22 Юни, 2019 11:48 4 742 16

САЩ насочиха мерника срещу китайски суперкомпютри

  • китай-
  • суперкомпютри-
  • компютри-
  • черен списък-
  • сащ-
  • сугон-
  • sugon

Американците разшириха черния си списък

САЩ насочиха мерника срещу китайски суперкомпютри - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ включиха в черния списък пет китайски компании, които се занимават със суперкомпютри, като ги определиха за заплаха за националната сигурност и прекратиха достъпа им до американска технология, която е от решаващо значение за тях, предаде "Ню Йорк Таймс".

Решението, взето от министерството на търговията на САЩ, може да усложни преговорите между президента Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Дзинпин идната седмица, целящи намаляване на напрежението в търговските спорове между двете най-големи световни икономики.
Въпросните компании са производителят на суперкомпютри Сугон (Sugon), Институтът по компютърни технологии Уси Цзяннан (Wuxi Jiangnan) и три дъщерни предприятия на Сугон.

Сугон и институтът Уси Цзяннан участват в усилието на Китай за развитие на производството на компютри, които да подпомагат военната модернизация. Черният списък забранява на американски фирми да продават технология на китайски компании, без да имат правителствено разрешение за това.

Миналия месец министерството на търговията включи в черния списък телекомуникационния гигант Huawei, засилвайки напрежението с Пекин. Тръмп наложи мита от 25 процента на китайски внос на стойност 250 милиарда долара и се готви да се насочи към други вносни стоки на стойност 300 милиарда, като по този начин вносните мита ще обхванат практически всичко, внасяно от Китай.

Пекин отговори с мита върху американски продукти. Преговорите за решаване на спора бяха прекъснати миналия месец. Но Тръмп и Си трябва да се срещнат идната седмица на срещата на високо равнище на Г-20 в японския град Осака, за да способстват за продължаване на преговорите. На 15 май президентът Тръмп подписа указ за въвеждане на режим на извънредно положение за защита на информационно-комуникационната инфраструктура на САЩ от външни заплахи.

САЩ насочиха мерника срещу китайски суперкомпютри
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ насочиха мерника срещу китайски суперкомпютри
Снимка: БГНЕС/ EPA


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    88 6 Отговор
    Сега кое е демокрация, а кое е рекет!????
    Моля, сороснята да освети.

    Коментиран от #7, #14

  • 2 мнение

    30 26 Отговор
    Тръмп управлява Америка като фирма за търговия. И колкото и странно да изгежда, за самата американска икономика това действа добре.

    Коментиран от #6

  • 3 Рекет,

    26 1 Отговор
    Е когато човек, или организация осъществяват защита, “ чадър” , от конкуренцията, срещу заплащане!
  • 4 Морфей

    35 5 Отговор
    И как краварите решиха че имат решаващо значение за супер компа.китайски?
  • 5 Бесен Язовец

    49 5 Отговор
    Говедарите защо не си прекарат цялото производство в САЩ и да видят тогава 300% инфлация! След това ще го издирват рижавия с червен бюлетин от ФБР.
  • 6 плевен

    42 3 Отговор

    До коментар #2 от "мнение":

    Свалям му шапка. Щом успя на нас да пробута Ф-16, значи е добър търговец. Древните говорят за пръчката и моркова, а той успява само с пръчката. Пък и не е луд този който е изял баницата....
  • 7 стоян

    8 24 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    До 1 ком =Какво общо има демокрацията с търговията бе комунисче

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 8 Гого

    41 7 Отговор
    Много грешен ход на Тъпия Тръмп. На времето когато обявиха санкциите срещу Русия, Путин каза: "Няма нещо, което да не можем да си го произведем. Може да е по-скъпо, но не могат да ни спрат" В следствие на което това даде тласък на руската икономика да дръпне и ако така продължава може би в недалечно бъдеще САЩ ще и гледат гърба. То и сега Русия е на светлинни години напред в космическите технологии. Всеки може да си го провери, освен ако не вдига празни лозунги. Така ще се случи и с Китай, с тази разлика, че Китай сега диша във врата на САЩ и няма да се чака далечно бъдеще за ги издухат от всякъде. С рекет и лобиране да си пробутват авио боклуците на сателитните страни от НАТО не се прави икономика. Прекараха нас, Полша и кой ли още не, за да ни продават стари изтребители в нов етикет за много пари.
  • 9 Kcaniba

    24 4 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Комунизчи е съседа ти от майлъта, дет те изцопал.
    Свободните пазари и лобизъма и протекциите са демократичните механицми на фащ, популизчии неуко, нпо райдисвано
  • 10 Строено,

    21 2 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Върви паси кравите и да не ги загубиш, като вчера. Ти за друго не ставаш!
  • 11 Бачо Киро

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Кат не знаеш, що са обаждаш от коневръза?
  • 12 Божкейййййй6767

    25 2 Отговор
    Янките усещат че започват да губят доминираща роля.Затова са тия санкции,черни списъци както и заплахи със военни удари.САЩ незнаят по-демократични начини от тези.Който не им играе по-гайдата и се почва.....Но такива "независими"като нас им угаждаме съгласявайки се с тях дори и да е в наш ущърб.Да не споменавам и "обединена-лицемерна"EU.....

    Коментиран от #16

  • 13 xxx

    2 1 Отговор
    хората тука ги интересива само как да оцеляват да ядът и кои каде е ходил тн не такива сложни неша
  • 14 Гостъ

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    КсанибиЧ, демокрация е да ти продадат бояршника да си почистиш ваната, рекет е да нямаш денги за водка и да пиеш бояршник! ПонимаиШ! Наздоровя!
  • 15 Иван

    2 1 Отговор
    За каскетите да им поясня един термин - не се нарича рекет, а протекционизъм. Такава политика има и винаги ще има просто разликата е до каква степен. И пак за каскетите именно иделологията на Шорош за по-отворен свят е в противоречие с протекционизма.
    И пак за каскетите ЕС също провежда политика на протекционизъм нищо че не ви пишат за това по форуми и сайтове. Става дума за това че всички земеделски продутки до гл. 26 се облагат с мита и вноса им е ограничен чрез квоти..ма то кой да чете и да учи...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.