Last news in Fakti

9 Юни, 2019 18:33 1 279 2

„Росатом“ ще продължи да осигурява ядрено гориво за атомните централи в Словакия

  • аец-
  • росатом-
  • словакия

Сигурност на доставките

„Росатом“ ще продължи да осигурява ядрено гориво за атомните централи в Словакия - 1

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и словашката енергогенерираща компания Slovenské elektrárne a.s подписаха договори за доставка на ядрено гориво за атомните електроцентрали в Словакия за периода 2022-2026 година, с възможност за удължаване до 2030 г. Споразуменията са подготвени след като ТВЕЛ спечели публичен международен търг за осигуряване на гориво за словашките АЕЦ. Документите бяха подписани в Москва в присъствието на премиерите на Русия и Словакия Дмитрий Медведев и Петер Пелегрини.

Това съобщават от руската компания.

Руското ядрено гориво ще се доставя за четирите действащи реактора ВВЕР-440 в АЕЦ „Бохунице“ и АЕЦ „Моховце“, както и за двата енергоблока на АЕЦ „Моховце“, които са във финална фаза на строителство.

„Горивното подразделение на „Росатом“ притежава уникален опит и компетенции при производство на гориво за реактори ВВЕР-440 според индивидуалните изисквания на възложителя. Подписаните споразумения предвиждат ТВЕЛ, заедно със словашки специалисти, да оптимизира стратегията за горивните цикли на словашките АЕЦ за повишаване на икономическата им ефективност. Всички действащи енергоблокове на АЕЦ в Словакия работят с ядрено гориво, произведено в Машиностроителен завод в руския град Електростал, който вече изпълнява поръчките за новото производство на атомна енергия в Словакия“, отбеляза президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

„Радвам се, че подписвайки този договор, ние успешно завършихме дълъг и сложен процес за избор на доставчик на ядрено гориво за нашите АЕЦ за близко бъдеще. Вярвам, че благодарение на това и занапред ще бъде осигурено високо ниво на сигурност и надеждност на доставките на гориво“, отбеляза Бранислав Стричек, председател на Съвета на директорите и генерален директор на Slovenské elektrárne.

Производството на атомна енергия с обща електрическа мощност от 1940 мегавата е основа на енергийната система на Словакия. Двата енергоблока на АЕЦ „Бохунице“ и двата енергоблока на АЕЦ „Моховце“ ежегодно произвеждат около 15 милиарда киловатчаса електроенергия, което е 55% от цялата електроенергия, изработвана в страната. Словакия е втората страна в света по дял на производство на атомна енергия в енергийния си баланс, като в близко бъдеще делът ѝ ще нарасне още повече, след въвеждането в експлоатация на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Моховце“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    3 0 Отговор
    Хихихи абе на тия да им изпратим ирландката пастирка да им обясни колко лошо е руското гориво ...
  • 2 Голям прос

    3 0 Отговор
    Който си знае интереса, си го знае.