Last news in Fakti

23 Юни, 2019 09:11 4 560 22

Облагат с ДДС пратки на частни куриери

  • колет-
  • пратка-
  • цена-
  • протест

Мярката ще оскъпи услугата

Облагат с ДДС пратки на частни куриери - 1
Снимка: Shutterstock

Поскъпват доставките на частните куриерски фирми. Причината са промени в Закона за пощенските услуги, които ги задължават да наложат ДДС върху пратките. Единствено, освободена от данъка остава държавната фирма „Български пощи”. Решението предизвика недоволството на бранша.

Промяната в закона регулира разликата между видовете пощенски дейности. „Универсалната услуга представлява пакет от дейности, които трябва да бъдат изпълнявани при определени изисквания. Тоест доставката да бъде през цялата година, до всички населени места на територията на България, цената да бъде поносима”, каза Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД, цитиран от Nova TV.

Заради това, че трябва всички в страната да имат достъп до такава услуга, държавата дотира „Български пощи”. Компенсациите държавното дружество вече ще получава авансово.

„До момента компенсацията се изплащаше с двегодишно закъснение. Негативите, които ни създава, са свързани с това, че голяма част от парите, които сме изхарчили, ги получаваме с голямо закъснение. Това е все едно Вие да си получавате заплатата след 2 години”, каза още Дънешки.

От бранша обаче реагираха остро на промените. В позиция до медиите една от куриерските фирми - „Еконт-експрес” заявяват, че се създава ситуация за нелоялна конкуренция, забавяне в развитието на пазара и негативни последици за клиентите.

„Български пощи” не "ще са освободени", а те са освободени и към момента от ДДС. Фирмите, които извършват частично универсалната пощенска услуга не са освободени, те го дължат и към момента”, каза Станислав Иванов от ГЕРБ.

„Частните куриери в момента са в много изгодна ситуация. Те имат за цел да правят дъмпинг и да конкурират националния оператор”, коментира Дора Янкова от БСП.

От бранша отвръщат, че третирането на една фирма със специални правила на свободен пазар е опасно явление за пазара и неговите потребители. Очаква се поскъпването на пощенските услуги при частните компании да е с 20%, каквато е и ставката на данъка добавена стойност у нас.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    25 1 Отговор
    Тя и сега е скъпа! :\
  • 2 276

    59 2 Отговор
    Това е началото на края на една дьржава! Безкрайното увеличаване на даньците показва липса на приходи от производствения сектор! Значи реалната икономика куца! Очаква се реално недоволство!
  • 3 Шамана

    45 1 Отговор
    Само че, в частните курерски фирми пратки не се губят и не ги крадът! В,, Български пощи" имат практика да крадът пратки ако на някой му хареса стоката. Подателя ти праща номер на пратка отиваш в Пощата и питаш къде е пратката с този номер отговатят ти че била на адреса казваш че не е присгигнала а те ти казват че е там и ако има грешка е в подателя който е дал не точен адрес! Питаш за адреса на получателя и те ти казват че било поверетелно!!! Крадците от Бг. Пощи!!!

    Коментиран от #17

  • 4 гост

    21 1 Отговор
    Навсякъде по света държавните пощи подпомагат, но не по този начин. На пример защо в България има държавни и общински структури, които не ползват български пощи. Да принуди Бойко Фандъкова да ползва бългаските пощи, вместо частни куриери и ще им навърти оборота за година само за месец
  • 5 Къртев 🐓

    22 0 Отговор
    Да освободиш една държавна компания от данък, за да се конкурира с частните е доста несериозен подход от страна на държавата.
  • 6 Valio

    23 1 Отговор
    От месец и половина е тази новина.
    Куриерските фирми вдигнаха цените отдавна....

    Коментиран от #15

  • 7 Rise Of Evil

    18 0 Отговор
    Глупости, чуди се от къде вече да открадне пари! Български пощи нямат нивото на частните куриери идеята е че ще ни натоварят с нови 20% на пратка!
  • 8 ВАРНА

    15 6 Отговор
    От Китай получавам безплатно, от София за 10 лв с еконт.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Бесен Язовец

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "ВАРНА":

    Не получаваш от Китай нищо безплатно, просто ти е включено в цената!!
  • 10 София

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "ВАРНА":

    От Варна получавам за 2лв. със Спиди.
  • 11 Философ

    11 4 Отговор
    Частните куриерски фирми предоставят техните услуги избирателно, където само печелят, например имат офиси в по-големите населени места. Универсалната услуга на Български пощи гарантира на всички хора достъп до услуги и да не забравяме че част от тези услуги са губещи за Български пощи които трябва да бъдат компенсирани!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Anonimen

    12 1 Отговор
    От Китай е безплатно, защото пратките са за сметка на държавата- така стимулират дребния бизнес.
  • 14 Цар Вул

    12 1 Отговор
    ГРОБ-ари за кога чакате,че не въведете ДАНЪК ВДИШВАНЕ И ИЗДИШВАНЕ?А И ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ НА СРАНЕТО В КЪЩИ!Що сума ти и пари ще приберете и откраднете!Уста голяма!!Цяла София де сере в нея няма да я напълни!!Давайте докато вси още ви търпим/Ви се пише с главна буква,но за вас с гламава/!!
  • 15 Kovak

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Valio":

    Те сега ще ги вдигнат пак, и напълно ще сринат онлайн търговията.
  • 16 Пешо

    11 1 Отговор
    В държавните пощи са наредени калинка до калинка. Затова са на този хал.
  • 17 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шамана":

    Държавата бухалка бута нелоялната конкуренция. Всички на едно ниво, няма държавно, няма частно. Как може в Германия да имаш пакетче за плик за 1.95евро и пакетче до килограм за 3.95евро, а у нас всичко да е следене, данъци, ддс и др. А поводът не е ли факта, че фирми като Еконт и Спийди са много популярни и с развит бизнес, високи печалби и сега просто се опитват да им окрадат печалбата? Как може те да купуват нови машини, да имат офис във всеки квартал и да доставят за 1 ден всички пратки, а при пощите това да не е възможно?

    Коментиран от #20

  • 18 Шани Шамара

    3 1 Отговор
    Държавата България съществува все още въпреки напъните на дебили*те да я досъсипят. Държавните пощи работят много добре въпреки напъните на частните да я ликвидират. Ама кой каквото си надроби - прост народ , проста държава.
  • 19 Националист

    3 0 Отговор
    Това ДДС трябва да спадне на 10%!
  • 20 пейо

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Хайде, хайде много ги прехвали. Куриерите имат офиси там където им е изгодно. Явно си от голям град, но отиди в някое малко градче с 4-5 000 жители и ще видиш че няма офис на такава фирма. . БГ пощите са задължени и след последната промяна във всяко населено място да имат офис. Не отричам че БГ пощите няма лелички, които по цял ден не им се работи, но има и офиси, където нещата се случват бързо
  • 21 яаожг

    1 1 Отговор
    Абе май това с ДДС-то е само за определени пощенски услуги, а не за всички, така че подозирам, че отново се търси някаква евтина сензация с гръмки заглавия.
  • 22 Иванов

    2 0 Отговор
    Бойче трябва да наслага ддс на всичко и всички. Имаш жена- щрак 20% за жената. Нямаш жена, също 20%, щото се тарикатееш и не щеш да се жениш. Хванат ли те в изневяра- 40% данък. Те тогава България ще цъфне и ще върже отвсякъде! Тяхната мама герберастка!!!