Last news in Fakti

11 Юли, 2019 17:10 1 733 7

5 млрд. лв. дефицит в енергетиката

  • енергетика-
  • дефицит

Дупката в НЕК е за 4 млрд. лв.

5 млрд. лв. дефицит в енергетиката - 1

Липсата на смелост във взимането на политически решения доведе енергетиката до 5 млрд. лв. дефицит. Това заяви председателят на Националната федерация на енергетиците (НФЕ) Георги Петров на журналистическия семинар "Жизненият стандарт - във фокуса на медиите" в село Белчински бани.

От тези 5 млрд. лева 4 млрд. са от Националната електрическа компания (НЕК), останалите към ТЕЦ "Марица изток 2" и отчасти общинската "Топлофикация София". Този дефицит ще бъде платен от крайните клиенти, съобщи news.bg.

Затова от КНСБ настояват държавата да има енергийна стратегия в следващите години в сектора и какви конкретни стъпки трябва да бъдат направени.

Според Петров имало безпрецедентна атака от страна на работодателите към изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев. "Да го сменят този директор на НЕК и нищо няма да се случи. Не е проблемът в човека", посочи той.

Георги Петров алармира за проблеми в системата на топлофикациите, които са собственост на бизнесмена Христо Ковачки, където проблемите са съсредоточени в колективните трудови договори. КНСБ мислят да сезират европейски и международни институции за проблеми с неговите дружества. "Като е станал собственик на толкова много дружества, трябва да носи отговорност към хората", изтъкнаха от синдикалната организация.

Шефът на НФЕ отбеляза, че от 4 години имат увеличение на работните заплати между 8-10% годишно. Той очаква общите тенденции за 10% увеличение на заплатите да се запази и за хората, които работят в сферата на енергетиката.

Трябва да се гарантира стабилността и сигурността на доставките на електрическата енергия, посочи Антон Иванов, според когото следващите месеци ще бъдат ключови за пазара на електрическата енергия. Според Иванов липсва яснота как ще бъде осигурена енергийната защита на уязвимите групи от населението.

Трябва да бъде предложена стратегия за енергийна защита на уязвимите групи от населението за обсъждане и да се върви по един планиран начин към извеждане на пазара на онези, които все още са на регулиран пазар, призова той.

"Не трябва да се прехвърлят неразумно тежести върху крайните потребители, а да се даде възможност всеки да си направи сметката и да знае какво го очаква", изтъкна Иванов.

Над 1 млн. души са енергийно бедните. Бизнесът трябва да забрави за новите соларни безумия. Ако се финансира нещо от държавата, трябва да финансира домакинствата за изграждане на панелни соларни инсталации на блоковете, за да бъде по-евтин токът, обясни Димитров.

"Ако това се направи за бедните, вече е устойчива помощ. Има решения, които никой не обсъжда", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El bobcho

    8 0 Отговор
    Дупката в парламента е черна дупка! :(
  • 2 lz2019

    9 0 Отговор
    баце ни докара финансовата стабилност, която е равна на фалит
    ктб, белене, олимпик....
  • 3 Гост

    4 1 Отговор
    "трябва да финансира домакинствата за изграждане на панелни соларни инсталации на блоковете, за да бъде по-евтин токът"

    не ми трябва да ми го финансират, трябва да задължат оператора ми да ми изкупува на цената на която ми продава енергията. Не искам префернциалните 43 ст. Искам ако си сложа 5кв/час инсталация през деня и ползвам 2 другите 3 да ми ги изкупуват.
  • 4 Bahti

    3 0 Отговор
    А от какъв Цвят не си Плащат?
  • 5 Този проблем

    3 0 Отговор
    отдавна цъка, цък, цък, ама никой от факторите не го е еня. Кво шъ става с НЕК ... шъ видимслед изборите.
  • 6 Сиганин хи хи хи хи

    3 0 Отговор
    ЛИПСАТА на СМЕЛОСТ във взимането на политически решения доведе енергетиката до 5 млрд. лв. дефицит.
  • 7 Един

    3 0 Отговор
    Споко бе! Нали затова е "свободния пазар" за ел. енергия! При двойна и тройна цена ( на "търговския дефицит" на еле енергията) за година две БЕХ ще излезе на далавера! ( ХА плюйте плановата икономика при социализъма).