Last news in Fakti

17 Юни, 2019 10:31 4 201 19

Туроператори пред фалит, гледат към чужбина заради данъчна наредба

  • касов апарат-
  • туроператори-
  • фалит

Изискванията, които поставя нормативния документ пред туристическия бизнес обаче продължават да са неизпълними, а хаосът с тълкуването на наредбата не е изчистен

Туроператори пред фалит, гледат към чужбина заради данъчна наредба - 1

Въпреки огромните усилия от страна на бизнеса и непрестанните срещи с различни експерти от Национална агенция за приходите (НАП), голяма част от туроператори и агенти са изправени пред фалит, фирмена емиграция или отказ от пазарни сегменти. Причината е влизането в сила на наредба Н-18 от септември, уточнява в. „Труд“. Изискванията, които поставя нормативния документ пред туристическия бизнес обаче продължават да са неизпълними, а хаосът с тълкуването на наредбата не е изчистен. И е под въпрос дали всички проблеми, които ще произтекат за бизнеса от това ще бъдат решени преди влизането в сила на документа.

Целта на наредбата е да изсветли приходите, които в момента се крият при плащания в брой. Според данъчните експерти така в хазната ще влязат поне половин милиард лева повече. Всъщност почти всички плащания, които касаят туризма са такива, по простата причина, че плащанията с банкови карти онлайн и на ПОС терминали, според наредба на БНБ, са именно кешови. Освен това туроператорите и агентите им са принудени да лицензират в НАП всеки свой софтуер, който има връзка с окомплектоване на туристическия продукт и продажби - физически и онлайн. До 30 юни трябва да бъдат регистрирани и електронни магазини.

Изискванията на пръв поглед не изглеждат особено строги. Ако не познаваш спецификата на туристическия бизнес. И точно там се крие ключът от палатката. При изготвянето на съответната наредба експертите от НАП не считат за нужно да я дискутират предварително с туристическия сектор или не осъзнават какви трудности за легалните туроператори и хотелиери ще създаде тя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леле

    24 2 Отговор
    Отбор целокупни тъпанари!
  • 2 КомунистИдиот

    31 3 Отговор
    Тази така наречена наредба разказа играта на и без това залязващото предприемачество в България.
  • 3 Вишна Крушева

    11 4 Отговор
    Ние ходим само на Сейшелите, Бермудите и Кюрасао. Не ни пука за другите . Бедните ДГД ! Така е било , така и ще бъде в империята.
  • 4 111

    34 3 Отговор
    така е трябва да има пари да се назначават още и още държавни служители, които от своя страна се явяват хранилки на "краля слънце", а на избори са в редичка като малките деца от детската градина ... после се чудете защо в БГ не остава никой, ами просто е ние ви лъжем защото не искаме да крадете ама вие сте нагли и все повече крадете ... е затова всички на жълтите павета и със сопата по кефалата, съвсем скоро ще е .. народа губи търпение
  • 5 Гарантирано от ГЕРБ

    20 2 Отговор
    Мутрю ще унищожи България!
  • 6 Хаха

    8 0 Отговор
    Аз заминавам за Косово на почивка

    Коментиран от #8

  • 7 Светлоносец

    19 2 Отговор
    Разбирането на НАП за бизнеса, е същото като вълка към стадо овце, но без овчар и кучета пазачи. Колкото може скубят и няма значение, дали това стадо ще може да преживее зимата или лятото. НАП е от национална кампания в национална кампания. Лошото е че бизнеса се държи, като овце и агнета преди Гергьовден. Той - бизнеса че изчезва , изчезва , но остава най-страхливия и най-малкия, а от другата страна най-големия свързан с държавата. В НАП работят хора от село , не продали един пирон, нямат си представа за пазарни отношения, но пишат наредби пълни с абсурди, плод на болна психика и мания за преследване. Некомпетентни чиновници създават закони, невъзможни да се прилагат, но са виновни овцете, че си траят. Днес Стопанска камера входира във ВАС жалба за нищожност на Наредба Н18, но трябва стадото да се събуди , докато го има. Трябва оставка за малоумните чиновници приели тази Наредба Н18 - Горанов, Галя Димитрова, Пламен Димитров, Васил Панов, Шишков и т.н. Ако не си тръгнат тези хора , ще отложат реформата за месец два и отново ще сътворят простотия. Тези хора са нанесли вреда на обществото в размер на стотици млн лв., който плащаме ние овцете.
  • 8 Светлоносец

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    В Косово не се ли биеха в края на 20в., нямаше ли война, масови кланета и грубове, изнасилвания и военнопрестъпници. Не е възможно Косово да са по добре от България, каква ли е причината, сигурно там имат такава наредба и нищо не крият, плащанията с карта не са плащания с банка, нищо че от една банкова сметка, парите отиват в друга банкова сметка. Няма ли закон за ЛОСТРАЦИЯТА, който да маха корумпирани, некомпетентни, неквалифицирани и алчни чиновници , винаги ще се чудим как Косово при война, геноцит и разрушения са в пъти по добре от нас, най-стабилната и сигурна държава на Балканите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ал Бънди

    16 1 Отговор
    Мой близак има ресторант и съг ги виждал тия еничари да идват на проверка.12 калпака сядат,ядат,пият,плющят и после дай да видим касата и други али-бали.Вземат касовата бележка и всичкото ядене е за сметка на данакоплатеца.Моя авер казва че идват често,щото им харесва яденето и правят "проверка" колкото да си отчетат безплатния обят.Никой в Тиквостан не казва колко ни струва НАП на година.

    Коментиран от #11, #17

  • 11 До Чичо Ал

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ал Бънди":

    НАП струва по 80 млн лв. от бюджета и още 100-120 млн лв. от ревизии и глоби на година. В тази цифра не влизат новите коли и компютри, който са с Евро програми. Освен това на всеки НАП-Джия дават по 120 лв. на месец за покупки, та освен че домакина плаща, плащаме и всички ние, защото тази почерпка от домакина се осребрява. С думата “Авер” значи си от Бургас, ако има началници от Бургас могат да засекат честите проверки при Авера. НАП е много по скъп от тези дребни суми, защото НАП може да съсипе всеки търговец, като го фалира, за са му вземе клиентите близък до властта олигарх. Типичен пример е местните кабелни оператори и СКАТ, А1, ВиваКом. Имате ли малък оператор на телевизия, а кой осигурява достъп на касовите апарати добсървара на НАП. Ти на мене , аз на тебе.
  • 12 аз се изнасям

    9 1 Отговор
    от тая кочина
  • 13 И аз също

    9 1 Отговор
    В подкрепа на горния коментап, ако човек има малко мозък ще се изнесе веднага от тук. Така сметките на НАП ще излязат криви. Всъщност наредбата цели унищожение на малките и средни бизнеси. Тя е или олигархична поръчка или поредния опит на Тиквоний да набави ресурс за крадене. На мен лично ми писна. И няма да играя тяхната игра.
  • 14 КККК

    8 0 Отговор
    А като искат безкасови плащания защо, никой не коментира в това число и медиите процентите ,които банките взимат от търговците.ПИБ процент комисионна след промоционалния период от 2.5-4 процента на транзакция.Е трябва ли търговеца да губи тези пари за да храни банката на гърба си.
  • 15 Националист

    6 0 Отговор
    Твърде много власт в данъчните и резултата е беден Българин и бедна държава.
    Решението е орязване на администрациите. Има си съотношения на глава от населението колко % трябва да са хората на държавна работа.
  • 16 Националист

    5 1 Отговор
    И защо няма масови протести срещу безумните политики на безумците във властта?
    Ако НАП са пълни с некадърници, на протести и да се махат!
  • 17 gost

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ал Бънди":

    Значи този твой близък е нередовен с документацията щом се навежда на тези от НАП. Тази игричка нападжии я играят само с нередовни .
  • 18 гост

    4 1 Отговор
    В България няма легален туристически бизнес.Първо, хотелите са нелегално построени.няма нито един хотел по морето с редовни документи! Второ,всички хотели са на мутри,БКП членове,ДС агенти ! Как очаквате да са легални? Туроператорите фалират всяка година,защото почти половината им почивки са нелегални и не издават фактури за пред НАП.Постоянно има заведени дела срещу туроператори за неизпълнен договор за почивка.Взимат парите,обявяват фалит и ЧАО.
  • 19 Валерка Дабаверка

    1 1 Отговор
    Аз ще си обикалям Слънчев бряг с шумомера и ще лапам пачки...