26 Май, 2019 19:51 12 333 26

Заплатата на един евродепутат

  • избори-
  • европейски парламент-
  • депутати-
  • заплата

Основното месечно възнаграждение е 8757 EUR

Заплатата на един евродепутат - 1
Снимка: Shutterstock

Основната заплата на евродепутата е 8757.70 EUR на месец. За всяко свое присъствие в пленарна зала и в комисия на ден той получава още по 320 EUR. Бюджетът за офис разходи на месец е 4513 EUR. Тук влизат сметките за телефон, наемът на офис и покупката и поддръжката на компютърна техника.

Също така не е за пренебрегване и фактът, че касата на Европейския парламент (ЕП) покрива и 2/3 от медицинските разходи на всеки депутат. Също така на всеки член на парламента му се полага и допънителна пенсия в размер на 3.5% от годишната заплата. Така към днешна дата всеки депутат ще получава месечно към основната си пенсия още 1500 EUR.

Събирайки основната заплата и всички останали допълнителни суми, то на месец евродепутат спокойно може да печели чисто над 10 000 EUR плюс още 30 000 EUR на месец за офис и възнаграждение на сътрудници.

Що се отнася до последните разходи (бел. ред. тези за офиси и сътрудници) то във Франция тече разследване сред евродепутати за злоупотреба с тези пари. Обвинението е, че те използват средствата, за да финансират партиите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо

    104 6 Отговор
    Айде ходи после гласувай за такива,за да тънат в разкош и охолство. А ти ходи в завода за 30 лв на ден.....

    Коментиран от #11, #15

  • 2 Main Fürher

    37 10 Отговор
    R.I.P BULGARIA (681-1944)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Толкова евра заплата

    34 1 Отговор
    А някои от тях даже английски незнаят! Язък!
  • 5 Хайл

    33 3 Отговор
    Честито на гласувалите...яжте ми тура умници такива дето гласувахте за измамниците в пропадналия "евро парламент"

    Коментиран от #7

  • 6 Шаран БГ

    20 1 Отговор
    Английски ?? Те може и с българския да не се справят, но партийните "центрофуги" не знаем кого на къде ще засилят и важното е с "еврото" да се оправят. Със средно 20 хилядарки / т.е. близо 40 000 лева/ чисто нека се наказват !!! И ти шаран блатен ще ходиш да им гласуваш . Ще си духаш .......супата до второ пришествие !! А щом и франсетата от европарламента са правили далавери, облагодетелствуващи партиите, които са ги изпратили в Брюксел- за нашите евро - д-ти няма въобще да говорим. Те са почтени хора !!
  • 7 Doni Brasko

    15 10 Отговор

    До коментар #5 от "Хайл":

    Ами те и без да гласуваме ще си ги взимат тия парички. Така че мой човек ти като не гласуваш им правиш най-голямата услуга. За съжаление българският народ е един много малък, но за сметка на това много прост народ

    Коментиран от #18

  • 8 Стап бесепар от Позитано 20

    6 15 Отговор
    Куфарите и дестинация Московского аэропорта Домодедово. ТУК ВЕЧЕ НЕ СТЕ ЖЕЛАНИ. Платихме ви за да настроите хората към Запада, а вие ги настроихте срещу Русия, та чак да повърнат....и заради вас няма да пътуваме към Европарламента. За нищо не ставате руските тролове.
  • 9 Някой

    21 5 Отговор
    За това самолета и в чужбина, обичам родината но мразя държавата

    Коментиран от #17

  • 10 Borislav Popov

    36 2 Отговор
    Не разбирам - защо им плащат 320€ допълнително за присъствие в пленарна зала ?!! Нали за това са им заплатите. Излиза че присъства не присъства - 8757.70 EUR на месец си ги взема. Ако присъства и на 20 заседания - още 6400 € ! За един пет годишен мандат ще се върнат милионери , а ние пак ще духаме таратора.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "дедо":

    Понятие си нямаш от техниката на управление. Не може един голтак да управлява. Задай си въпроса за какво са всички тези дворци-резиденции, скъпи тоалети, луксозни кабинети, приеми, кортежи т.н. салтанати на властта.

    Коментиран от #13

  • 12 Borislav Popov

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Boxer":

    И като вземат големи заплати - корупция и далавери няма ли ? А колко ги направиха заплатите на нашите ! В началото на демокрацията реваха че заплатата на бай Тошо била 1000 лева а на министрите 800 лева !! Сега какво стана ? А с пликчетата безотчетни ?!!

    Коментиран от #23

  • 13 Батиста

    10 7 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Какво разбираш ти под голтак бе охлюв ? Или такива дето лизаха и мазаха като Лилето са много кадърни и заслужили?
  • 14 Borislav Popov

    28 2 Отговор
    Трябва да има закон за избирателна активност 51% ! Иначе изборите недействителни ! За да може народа да упражнява наказателен вот ! Иначе и с 12% гласували - все тая !!!
  • 15 Румяна Костова

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "дедо":

    Те нека да тънат в разкош, не завиждам. Но трябва за тези пари и да свършат нещо. Нали работата им е да присъствуват в пленарната зала, за това получават заплати. Но им се дава още по 320 Евро на ден, ако се появят там.Изглежда без този стимул ще си взимат заплатите, без да ходят на работа.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Аз па мразим сичко😂😂😂

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Бегето е нужник 😂😂
  • 18 непознат

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Doni Brasko":

    Ми не си прав,умник.Остава ти морала че не си гласувал за крадливите ни политици,който единствената цел да взимат заплата от 40 000 евро.Събирайки основната заплата и всички останали допълнителни суми, то на месец евродепутат спокойно може да печели чисто над 10 000 EUR плюс още 30 000 EUR на месец за офис и възнаграждение на сътрудници.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Боко

    0 5 Отговор
    Стига сте брецали а се фанете да работите,стига сте философствали

    Коментиран от #21

  • 21 gnom

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Боко":

    Що трябва да работя?? За да ти пълня гушката и на теб? Толкова години работих по 12-14 часа, за да плащам милиони данъци! И някой интересува ли се от това?? Да ми е донесъл чаша вода или помогнал по някакъв начин? Само получавам съобщения: Дължите 0,4 лева данък от лихви. А съм надвнесъл хиляди и ми ги връщат след това. Стига съм работил. Нека да работят малко и циганите и всички ония паразити из държавните службички и политическите организации.
  • 22 Бая ви Ганьо

    5 1 Отговор
    Борбата е за брюкселската заплата,а не за брюкселското зеле.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    3 2 Отговор
    17 човека пращаме, някой да е чул , видял нещо за свършена работа?
    Имахме един важен закон на Макрон за превозите - за което никой не разбра как са гласували нашите нови милионери. Даже няколко си намериха оправдание че не успели да стигнат навреме.
    Баречката излязъл с над 1 милион вече по банкова сметка, тръгнал да убеждава как мислил за народа.... мислил той чак се съдрал от мислене.
  • 25 КОЙ

    4 1 Отговор
    А баба Гица взима 240 лв. пенсия.Не е ли да им таковаш таковото...
  • 26 Дясната ръка но Фюрера

    3 2 Отговор
    На това му се вика КОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ!
    Питали радио Ереван:
    И защо толкова много европейските политици харесват жените типаж- избягали от конезавода в Шумен?
    Ами защо всичките мъже в Евпора пикаят седнали!
    Такива са европейските тенденции)))))