Last news in Fakti

14 Юли, 2019 07:29 9 432 7

Гърция иска отпадане на капиталовия контрол над банките

  • евро-
  • гърция-
  • капиталов контрол

През 2018-а година ограничението за теглене на пари в брой беше напълно премахнато

Гърция иска отпадане на капиталовия контрол над банките - 1

Централната банка на Гърция ще препоръча контролът над капитала в страната да бъде вдигнат изцяло възможно най-скоро, заяви в петък нейният управител Янис Стурнарас, цитиран от Ройтерс.

През юни 2015 година Гърция наложи контрол върху капитала, за да спре изтичането на пари в брой от търговските банки, тъй като страната се намираше на ръба на финансов колапс по време на тогавашните кризисни преговори с нейните кредитори.

"Смятаме, че наложеният контрол повече не трябва да се прилага", посочи Стурнарас пред журналисти след среща с новия гръцки премиер Кириакос Мицотакис.

Въведените през 2015 година ограничения, които започнаха с лимит за теглене на пари в брой в размер на 60 евро на ден, постепенно бяха облекчени с течение на времето, припомня БНР.

През 2018-а година ограничението за теглене на пари в брой беше напълно премахнато, но от тогава насам все още останаха в сила ограниченията за паричните преводи в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    60 5 Отговор
    Гърция се завръща към нормален икономически живот. Пенсионната им система "оцеля". Не бе допусната кражбата, която се случи в България през 90-те. Много наши фирми отварят филиал там с едничка цел да осигуряват пенсионно свои служители през гръцката пенсионна система..! Това важи и за Испания, и за Германия и други страни на ЕС. По тази тема България има още много да желае.

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Ухаа

    39 7 Отговор
    Скоро пак започвоа голямото ядене и пиене за чужда сметка.

    Коментиран от #3

  • 3 Я дянков рече

    28 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ухаа":

    Че там ше става много по зле от бегето😂😂😂😂😂а тука било рай😂😂😂
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Онзи

    15 1 Отговор
    Гърците са си добре, дерзайте ;)
  • 6 Лудо нормален индивид

    0 0 Отговор
    Гърция когато е ''приключила'' с Троя преди векове..., всъщност това е минало, обаче е вписано в историята.
    Въпреки всичко обаче миналото е редно да си остане минало, бъдещето е важно, а още по важно е дали ще е точно това, което трябва да бъде или пак нещо няма да е точно както трябва!!!
  • 7 Да да

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    Мога да изброя чужди фирми регистрирани в България със хиляди работници. Интересно ми е коя е тази фирми дето от България е отишла да осигурява пенсията на работниците си в Гърция? Дайте бройак на работещите българи в български фирми осигурени в Гърция и работещи в България! Ако не дадеш,значи си комунист!