Last news in Fakti

14 Август, 2019 13:37 6 706 10

Пари за отпуск: по колко получават германците?

  • отпуск-
  • германци-
  • пари

Сумата зависи от географския регион, бранша и големината на фирмата

Пари за отпуск: по колко получават германците? - 1
Снимка: Shutterstock

Работещите в Германия имат право на минимум 20 дни годишен отпуск, освен съботите и неделите, а работодателите нерядко добавят към тези дни и още. По правило на наемните работници се полагат и пари за отпуск. Близо половината от работещите в Германия получават такава парична добавка. Става дума за доброволен жест от страна на работодателя или за плащане по силата на синдикално споразумение, фиксирано в тарифните договори.

В предприятия с колективни трудови договори шансовете да се получат допълнителни средства за отпуск са два пъти по-големи, отколкото във фирмите (обикновено по-малките), в които няма тарифни споразумения. Това показват данните от допитване, проведено от Института за икономически и социални изследвания WSI-Tarifarchiv.

Кой взима най-много пари за отпуск?

По данни на Федералната статистическа служба, размерът на отпусканите пари за годишен отпуск е около 1280 евро бруто. Но това е средната сума - разликите между отделните сфери на заетост и отделните региони на страната са доста големи. Сумите, които са най-близко до средностатистическото ниво, се изплащат в строителството, химическата промишленост и търговията.

В машиностроенето и в автомобилостроенето парите за отпуск надвишават средното ниво и са съответно 2358 и 2113 евро. Сериозни парични суми за отпуск получават и научните работници, които са заети с изследвания и нови разработки - средно около 2342 евро годишно. Над 2 000 евро за отпуск получават също и работещите в енергоснабдяването, застрахователните и финансовите услуги.

А кои са "онеправданите" сфери? Най-малко пари за отпуск се получават в селското стопанство, в хотелиерството и ресторантьорството, в библиотеките, архивите и музеите. В държавните предприятия, в сферите на отбраната и на социалното осигуряване няма пари за отпуск, но пък в края на годината служителите обикновено получават коледна премия - един вид 13-та заплата.

На Изток и на Запад

Парите за отпуск зависят и от размера на фирмата. В малките предприятия с не повече от 100 служители, допълнителни средства получават малко повече от една трета, в големите - почти 60 процента от заетите. Значение има и регионът, в който е базирана фирмата. В западната част на Германия пари за отпуската получават почти половината от работещите, в източната част – само една трета. Обяснението е, че в източната част на Германия има по-малко големи предприятия.

И полът играе известна роля: пари за отпуск получават близо 50% от мъжете и 41% от жените. Според анализаторите, това се дължи на факта, че мъжете по-масово работят в промишлената и в инженерните професии, където има по-големи предприятия, а и заплатите са по-високи.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    11 6 Отговор
    Че те в бг са повече
  • 2 Баш бащицата

    19 2 Отговор
    Масово имат право по 30 дни отпуск годишно. Вчера говорихме с позната от Германия по темата.
  • 3 Снайперист

    8 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 4 Конците ще се скъсат

    15 1 Отговор
    В Германия има германска нация,въпреки че и там евреите "дърпат конците"...............................
  • 5 Димитър Талев

    9 8 Отговор
    И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ
  • 6 Някой

    26 3 Отговор
    Тук работех за 850 лева,в германия работя за 2800 евро,какво повече да кажа

    Коментиран от #7, #10

  • 7 321

    9 10 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Че си нискоквалифициран работник, който не е положил достатъчно усиля да се усъвършенства и реализира и за тази заплата вероятно миеш чинии в някой немски ресторант. Като си платиш данъци, здравни и осигуровки ти остават към 1800 евро с които трудно си плащаш наем (700 евро), конусмативи (300 евро), автомобил (400 евро - лизинг и застраховки) и като влезеш в Лидл си броиш стотинките, защото с оставащаите 400 евро трудно се храниш цял месец. А зъбите в България ли си ги оправяш или нямаш за самолет до тук? Стига сте лъгъли младите, които после като отидат там им е неудобно да се върнат въпреки мизерията, защото ще им се смеят.
  • 8 Да да

    6 2 Отговор
    Цифрата 1280 ми харесва! Прилипа на българската средна заплата 1260! Както назват някои съфорумници - На можещите 5000,на работещите 2000,а на комунистите по 500 и средно 1280! Съсипаха Германия! А каква страна беше по времето на Живков! :D
  • 9 1234

    2 0 Отговор
    досуж като в бг., тука като те осигуряват на минимална и след отпуска като ти тръшнат едни 360 лв. и едно убаво кът ти станеее
  • 10 чичака

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    много смели цифри *някой* какво работи тук и какво там защото за там горе-долу мога да предположа щом тука си бачкал за 850.Обаче не ми се връзва понеже и тука да праиш гипсокартон ,изулация и др.подобни няма да паднеш под 1,5 а ти ствойте 850 не си работил такова тука ,а там да отидеш да се учиш няма как да стане камоли 2,8 да вземаш интерестна работа ....