Last news in Fakti

2 Юни, 2019 11:31 946 1

Кои са фаворитите за гуверньор на ЕЦБ

  • ецб-
  • гуверньор

Пазарлък обаче ще има и във Франкфурт, защото изпълнителният съвет на Европейската централна банка също е много важен орган

Кои са фаворитите за гуверньор на ЕЦБ - 1

Управителят на „Бундесбанк“ Йенс Вайдман е фаворитът за поста на управител на Европейската централна банка, след като мандатът на италианеца Марио Драги изтича в края на октомври. Не е ясно обаче дали канцлерът Ангела Меркел няма да "изтъргува" кандидатурата на Вайдман, за да може германец да оглави Европейската комисия, коментира БНР.

В надпреварата има още няколко изявени имена от Франция и Финландия, които могат да се окажат печеливши след тежките политически преговори в Брюксел. Докато политиците наддават за ключовите постове в евроинституциите, пазарите се интересуват от убежденията на кандидатите за поста на Марио Драги - италианецът, който преди осем години пристигна във Франкфурт с прозвището "Супер Марио" и ще си тръгне като човека, спасил еврото през 2012 година, но и с противоречиви оценки за програмата за изкупуване на активи и лихвената политика.

„Управителят на Европейската централна банка трябва да притежава две много важни черти - първата от тях е да умее да комуникира. Той трябва съвсем ясно да отправи посланието на Франкфурт към пазарите. Другата много важна черта е да може да се справя с кризи, особено при непредвидени ситуации. Особено по втората точка ми е много трудно да си представя Вайдман като успешен ръководител, който посреща правилно бъдещи шокови ситуации“, заяви за "Събота 150" Пиер Ортлиб от Официалния форум за парични и финансови институции и допълни:

„Мисля, че за Германия е много по-важно да има германец на поста председател на ЕК. Разбира се, те много искат да има и германец президент на Европейската централна банка - най-малкото, защото досега не се е случвало. В същото време Вайдман със сигурност е най-крайният в убежденията си кандидат. Ястребът в надпреварата. Знаете, че Вайдман сериозно критикува Драги и за отрицателните лихви, и за програмата за количествени улеснения. Той е единственият представител на управителния съвет, който гласува против идеите на Драги.

Експертът Кай Лойенс от организацията Foreign Brief представи водещите кандидати:

„Ръководителят на „Бундесбанк“ все още е водещият кандидат. Има и двама французи - Франсоа Вилроа дьо Гало и Беноа Кьоре. Техните кандидатури също са много сериозни, които могат да спечелят подкрепа на Управителния съвет. Франсоа Вилроа дьо Гало ще следва нестандартната политиката на Марио Драги.

Ако погледнете как френският президент Еманюел Макрон иска страната му да има превес в Европейската централна банка и Европейската комисия, мисля, че именно Вилроа дьо Гало е кандидатът, който ще получи политическа подкрепа. Също така той е много опитен. В момента е в Управителния съвет на Европейската централна банка като гуверньор на Френската централна банка. Сигурен съм, че той би могъл да спечели много сериозна подкрепа от западноевропейските страни, т.е., най-големите икономики“. Той ще се придържа към политиката на Драги за ниски лихви поне в краткосрочен план. Аз не очаквам да има драстично промени и в дългосрочен план. Предполагам, че той ще разшири мерките, които Европейската централна банка взема, за да предотврати нова сериозна криза. Франкфурт все още има няколко традиционни мерки и аз съм сигурен, че като Драги - той ще мисли нестандартно. Освен това той е много комуникативен и е харесван от пазарите. Те също му дават доста голям шанс в надпреварата.

Ако говорим за топ 3 на кандидатите, по никакъв начин не трябва да пропускаме Беноа Кьоре, изтъкна Кай Лойенс:

„Може би от кандидатите с най-големи шансове Беноа Кьоре е най-квалифицираният“.

Според Лойенс по-големи шансове от двамата финландци в надпреварата има Ерки Ликанен, вече пенсионер, който в края на осемгодишния мандат ще бъде на 77 години.

„Ако преговорите между Франция и Германия стигнат до задънена улица, те може много бързо да се окажат фаворити за поста. Ерки Ликанен е по-силният от двамата, защото има богат опит като централен банкер във Финладния. Той води много благоразумна макроикономическа политика, което е изключително важно за Германия, Белгия и Холандия“.

Пиер Ортлиб допълни:

„Има известен спор сред професионалистите дали Оли Рен има достатъчно професионална подготовка, за да оглави Европейската централна банка. Той беше част от Европейската комисия по време на дълговата криза и много силно подкрепяше ограничаването на разходите и политиката на лишения. Със сигурност той няма да бъде подкрепен от страните, които минаха най-тежко през спасителните програми“.

Ако Макрон и Меркел не се споразуменят, Франция може да се обедини с Италия срещу германския кандидат, смята Ортлиб.

„Идеята за съставянето на блок от определени страни, които вярват в по-умеренета политика на Европейската централна банка и в никакъв случай няма да допуснат Вайдман да оглави банката, изобщо не е невероятна. Всъщност, ако питате мен, това е най-вероятноят развой. Всичко зависи от това кои са проритетите на Макрон. Ако той предпочита Европейската комисия да бъде оглавена от одобряван от него кандидат, тогава може да се споразумее с Меркел за ЕЦБ и Вайдман“.

Пазарлък обаче ще има и във Франкфурт, защото изпълнителният съвет на Европейската централна банка също е много важен орган.

Анализаторите се концентрират върху петимата фаворити, но и двамата не изключват изненади в последния момент - например Клаудия Бух, която е заместник на Вайдман в „Бундесбанк“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Философа

    2 0 Отговор
    Вземе Божидар Искров да ви я фалира за 3 сезона Централната Евро Банка. Има опит, препоръчвам го!