Last news in Fakti

20 Юни, 2019 08:22 1 866 8

Fibank проведе общо събрание на акционерите

  • fibank-
  • пиб

Нетната печалба за 2018 г. се увеличава с 85,9% като достига до 171.5 млн. лв.

Fibank проведе общо събрание на акционерите - 1

На 19 юни 2019 г. в “София Хотел Балкан” се проведе редовно общо събрание на акционерите на Fibank (Първа инвестиционна банка).

На събранието присъстваха г-н Неделчо Неделчев - Главен изпълнителен директор (CEO) на банката и изпълнителните директори: г-н Светозар Попов, г-жа Севдалина Василева, г-н Чавдар Златев, и г-н Живко Тодоров - Главен финансов директор (CFO).

Ръководството на Fibank представи пред присъстващите акционери доклад за дейността и финансовите резултати на банката за 2018 г. Активите на Fibank достигат 9.587 млрд. лв. в края на 2018 г., като нарастват с 666 млн. лв. или 7,46%. Основен принос за увеличението на активите през годината имат кредитите и авансите. Отпуснатите кредити от банката към фирмите се увеличават за изминалата година с 11%. През 2018 г. кредитите към малки и средни предприятия нарастват с 16,7%. Брутният портфейл от кредити на физически лица се увеличава с 12%. При ипотечни кредити ръстът е с 18,3% за изминалата година, а потребителското кредитиране бележи ръст от 19,9%. Същевременно банката остава една от най-предпочитаните от населението за спестяване. Възвръщаемостта на капитала (след данъци) е 19,24%.

Нетната печалба за 2018 г. се увеличава с 85,9% като достига до 171.5 млн. лв. Акционерите на банката гласуваха тя да не бъде изплащана като дивидент, както и да не бъдат извършвани други отчисления от печалбата на банката с цел включването ѝ в базовия собствен капитал от първи ред.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    2 1 Отговор
    ,,моята банка,,
  • 3 от кухнята

    3 5 Отговор
    а защо не казват нищо за особения надзор на които все още е подложена тази банка от БНБ, миналото лято упорито се говореше за това и за няколко други банки, за които се смяташе, че ще последват съдбата на КТБ, така че по разумно с вложенията в тази банка.
  • 4 Bali

    5 2 Отговор
    Резултатите всяка година се подобряват, числата говорят и всякакви сравннеия с КТБ са неуместни
  • 5 Гост

    2 0 Отговор
    Възвръщаемостта на капитала (след данъци) е 19,24% - това вероятно е за инвеститорите и акционерите на банката. Лихвата за едногодишен срочен депозит в момента мисля че е някъде към 0.15%.....

    Коментиран от #6

  • 6 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Гост, за съжаление лихвата по депозитите във всички банки в момента е между 0,10% и 0,20% - това е нашата реалност! Но и в чужбина не е по-различно. Там дори вече са на отрицателни лихви!
  • 7 Ивана

    1 0 Отговор
    Сериозно увеличение на печалбата - 85,9%, явно повече хора предпочитат тази банка.
  • 8 Ивелина

    0 0 Отговор
    Бaнкoвaтa шeфкa Диaнa Кaмeнoвa бeшe уличeнa в злoупoтрeбa c пoлoжeниeтo cи. И тo нe зa пръв път. Cкaндaлнaтa дaмa ce e oплeлa якo в дaлвeри, цeлящи coбcтвeнoтo й зaбoгaтявaнe. Имeтo й, мaкaр и дa нe e извecтнo ocoбeнo нa ширoкaтa oбщecтвeнocт, e дoбрe пoзнaтo в бaнкoвитe и финaнcoви инcтитуции у нac. И нaй-вeчe – в икoнoмичecкa пoлиция, къдeтo нeвeднъж ca я рaзcлeдвaли.Тя e бивш шeф нa звeнo риcк в Миниcтeрcтвoтo нa финaнcитe – тoзи ocoбeнo вaжeн oтдeл, кoйтo прeцeнявa нa кoй пoтрeбитeл дa бъдe oтпуcнaт крeдит и нa кoй дa бъдe oткaзaн тaкъв. Кaтo критeрият зa тoвa, aкo Кaмeнoвa cи вършeшe cъвecтнo рaбoтaтa, трябвa дa e блaгoнaдeжднocт и финaнcoвa възмoжнocт нa крeдитoиcкaтeля дa връщa oтпуcнaтaтa му cумa.