Last news in Fakti

27 Май, 2019 06:30 2 645 8

Русия прави във Виетнам Център за ядрени технологии

  • виетнам-
  • русия-
  • ядрени технологии

Засилване на експанзията на Москва в Индокитай

Руската корпорация „Росатом“ и Министерството на науката и технологиите на Република Виетнам подписаха Меморандум за разбирателство за израждане на Център за ядрени науки и технологии (ЦЯНТ) във Виетнам. Документът бе парафиран от генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и министъра на науката и технолигиите на Виетнам Чу Нгок Ан. На срещата присъстваха и премиерите на двете страни - Дмитрий Медведев и Нгуен Суан Фук.

Руски и виетнамски експерти вече изпълняват съвместни дейности в рамките на проекта, като се работи по определяне на предварителните изисквания и избора на най-подходяща площадка. През ноември 2018 година двете страни одобриха предварително технико-икономическо проучване и на тази база Меморандумът определя следващите стъпки за изграждане на Центъра за ядрени науки и технологии във Виетнам.

През ноември 2011 г. Русия и Виетнам подписаха междуправителствено споразумение за изграждане на Център за ядрени науки и технологии.

През юни 2017 г. двете страни сключиха Меморандум за разбирателство за изграждане на Центъра, който конкретизира плана за изпълнение на проекта.

В периода 2017 - 2019 г., двете страни проведоха консултации за конфигуриране на ЦЯНТ, която включва многоцелеви водо-воден енергиен изследователски реактор с топлинна мощност до 15 мегавата, както и комплекс от научно-изследователски лаборатории и инженерна инфраструктура, които да осигурят безопасното функциониране на Центъра.

През септември 2018 г., бяха подписани два допълнителни меморандума - за разбирателство за подготовка на кадри и за сътрудничество при формиране на позитивно обществено мнение за проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    17 19 Отговор
    Те руснаците от ядрени технологии нищо не разбират 😂 Освен т'ва според капацитетите тука, технологии са само смартфоните и миксерите 😂

    Коментиран от #7

  • 2 ИНИТЕ ПРАЯТ МАРАТОНКИ ПАРЦАЛКИ И ЖИСИЕМИ

    4 3 Отговор
    А ДРУГИТЕ ИНСТИТУТИ ЗА ЯДРЕНИ ТЕХНОЛОГИИИ. ...........
  • 3 Обикновен човек

    18 2 Отговор
    Моля този брадатия дето се е напънал да напише това нещо дето го четем тука да обясни какво значи думата "експанзия" и защо употребява думи като тази без да знае смисълът им? Ние не сме толкоз прости ама ако този бездарник е решил да се фука с нещо дето самият той не разбира, за да се прави на много учен и начетен пред простолюдието ако има съвест да си скъса дипломата по журналистика.
  • 4 Хисторик

    24 2 Отговор
    Определенето Индокитай е от колонялното време на държавата Виетнам. Индокитай е наричан Южен Виетнам когато е бил колония на Франция! Когато става дуна за Русия е експанзия, когато става дума за САЩ е сътрудничетво. От къде идва този аршин с който се мери?
  • 5 антиседераст

    20 1 Отговор
    Светът се движи с темпо напред а евроатлантическа Бг се връща в мрачното средновековие
  • 6 Хахах

    3 12 Отговор
    Гледахте ли новия сериал Чернобил (2019). На тея бездарници и перални трябва да им забранат да правят хахахахахахха ДА СИ МЕЛЯТ КАФЕТО НА РЪЦЕ, ЧЕ И ТАМ МОГАТ ДА ОВАПЦАТ НЕЩАТА ХАХАХХААХХАХА
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.