Last news in Fakti

19 Юни, 2019 22:59 1 363 7

Караниколов предлага нулев данък за реинвестираната печалба

  • данък-
  • печалба

Мярката не се отразила негативно на бюджета, напротив - освободила средства във фирмите и повишила инвестициите

Караниколов предлага нулев данък за реинвестираната печалба - 1

Министърът на икономиката Емил Караниколов лансира своя идея за данъчни облекчения за следващата година - фирмите, които инвестират печалбата си в научна и развойна дейност, да се освободят от корпоративен данък. Според Караниколов мярката ще окаже по-осезаем и устойчив ефект върху икономиката и доходите, отколкото предложенията за диференцирани ставки ДДС за някои основни стоки като хляб, лекарства и книги. "Трябва да се направи анализ за кои стоки се предлагат по-ниски ставки по ДДС и как това ще се отрази на бюджета и на конкуренцията. За да не се получи така, че сега ще падне цената на хляба с 30 стотинки, а след година той ще е по-скъп", заяви Караниколов. Според него подобни "административни мерки" водят до краткосрочни решения, отбелязва в. „Сега“.

Преди година група икономисти от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) също предложиха да се премахне данъкът върху реинвестираната печалба на компаниите. Те дадоха за пример Естония, въвела през 2000 г. нулева данъчна ставка върху неразпределената печалба. Мярката не се отразила негативно на бюджета, напротив - освободила средства във фирмите и повишила инвестициите. Според икономистите начинът на формиране на печалбата позволява масово по-големите компании у нас да избягват облагането.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бузю

    10 4 Отговор
    мдаа , веднага всички фирмаджии ще инвестират в нови високотехнологични джипове
  • 2 кой#

    3 2 Отговор
    защо не поискат и да им дават ... сега малко ли одитори въртят през поне три фирми за да не плащат данъци ...
  • 3 Браво ГЕРБ

    9 4 Отговор
    Приемат се закони само в интерес на олигарсите. Промени се законодателството за медиите(по предложение на Пеевски) , за субсидии на партии, за застрахователен таван, за горивата, за банките и много други. Когато е в полза на народа, не се пипа нищо. Страната с най големи удръжки върху минималната заплата, а в повечето държави върху нея няма удръжки и данъци. Да се намали ДДС на храни и лекарства, закона за топлофикация не се пипа, закона за кредитите/частен фалит или давност, доплащаме най много за здравеопазване.
  • 4 Сателит

    5 1 Отговор
    На мястото на ТЕЦ Варна Мехмед ще си направи пристанище ... инвеститор с чадърче ... е защо да плаща данъци ..
  • 5 Гост

    6 3 Отговор
    Само малоумни предложения в България. Това беше преди 30г. актуално. Тогава всички фирмаджии си купуваха коли и апартаменти и ги пишеха като реинвестиция.
  • 6 Мошеници!

    2 2 Отговор
    Ясна е работата, ще имитират супер скъпо платена измислена дейност, а НЗОК ще стане 100% без покритие на лечения, трудовия стаж ще се вдигне с още 2-3 годинки, държавата ще тегли още кредити за народна сметка. Много подла схема мисли тва долнопробно министърче и неговия екип! А и нали знаете, че научната дейност цели намаляне на работници, както се случи в Foxconn. Статуквото се чуди как да прецака яката народът, а народът блее вместо да ги изтреби до 8то коляни
  • 7 jambazina

    0 2 Отговор
    Мунчо на 500 лв заплата ще си плаща 250 данъци, а тия ще си реинвестират....