13 Август, 2019 13:24 3 298 13

Картината в морския туризъм за юни 2019 година

  • плаж-
  • чужденци

Или къде избягаха туристите?

Картината в морския туризъм за юни 2019 година - 1

Дискусията беше за морето, така че няма да гледаме данните за страната, а само за областите Бургас, Варна и Добрич. В тези три области (за юни 2019) са общо 60% от всички пренощували лица, 80% от реализираните нощувки и 80% от приходите за страната. По-долу ще деля на север (Варна и Добрич) и юг (Бургас). Гледаме юни 2019 спрямо юни 2018.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Петър Ганев.

Имайте предвид, че по принцип в приходите съотношението е около 8 към 1 в полза на чужденците. Вижда се и от графиката за реализираните нощувки.

На север:

Реализирани нощувки: спад във Варна и при българите (-1 478 / -1.3%) и особено при чужденците (-47 761 / -5.3%). В Добрич също е голям спадът при чужденците (-24 703 / -6.9%), но има голям ръст при българите (+11 765 / +16.9%). Последното не знам дали е реално или има и някакъв ефект на изсветляване. Повечето приходи от българи в Добрич обаче не компенсират спада на приходи от чужденци във Варна.

На юг:

Реализирани нощувки: в Бургас има спад при българите (-22 221 / -7.1%) и ръст при чужденците (+35 019 / +2.2%). Приходите от нощувки обаче нарастват и при българите и при чужденците. Причината за първото е, че средната цена при българите се е повишила и компенсира по-малкото нощувки.

Обща картина за юни:

Избягаха ли българите от Черноморието? В Бургас и Варна (като реализирани нощувки – нещо като човекодни на морето) българите са по-малко. Ефектът е предимно в Бургас. В Добрич (тук са Балчик, Каварна и Шабла) доста добри данни за българите, при това тоя ръст е трета поредна година. Въпреки това, твърдението „има по-малко български туристи на морето през юни” (като човекодни) е вярно.

Има обаче уловка. Спадът е основно заради Бургас, а там има голям ръст предходните години и особено през 2018 г. В по-общ план Бургас бие сериозно (през юни) Варна и Добрич при българите – при 166 хил. нощувки на българи в Бургас спрямо 152 хил. във Варна и Добрич през юни 2012 г., сега са 292 хил. на 190 хил. в полза на Бургас (юни 2019). Виж долните линии на графиката.

Къде са чужденците? Очаквах при чужденците спадът да е навсякъде, но не е така. На север (Варна и Добрич) спадът е от над 72 хил. реализирани нощувки от чужденци, докато в Бургас има ръст от 35 хил. нощувки. Ръстът на чужденците в Бургас покрива загубата на българи там, така че през юни в Бургас е имало повече туристи от миналата година.

Толкова. Следващо включване по темата в средата на октомври, когато ще имаме данни до края на август.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    19 5 Отговор
    Знаем, помним, работили сме и работим през нещото наречено сезон. Знаем какво беше преди, виждаме какво е сега. Това не е сезон, а подигравка. Още предишния президент ни го нахака с неговите хибридни войни и армии срещу агресора. Фактите се изопачават масово. Август месец шезлонгите в Бургас са пълни на 30%. Юни и юли почти не чух чужда реч, а предимно шопска. На който не му стигнаха парите за Гърция дойде тук на 1.20 лв. шезлонга. Пара Цъ.
  • 2 666

    22 5 Отговор
    Двоен пост, но реших, че е важно. На няколко пъти съм споменавал нашествието на данъчни миналото лято. Всяка седмица обикаляха малките търговски обекти и пречеха на инак спокойния работен процес. Тази година проверките са понякога и по 2 (две) на седмица. Цоцайте ваща мама ненаядена. Смучете вимето последно, щот вече не остана от кой да цоцате. Смучете на бика млякото и си оправяйте статистиките.
  • 3 До 666

    14 4 Отговор
    Съгласна съм с написаното от 666.Стига пиарски новини, с цел да лъжем простолюдието, колко всичко процъфтява. Ето малко данни за юли, и то неговия край-началото на август. Толкова празно южното черноморие НИКОГА не съм го виждала, имах чувството, че е септември. Поонапълни се чак от 5-ти август, и то не достатъчно.
    В Китен и Приморско беше пълно със свободни търговски обекти отдавани под наем, и то по централните улици-това за какво говори.........
  • 4 Я да вметна

    14 1 Отговор
    Нека да има проверки стига те да са законни, а не рекетьорски. Защото не е реално в посредствено кафене на плажната ивица в Приморско да ти заявят 90 лв консумация, за да седнеш на "барбарон" под сянката на опънат "чаршаф". И е обидно, когато никъде в информационните емисии по всякакви видове мидии не се и споменава дори, че на централния плаж в Созопол в морето има мазутни петна, а ти си "сваляш" кожата, за да ги премахнеш от себе си и 3 годишното си дете!

    Коментиран от #10

  • 5 Кой68

    11 6 Отговор
    Айде сега данъчните виновни?Ми уважаеми "бизнесмени"като укривате оборот и измисляте разни шашми за далаверка.То това може ли да се нарече -курорт- по Черноморието-музика дъни цяла нощ до сутринта под прозорците,уличките задръстени със сергии/грозно и примитивно/.Низка колтура на обслужване,а храната неотговаря на цената и мн.др.......Не го ли проумяхте че чужденците/главно/идваха заради алкохола и че е евтино?Помня как и какво беше преди,а сега асфалт и бетон/все едно съм в София/...От алчност и простотия съсипахте всичко...И аз помня/помним какво беше,а и съм на 51г.😉.Със здраве

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Така е

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кой68":

    Живея в европейска държава и комуникирам с доста хора, включително и от бившия източен блок. Споделят колко пъти са ходили с родителите (по-възрастните и сами) си по българското черноморие и колко щастливи и доволни са били от тези екскурзии и почивки... а последно когато са ходили, за да покажат на своите деца красотата на бг черноморието, всички до един са изумени и разочаровани от видяното. Не смятат да повтарят грешката. А младежите на по 20-26 години като чуят българия (умишлено е с малка буква), първосигнално казват Съни бийч, с една дяволита усмивка и казват, че пак ще се върнат.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Обзорковец

    8 1 Отговор
    Кого лъжете с тия стъкмистики. В момента съм на Обзор. Липсата на туристи е факт. Половината чадъри са празни. Една четвърт от заведенията затвориха и за това на останалите трудно се намират места. Но града изобщо не е пълен като миналият август.
  • 10 Балканец

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Я да вметна":

    Точно така. Дерат ме за всяко нещо на плажа. Бира 5лв. Фреш 6лв. Сандвич за детето 5лв. Чадъра пред бара 10лв. Шезлонга още 10 а ние сме семейство. А бе говеда! Остеите ме да седна на сянка пред заведението ви да изям и изпия поръчаните от вас. Ще закусваме и ще обядваме при вас. Ще ви оставя 50лв днес. Но с тоя рекет повече в бг не.
  • 11 стоян

    10 0 Отговор
    Цените по морето ги направиха за западно европеици -а ние сме с източно европейски заплати =Да си намерят купувачи за тия цени а не само да ревът че нямали клиенти
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Туриста с хладилната чанта

    8 2 Отговор
    Както писах в по-предни постове-тук на Лефкада е пълно с варналий и бургазлий, даже се изненадах, като видях един ден и две силистренски регистраций.А щом и ''гларусите '' вече се изнасят, смятайте каква трагедия е на ла..неморието.Нормално-пиле със зеле за двама-140 лв, малка наливна бира с пет овъглени цаци, останали във фризерите от времето на раждането на Лили Иванова- 17лв, море, пълно с всички открити и все още неоткрити елементи на Менделеевата таблица, доктори ,взимащи за рязане на нокти и почистване на уши по три минимални работни заплати ...за капак и спасители ,дето вместо да спасяват и те с мераци да глобяват...да не продължавам, бедни ми туристе.Догодина ще е още по-зле ,ама ме боли оная работа за Хотелиера и за Гостилничаря. Докато са под ръка Гърция и Турция, пък и Хърватска и Албания, нямам проблеми...Бог да прости Българското Черноморие.