Last news in Fakti

13 Август, 2019 23:03 2 508 40

Заплатите нараснаха с 12% за година

  • заплати-
  • хакер

5000 лв. заплата за опитен хакер

Заплатите нараснаха с 12% за година - 1

Заплатите в страната нараснаха с 12% за година. През юни средното възнаграждение е 1253 лв., обявиха от НСИ. Най-голям ръст от близо 19% има на заплатите в сектора

„Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, където попадат и програмистите. Средната заплата в сектора през юни е 3274 лв.

Като се има предвид, че и в този бранш новите кадри взимат доста по-малки суми от колегите си, за да се получи средна заплата за бранша от над 3200 лв. се оказва, че опитните програмисти взимат по 4-5 хил. лв.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мухахххххххаааа

    38 3 Отговор
    Мухахахахахафххх......мухааааааааааахфхххххххх

    Коментиран от #22

  • 2 РЗС

    38 3 Отговор
    а цените са нараснали с 40%. не съм видял увеличението на заплатите да е равно на увеличението на цените. А опитните хакери дори не се нуждаят от работодател, правилно е опитни IT специалисти
  • 3 Яжо Секвоев

    8 2 Отговор
    Кое? Това, че трябва Комисионка ли?
  • 4 7466

    32 7 Отговор
    Ей два дни се опитват да ни мажат очите с показатели, за които знаем, че истината е съвсем друга. Целта е явно поредното потушаване на скандали с Борисов и ГЕРБ. Струва ми се, че накрая ще има гражданска война. Чиновнците начело с Борисов крадат като за последно и са я ударили през просото за абсолютно всичко. Като гледам как се е изнервил народа, жълтите павета струва ми се скоро ще станат червени.
  • 5 Бай Топ

    17 2 Отговор
    Брао върнахте гурбетчиите ще стават хакери
  • 6 Киро

    37 3 Отговор
    За това ли има над 2 000 000 икономически имигранти?

    Коментиран от #36

  • 7 9284

    23 1 Отговор
    Да бяхме взели още 5 самолета тогава!
  • 8 Фатар бабаи

    28 3 Отговор
    ТОВА Е НАГЛА ЛЪЖА
  • 9 Приятел

    6 0 Отговор
    Винаги съм карАл А6,даже преди новата ера.
  • 10 GTi

    18 0 Отговор
    Ураааа , къде , кога бе , верно ли , супер сме
  • 11 Баси

    20 1 Отговор
    Тия хакери големи вълшебници,глей как са си вдигнали заплатите. За останалото птостолюдие един вдигнат к,р
  • 12 Иво

    19 2 Отговор
    Излезте най-накрая от тая София поне за статистиката. Никакво увелчиение няма.
  • 13 1337

    9 2 Отговор
    В България има 276 хакери и заплатите им се били вдигнали с 12%. Както останалите професии в България и в АйТи сектора заплатите са в няколко пъти по ниски, просто на фона на останалата мизерия Ви се струват много.
  • 14 Киро Гела

    7 3 Отговор
    Аз например карам без заплата и изобщо не ми липсва, съветвам ви и вие да опитате!
  • 15 Госあ

    8 1 Отговор
    Отговорът от националния статистически институт, на заден от мен въпрос къде мога да намеря разпределението на данните за средна заплата: "Единицата на наблюдение е предприятие. То подава обобщени данни на НСИ за броя на наетите лица и направените разходи за заплати през наблюдавания период. Средната месечна брутна работна заплата се изчислява като сумата на начислените средства за работна заплата за отчетния месец се раздели на средния списъчен брой на наетите по трудово правоотношение. За изчисляване на медиана е необходимо да имаме индивидуални данни за размера на заплатата на всяко наето лице, но такива данни не се събират с регулярните тримесечно и годишно изследвания. Веднъж на четири години Националният статистически институт провежда Наблюдение на структурата на заплатите, с което събираме индивидуални данни за наетите лица в предприятието, изчисляваме и публикуваме и медиана на работна заплата. Относно Вашият въпрос за Гаусово разпределение, пак въз основа на информацията от това изследване можем да кажем, че разпределението на заплатите е асиметрично с дясно рамо и медианата и модата са със стойности по-ниски от средната."

    Коментиран от #16

  • 16 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    п.п. все пак съм приятно изненадан, че ми отговориха. Та положението е следното : Средната месечна брутна работна заплата се изчислява като сумата на начислените средства за работна заплата за отчетния месец се раздели на средния списъчен брой на наетите по трудово правоотношение. Без оглед на разпределението ! Веднъж на 4 години се прави реална статистика с разпределение и естествено резултата е налице - медианата е мнооого по ниска от тази "средна стойност" която се съобщава,като по голямата част от стойностите са изместени надолу под медианата. При такова неправилно разпределение, което се отклонява от Гаусовото, се говори именно за медиана и квартили около медианата, а не за средна стойност. Но както се вижда, е намерен начин за нещо, което наричат статистика,без оглед на разпределението на индивидуалните стойности.

    Коментиран от #31, #40

  • 17 Пенсионер 200

    11 3 Отговор
    БЛАГОДАРИМ ТИ БОЧКА, СЛЪНЦЕ НЕНАГЛЕДНО. ЩЕ СИ КУПЯ ВАФЛА И ПРЕОЦЕНЕНО КИСЕЛО МЛЕКЦЕ. ЩЕ ВДИГНА ТОСТ ЗА ТВОЕТО БЛАГОПОЛУЧИЕ.
  • 18 Пенсионер 200

    12 2 Отговор
    БОКО, ИСКАМ СИ ПАРИТЕ!
  • 19 Зайко Байко многознайко

    7 3 Отговор
    Кражби безмилостни на всички нива, доведоха до просешка тояга, нашата страна. Пенсионери гладни мъждукат през ноща и не знаят, дали ще срещнат сутринта. Болни умират навред, пари за операции няма ,потънали незнайно къде без отчет. Откраднаха живеца на нашата страна скопците в Парламента и на меките бюра! Нямам нищо против Цецо КрадецО да има дом, но да направи така, че ние да не живеем в този облом! На Тиквоций Едно остров пожелавам не само един , но да мисли ( ако има с какво) ний живота тежък, как ще продължим!?! Основно правило на управляващите: " Не ме гледайте какво правя а ме слушайте, какво ви говоря"
  • 20 Хаххх

    5 0 Отговор
    За да си вдигнеш заплатата трябва да смениш фирмата.

    Коментиран от #23

  • 21 Чичо АДИ

    6 1 Отговор
    Tия си правят майтап , "Цирка отново е тук"
  • 22 Коментар📝

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мухахххххххаааа":

    Хахаххахахахахахххахахахахахахахахаахахах🤗
    Какъв ВИЦ САМО
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Чичо АДИ

    2 0 Отговор
    Има го Белене , лошото е че Адолф го няма !!
  • 25 Азсъм

    2 1 Отговор
    говори се, че в София заплатите са високи, но все пак според мен на доста хора са ниски спрямо цените; все пак доста от "хакерите" (както ги наричате), не съм сигурна - не ги познавам, но предполагам от различни приказки на трети лица, чути случайно, работят доста повече от 8 часа, така че нека разделим заплатата им на 2-2,5 и ще получим реалната картина
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ХХХ

    5 0 Отговор
    А инфлацията с колко нарастна?! Потребителска кошница ... Цени на тока и услугите ... Заплатите трябва да бъдат увеличени поне с 50%, за да сме адекватни и живеем близко до нормалните условия към момента.

    НСИ пак през крив макарано дават информация.
  • 28 2977

    3 0 Отговор
    Пак взеха да пишат за неква паралелна държава с име като на нашата, престанете да я споменавате тая държава двойник, един хакер в нашия град в нашата България получава 1000 лв.
  • 29 Димов

    1 0 Отговор
    На едно и също заведение, мин год плащах 3.50лв за фреша на детето. Т.г. плащам 4.20лв. С колко % е поскъпването? А месото в магазините? А хляба? ТЕЦ, ток, вода?.... Гражданската за колата?....
  • 30 Петров

    3 0 Отговор
    От 5 години работя в една Софийска фирма, последно преди 3години ми коригира с малко заплатата от тогава с 1стотинка не е мръднала. Тази година питах какво става и че мисля да напускам и решиха да ми дадат клас прослужено, който по принцип ми се полага а не са ми го плащали. Демек за 3години ми вдигат уж парите с 3 процента. БОКЛУЦИ.
  • 31 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Въпроса ми е такъв. Какво става с хилядите частни фирми, които плащат на минималната заплата. А отдолу се подават бели пликове с пари. Статистиката е доста изкривена. В ИТ сектора почти всички фирми плащат реалните осигуровки и затова е толкова висока.

    Коментиран от #33

  • 32 Живите мъртви на България

    1 0 Отговор
    "Най-голям ръст от близо 19%" - т.е. в други сектори е 2 %. Имам позната учителка в София. Нейната заплата не се е увиличила с прослувитите 10% и то и на колегите й. Така че средно не знам, но по места е мизерия.
  • 33 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Пешо":

    Статистиката първо е изкривена от начина на събиране на данните- осреднена стойност подавана от фирмите и те после делят на персонала и второ от корупцията. Но аз ако си подам статия за публикуване в научно списание с такава статистика със сигурност ще ми я отхвърлят и дори могат да ми търсят отговорност за манипулиране на данни. Относно хилядите фирми,не веднъж съм писал - малкият и среден бизнес трябва да бъде унищожен ! Това са перачници на пари, които на всичкото отгоре укриват данъци и са клиенти на офшорките.
  • 34 Шабан

    3 1 Отговор
    Не вярвайте хора, това е поредната предизборна лъжа! Примерно, заплата ми не е вдигана от 5 години! А производителността в предприятието нарасна двойно!Само ни превръщат в още по-големи роби!Нищо повече!

    Коментиран от #35

  • 35 иванчо

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Шабан":

    Въпроса е защо още стоиш в това предприятие тогава?
  • 36 Димитър Кънев

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Киро":

    Приятелю не емигранти а аварийно евакуирани от мъдрото ръководството на висшият комунист Бойко Борисов.
  • 37 .Д.Кънев

    0 0 Отговор
    Брей какво голямо чудо невиждано.Интересно как ли ги харчат тия пари.Е ще по живеем и ще видим с колко още ще скочат цените.Е на Бойко какво му пука.
  • 38 Пламен Стоянов Бонджев

    0 0 Отговор
    Г-н Борисов,2милярда и 500 милиона лева,на година влизат за година в БГ.от Българи работещи в чужбина.Вярно ли е, или греша?Очаквам Ваш отговор.
  • 39 дрт прч

    2 1 Отговор
    Е САМО НА ХАКЕРИТЕ ЛИ, НА БАЛЪЦИТЕ КОГА?
  • 40 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Разпределението няма как да е гаусово, защото има минимум и няма максимум. По-скоро ще изглежда като срязана капка. Ако по X са ти броя на хората, а по Y заплатата, ще се изкачи бързо, а след това ще спада бавно. Това ще сложи медианата назад и средния човек ще взема доста под средната заплата. От друга страна обаче е сивата икономика, с която уж се борят, но като нищо "своите хора" са предпазени от "борбата". Най-вероятно особено в ниските зони, хората реално вземат с 30-50% повече. Така че може и медианата да настига средната заплата.
    Жалко наистина, че подобни данни няма, при условие, че всеки си плаща данъците и е въпрос на една извадка от базата на НАП, която да направи и графика и разпределени. Но явно за да излязат публично данни от НАП е нужен хакер.