Last news in Fakti

26 Юли, 2019 21:13 1 893 12

Fibank премина прегледа на качеството на активите и стрес теста

  • fibank-
  • ецб-
  • първа инвестиционна банка

Първа инвестиционна банка продължава да следва своята стратегия за подобряване на качеството на кредитния си портфейл и укрепване на капитала като основа за растеж

Fibank премина прегледа на качеството на активите и стрес теста - 1

На 26 юли 2019 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува резултатите от цялостната оценка на качеството на активите за 2018 г., в която участваха шест български банки. Оценката беше извършена от Ernst & Young, под ръководството на ЕЦБ, със съдействието на Банката.

Това съобщиха от финансовата институция.

Прегледът на качеството на активите (AQR) и стрес тестът представляват прилагане на теоретичен и консервативен (пруденциален) модел за оценка на риска на активите на Банката.

Fibank, чийто активи са в размер на 9.538 млрд. лв., е четвъртата по големина на активите банка в България и втора по размер на кредити към българския бизнес.

Оценката прегледа вътрешните правила и процедури и тяхното съответствие с регулаторните изисквания. В AQR бяха включени 78% от общия кредитен портфейл и 95% от корпоративния портфейл.

Първа инвестиционна банка отговаря на регулаторните капиталови изисквания съгласно чл. 92 от Регламент (ЕС) № 575/2013 на Европейския регламент и на Съвета.

При прилагането на негативния сценарий на стрес теста, включващ неблагоприятни икономически дисбаланси и продължителен спад в икономиката на страната, Банката би имала нужда да изгради допълнителен капиталов буфер от 262,9 млн. евро.

Към 30 юни 2019 г. Fibank е осигурила 130 млн. евро от допълнителния капиталов буфер, както следва:

Печалба преди провизии от 65 млн. евро за първото полугодие на 2019 г.;

Провизии по кредити в размер на 37 млн. евро в резултат на въвеждането на МСФО 9, отчетени във финансовите отчети за 2018 г.;

Погасени кредити и допълнителни обезпечения по експозиции от проверката в размер на 28 млн. евро.

Fibank ще адресира оставащата сума от 133 млн. евро с печалбата си от дейността, с де-рискинг на кредитния портфейл, както и с други допустими мерки.

Първа инвестиционна банка продължава да следва своята стратегия за подобряване на качеството на кредитния си портфейл и укрепване на капитала като основа за растеж.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боцмана

    9 4 Отговор
    Цеко, ЕЦБ казва нещо коренно различно.

    Коментиран от #2

  • 2 Цеци

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Боцмана":

    ЕЦБ казва това, което и БНБ преди 3 години. Ама това, че някой търси под вола теле е друг въпрос.
  • 3 Димов

    2 4 Отговор
    Дори преди да излязат резултатите половината сума от препоръката вече е налична, за какво говорим, всичко с банката е наред
  • 4 Centurion

    12 1 Отговор
    Дава,това е най здравата банка в Света. Ами защо и дадоха 1.2 милиарда ,че не си спомням???

    Коментиран от #5

  • 5 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Centurion":

    Да си има бе, у нас пара бол...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Силвия

    1 6 Отговор
    Доколкото знам оценката е до края на 2018 г., а от тогава досега банката е подобрила състоянието си и към днешна дата нещата са още по-добре. В началото на годината продадоха Кремиковци, което със сигурност е внесло свежи пари. А и проблем евентуално би имало само при утежнен сценарий, каквито изгледи за България изобщо няма.
  • 8 Kolev

    6 0 Отговор
    Още една такава "новина" и спирам да ви чета сайта. ЕЦБ каза, че ПИБ е зле.
  • 9 Townboy

    3 0 Отговор
    Под такава статия сложете гриф платена публикация!
  • 10 ANALizator

    0 0 Отговор
    тва е статия под диктовката на Пеевски с цел да не се предизвиква финансова паника.. кажете някой сайт за "независими" новини
  • 11 ivaylo minev

    1 0 Отговор
    Изкарайте пари от интернет – бързо и лесно.
    Ако имате нужда от финанси, за да не сте фалит в края на месеца, не се залъгвайте с бързи кредити. Вече можете бързо да спечелите пари без да полагате усилия и време.
    Първите 12 $ идват само с регистрацията Ви!
    1. Регистрирате се: Регистрацията отнема по-малко от 2 минути и не изисква множество пароли. Паролата е само една, ползвате един мейл и потребителско име за вход.
    2. Log in – Логвате се: След потвърждаване на регистрацията (с получаване на мейл) със създадения от вас профил достъпвате една система, която включва 6 сайта, чиито реклами ще ви се показват.
    3. Сваляне на Windows лента: Свалянето става без никакви проблеми. Отново за минути. Със специална Windows лента, която се появява на вашия екран на компютъра ви се визуализират рекламите на тези 6 сайта. Лентата не е прекалено голяма, самата програма не заема почти никакви ресурси, и можете да поставите лентата навсякъде на вашия екран - отгоре, отдолу:
    4. Как работи?: Програмата ви показва реклами: Не е необходимо да кликвате на тях!
    С показването им ви се начисляват точки, които автоматично се трансформират в пари.
    5. Как си взимате парите? След като натрупаните точки се калкулират в пари – Минимума за първо плащане е 50$ от точки, от акаунта си на сайта заявявате „Поискване на плащане“. Парите идват под формата на чек, в рамките на 1 месец, а чека може да осребите от всяка една банка в България.
    Регистрийте се, вижте мнения на клиенти, последни
  • 12 Ивелина

    0 0 Отговор
    Бaнкoвaтa шeфкa Диaнa Кaмeнoвa бeшe уличeнa в злoупoтрeбa c пoлoжeниeтo cи. И тo нe зa пръв път. Cкaндaлнaтa дaмa ce e oплeлa якo в дaлвeри, цeлящи coбcтвeнoтo й зaбoгaтявaнe. Имeтo й, мaкaр и дa нe e извecтнo ocoбeнo нa ширoкaтa oбщecтвeнocт, e дoбрe пoзнaтo в бaнкoвитe и финaнcoви инcтитуции у нac. И нaй-вeчe – в икoнoмичecкa пoлиция, къдeтo нeвeднъж ca я рaзcлeдвaли.Тя e бивш шeф нa звeнo риcк в Миниcтeрcтвoтo нa финaнcитe – тoзи ocoбeнo вaжeн oтдeл, кoйтo прeцeнявa нa кoй пoтрeбитeл дa бъдe oтпуcнaт крeдит и нa кoй дa бъдe oткaзaн тaкъв. Кaтo критeрият зa тoвa, aкo Кaмeнoвa cи вършeшe cъвecтнo рaбoтaтa, трябвa дa e блaгoнaдeжднocт и финaнcoвa възмoжнocт нa крeдитoиcкaтeля дa връщa oтпуcнaтaтa му cумa.