Last news in Fakti

3 Юни, 2019 10:37 10 862 11

Перник все по-привлекателен за инвеститори

  • перник-
  • инвестиции-
  • кмет-
  • церовска-
  • инфраструктура
Перник все по-привлекателен за инвеститори - 1
Снимки: М. Богданова ©

Първата асоциация, която правим при споменаването на думата „чуждестранна инвестиция” е София или Пловдив. В действителност обаче, все по-малки градове са предпочитани от чуждестранни предприемачи. На голяма част от тях бизнесът им у нас върви успешно. Доказателство за това е, че разширяват производствените си мощности. Последният пример е с адрес Перник. Там шведската Trelleborg двойно разшири базата си, инвестирайки още 4 млн. EUR. Новата сграда е с разгъната застроена площ от 1200 кв.м. Разширяването става близо 10 години след навлизането на компанията, която произвежда изделия от течен силикон, у нас.

За това какъв е инвестиционният климат в Перник специално за ФАКТИ, разказва кметът на града д-р Вяра Церовска:

Д-р Церовска, какъв е инвестиционния интерес към Перник?

Наблюдаваме промяна в инвестиционния климат и инвестиционната политика. Имаме индустриални зони, които желаем да развием. Финализирахме една сделка (бел. ред. разширяването на Trelleborg), която дава още 7 декара към този терен, който има фирмата, за да разгърне своите мощности.

В кои сектори се наблюдават вложения?

Инвестициите са в различни направления. Жилищното строителство е силно засегнато. Според своите възможности хората участват и в търговете на общината. Имаме висок интерес, който променя Перник.

Перник все по-привлекателен за инвеститори

В началото на града се прави напълно нов квартал, който е изцяло от частни инвеститори и то се строи по правилата като се започва от изграждане на инфраструктурата.

Почти финализираме една сделка с един от най-големите проекти на Фантастико, който ще бъде също в нашия град. Има и живот, има интерес. Перник е един от градовете, който се развива.

Има ли достатъчно инвенции, за да се задържат хората в Перник?

Зависи от изключително много неща. Заплатите в София са в пъти по-високи от тези във всички други градове. Това е определящо, когато си търсим работа. Тук ние може да се намесим по-малко, тъй като не са много тези инвеститори, които предлагат такива възможности и заплати. Въпреки това ги има. Търсим други възможности, като например кариерно израстване. Много са причините, поради които перничани търсят и ще търсят развитие в София – учебните заведенията, административното обслужване, сградите, министерствата, възможностите за проекти.

Убедена съм, че София ще се разраства насам (бел. ред. към Перник) като виждам интереса към жилищата, като виждам, че нашите села са разположени по най-хубавия южен склон на Витоша и са населени. Например, Рударци е с 1400 жители, а през лятото техният брой се увеличава до 8000-10 000 души. Колкото повече се развива София толкова повече се запълва Перник.

Как очаквате да продължи развитието му след като бъде улеснен достъпа от София до Перник с пускането на новия метродиаметър в столицата?

Самата аз съм пътувала години наред до София. Знам е какво да живееш в Перник и на пътуваш до столицата. Това означава да се интересуваш повече от живота там, отколкото от живота в Перник. Важното е, когато се прибираш и видиш, че всичко ти е удобно –

детската ясла, магазина, училището, парка, тогава животът е по-лесен и по-хубав. За мен едно от сериозните предизвикателства е да се ангажирам към тези хора, които пътуват към София. Ясно е, че най-големите възможности са там – в столицата и никой не би трябвало да очаква друго.

Важно е да облекчим пътуването. Никъде в света 30 км не представляват проблем. В това отношение имаме заложено изграждането на две кръгови кръстовища, които сме финализирали като проект. Едното има избран изпълнител и се надявам скоро да получим финансиране от държавата. То е в началото на кв. „Изток” на входа му. То ще определи и безпроблемното прибиране на хората в този квартал. Другото кръстовище е в самото начало на Перник – в района на кв. „Иван Пашов”. Там вече се образуват километрични опашки, както и в центъра на града. Подготвили сме проект за отбивка от скоростната магистрала, за да може да се влиза директно в другия край на Перник, с което ще облекчим движението през центъра. Тъй като хората могат да влязат само от едно място идвайки от София за центъра на града.

Това, което държавата прави е да изгради двойна жп линия. Направено е съгласуване в тази насока. Има ново трасе, с което пътят ще бъде съкратен. Времето за транспорт ще е по-малко. За 30 минути ще се стига от централна спирка в Перник до Горна баня. Там вече се работи по това да има станция, която да е за пернишкия влак.

Развитието на Перник е свръзано непосредствено с развитието на София. В големите държави всички тези градове, разположени в близост до столиците са хубави и дори по-хубави от самата столици, тъй като те са и входа към столицата на дадена държава.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По добре

    13 2 Отговор
    Шведи от колкото Турски чорбаджии, като фирма Теклас например!

    Коментиран от #11

  • 2 Garrincha

    12 3 Отговор
    Стринка Церовска прилича на стар партиен кадър !
  • 3 Перничанин

    7 3 Отговор
    Стринка Церовска да ходи до Пловдив, да види колко инвестиции има там, и няма кой да работи
  • 4 Киро

    0 2 Отговор
    Но не можем да си позволим кумисионите
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ПерникО е ГрадО

    12 0 Отговор
    Овде Турчин немое да вирее. Оти че го степаме брже. Ай са поздрави за сите Перничане .
  • 7 Да да

    3 4 Отговор
    Червената бабичка акъл се опитва да дава. Според нея Софиянци ще тръгат на работа в Перник защото заплатите там са по-ниски, понеже ще ползват метрото до Овча купел. Трябва да забранят след определена възраст да се заемат публични постове. Защото тези хора са вредни освен за себе , но и за останалите нормални граждани.
  • 8 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    ДЕСНИТЕ ПРОС.ТИТУТКИ В СЪУЧАСТИЕ С ЛЕВИ- УНИЩОЖИХА / ПОД ДИКТАТА НА САЩ/ СЕДЕМ ЕЛИТНИ ПРЕДПРИАТИЯ В ГРАДА МИ ПК!!! СМАЗАХА ГИ ЧРЕЗ ТС-БАНК !!! ЕДНОТО ПРЕДПРИАТИЕ ПРОИЗВЕЖДАШЕ /ЕДИНСТВЕНО В ЕВРОПА/ БЕЗШЕВНИ ТРЪБИ -РАЗБИРАЙ ЦЕВИ ЗА ... И ДРУГИ СКЪПИ ... И ИТАЛИАНСКАТА ФИРМА "ДАНИЕЛИ" СЕ МОЛЕШЕ НА КОЛЕНЕ ДА И ГО ПРОДАДЕМ ,НО "ЧЕРНОТО ВАНЕ" ГО СЪСИПА !!!!!!!!!
  • 9 Пако

    2 0 Отговор
    ГЕРБ започна кампанията за местните избори :)
  • 10 Анонимен

    4 0 Отговор
    Верчето да ходи да лекува ,а не да управлява умрял град ,а що касае за ивеститори не знам колко са ,но знам ,че плащат мизерни заплати както се казва ,след дъжд качулка ,всичко вече е късно!
  • 11 Зависи

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "По добре":

    Турските чорбаджии не са лоши. Като чуем западняци си мислим че са хора а те ... фашисти, особено австрийците.