5 Юни, 2019 11:12 1 832 22

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

  • румен радев-
  • тасс-
  • аец "белене"

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена - 1

Президентът Румен Радев е уверен, че строителството на втората АЕЦ "Белене" ще бъде завършено. Това става ясно от интервю на българския държавен глава пред руската държавна информационна агенция ТАСС.

Поводът за интервюто на Румен Радев е предстоящото му участие на Икономическия форум в Санкт Петербург и предстоящата среща с президента на Руската федерация Владимир Путин.

Според Радев, проектът АЕЦ "Белене" е неизбежен - в него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. За реализацията на проекта са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки.

Българският президент припомни, че процедурата за избор на стратегически инвеститор е обявена на 22 май и то в официалния вестник на Европейския съюз. "Цялата процедура трябва да приключи до една година и на 22 май 2020 г. да е ясно кой ще изгражда АЕЦ "Белене", заяви Румен Радев.

Припомняме, че на 7-ми юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към строителството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. От Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.
БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

При посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България той заяви, че руската страна има интерес към АЕЦ "Белене".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РУМЕН РАДЕВ

    14 5 Отговор
    НА БОЙКО МУ Е МНОГО ГОЛЯМ,АЗ ОТНАЧАЛО НЕ ВЯРВАХ НА ЖЕНА МИ,АМА САМ СЕ УБЕДИХ КАТО МИ ГО ПОСТАВИ НА ЧЕЛОТО.!!!
  • 2 ХХХ

    14 7 Отговор
    Вместо да стоят нов АЕЦ, на съвсем неподходящо място, просто да ограничат износа на ток за Румъния и не само, и съответно да не се увеличава цената на потребявания от нас ток, който всъщност се внася извън BG. Ама, че объркан модел нали?!

    Коментиран от #14

  • 3 РУМЕН РАДЕВ

    14 5 Отговор
    НАПОСЛЕДЪК НЕЩО МИ ТЕЖИ ,И ИСКАМ ДА СИ ПРИЗНАЯ,ЧЕ ИМАМ ЧЕТИРИ АБОРТА,ТРИ ОТ РЕШЕТНИКОВ,И ЕДИН СПОНТАНЕН ОТ ГУНДЯЕВ,ААА И ЧЕ КУРНЕЛИЯ НИНОВА МИ СЯДА НА УСТАТА ПОНЕ ПО ДВА ПЪТИ НА ДЕН,АА И БОЙКО И ТОЙ КАТО МИНЕ ДА МИ ГО ПОСТАВИ НА ЧЕЛОТО И НАПРАВО НЕ ЗНАМ КО ДА ПРАЯ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Клепоухият

    21 5 Отговор
    Пингвин пак наизустил нещо
  • 7 Румен Радев първият

    15 5 Отговор
    български Джолан президент
  • 8 Иван

    17 6 Отговор
    Ще потънат още много пари в руските джобове...
    При 10гигавата сумарна мощност в момента ползваме едва максимум 6 като всички си пуснат климатиците и това е 2-3 месеца в годината.
    А на Доган плащаме 35 млн на година да държи въглища в двора на ТЕЦ-а. След 10 години още 2 гигавата от Белене и ще плащаме и ние и следващите поколения. На Путин танкове и самолети да вземе БГ не му трябват. Тъпанарите в БГ ще има да му плащат години наред.
  • 9 Преброяване на бесните язовци

    15 6 Отговор
    Румен Потника напоследък доста се е разбеснял. Плямпа пълни небивалици.
  • 10 гост

    16 7 Отговор
    На зеления чирап му препоръчвам да спре да плещи глупости и да гледа сериала Chernobyl по HBO ...
  • 11 Грую

    11 2 Отговор
    Ако през последните 30 години фокусът в енергетиката не беше върху краденето, то досега можеше да има и АЕЦ Белене и ТЕЦ-овете да са ги спрели и преквалифицирали работещите там.
  • 12 Сарматиан

    11 5 Отговор
    На вас трябва ли ви нов заем от 10 милиарда долара за да строим АЕЦ в заметръсна зона която не ние нужна? Дори да я построят цената на тока ще продължи да расте също като сега защото евтината електроенергия ще бъде изнасяна в чужбина а ние ще плащаме скъпата такава която идва от екологично чистите производства. Интерес от строежа на този АЕЦ имат само руските олигарси и няколко български политици чиито джобове са винаги широко отворени за кражби и подкупи. Няма да ги изброявам защото те са до болка познати на нашето общество с офшорките си на о - в Мавриций.
  • 13 Госあ

    7 9 Отговор
    Това е единственото разумно нещо, което може да стане в страната на "неразумните юроди". Въпросът е, че Радев трябва да се ангажира лично да съблюдава и оповестява и използва правомощията си на президент по тази процедура. Защото неминуемо ще има интереси тази стратегическа инвестиция да бъде като американския ТЕЦ и изтребителите. Лошото е, че това с изтребителите показа правотата на Паисий и Ботев и правомощията на президента. Най парадоксалното е, че някакви полуграмотни хора и такива с вмирисани гуменки излязоха по големи експерти от него
  • 14 Госあ

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "ХХХ":

    Каква титанична икономическа мисъл само 😂
  • 15 Ариман

    10 2 Отговор
    Борбата е безмилостно жестока защото всеки иска да прибере комисионната от няколкостотин милиона долара а после да става каквото иска.
  • 16 Spermoslav Popov

    10 4 Отговор
    След Плевню не мислех, че е възможно да имаме по-голяма мижитурка за президент, ама льотчика ме опроверга.
  • 17 Радев

    7 3 Отговор
    Ти си същият боклук като Първанов и драпаш само за комисионната а народа кучета го яли. Ще затриете България заедно с Бойко дето те назначи за Президент.
  • 18 Лудетина

    2 2 Отговор
    Трябва много ясно, боко погреба там една камара пари на данъкоплатеца
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор
    "Братушките" трябва да ги осъдим за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало са льосови наслаги и наноси.
    За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.

    Коментиран от #22

  • 20 3333

    2 3 Отговор
    АЕЦ "Белене" ще бъде завършена от Росатом, това е казал президента.
  • 21 отвратен

    5 4 Отговор
    Ах ти продажна к...во. Ти си срам за страната на която си Резидент.Хак им е на ония 80% идиоти които гласуваха за теб. Путкинолизец си ти.
  • 22 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    По-голяма глупост от теб едва ли може някой да напише!