресор „гори“.

В България има близо 2 млн. парцела малки частни гори, които се управляват неефективно, а голяма част от собствениците дори не знаят къде се намира собствеността им.

„Идеята е държавата да подпомогне тези собственици. От една страна, като им изкупи парцелите и те получат средствата, които представлява тази гора, а от друга страна да осигури устойчивото правилно управление“.

Георги Костов каза още, че към пилотния проект за изкупуване на частни гори, реализиран преди 2 години, е имало огромен интерес, а средната цена, на която държавата е купувала, е била 580 лева на декар.

„Основната идея е, че дребните собственици на гори нямат възможността да стопанисват и да управляват тази своя собственост устойчиво, което е много важно, когато се говори за гори“, каза още Костов в интервю за предаването „Преди всички“ и допълни:

„В горската наука е доказано, че има минимални площи, от които нататък управлението става неефективно. Минималната площ обикновено е над 50 хектара, това е и ценният размер на горите в частната собственост в Западна Европа. У нас имаме над 2,5 млн. собственици на около 1,9 млн. парцела малки частни гори от по няколко декара, които са разкъсани. Често пъти самите малки парцели формират общи масиви, но собствениците не се познават. Често пъти самите собственици не знаят, че са собственици, тъй като това са наследствени имоти след реституцията през 1997 г. и поради тази причина управлението на тези имоти не е устойчиво“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъй ли

    5 2 Отговор
    Далаверка нещо ала бала... както управляват всико останало
  • 2 123

    7 3 Отговор
    Сасипахте гората само крадни вие в кръвта
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 gos

    3 1 Отговор
    nasilstveno zimane na 4asna sobstvenos krajba
  • 6 К.К.

    6 1 Отговор
    С един милион ще изкупят на 100 човека горите на висока цена. Познайте кои ще са те?
  • 7 критик

    5 1 Отговор
    Това е поредния грабеж от българите. Държавата сме всички в тази територия плюс емигрантите жители. Държавната администрация или институциите са част от държавата, а не държавата. Чиновниците са се самозабравили отдавна. След комасацията на соца, сега евроатлантическата се правят на демократи.Но явно са си пак грабители. Държавната администрация е ДЛЪЖНА, да издири всички собственици и наследниците им и да им предаде отново във владение собствеността на отнетите им земи и и с гори!!! Ако те не. желаят да ползват стопанисването, администрацията е длъжна да им издаде нотариален акт на общо ползване. Ако не искат да секат,
    тогава държавните лесничейства трябва да поискат разрешително за ползване със задължението при сечта и продажбата на дървесината да се изплаща 50% от печалбата на собствениците, а ако са няколко по равен дял от сумата!!! Стига кражби на частни кръгове, под поддръжка от държавната администрация!!!