Last news in Fakti

16 Август, 2019 23:30 4 808 46

Българите живеят с 515 лева на месец

  • българи-
  • доходи

За година доходите на хората са нараснали с 4,9%

Българите живеят с 515 лева на месец - 1

Българите живеят средно с 515 лв. на месец, сочат данните на НСИ. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за юни е 1253 лв. Но парите се разделят между всички членове на домакинствата, и ако в семейството има деца, безработен или пенсионер, доходите на човек падат значително.

За година доходите на хората са нараснали с 4,9%. Най-голяма роля за това имат заплатите. Доходите от заплати са се увеличили със 7% за година и вече формират 57,8% от всички пари на домакинствата. Следващото най-голямо перо в доходите на семействата са пенсиите. Те нарастват с 3,4% и формират 27,6% от семейните доходи. Най-голям ръст има в изплащаните социални обезщетения и помощи - с 33%. Ако социалните помощи се добавят към пенсиите, се оказва че 30,5%, или всеки трети лев в семейните бюджети, идват от държавната хазна.

Разходите за прехрана са нараснали с 5% за година, или малко повече от увеличението на доходите. В резултат 31,5% от разходите на домакинствата отиват за храна и безалкохолни.

За данъци и осигуровки домакинствата дават 13,7% от парите си, което е повече от разходите за наеми и битови сметки, за които отиват 12,5% от семейния бюджет. Разходите за здравеопазване са нараснали с 25% за година и вече имат дял от 5,8% в семейния бюджет.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този дето не разбира🤔

    64 3 Отговор
    Браво да благодарим на Б. Б. Голям ръст? 😭😂😢
  • 2 Бедняк

    73 3 Отговор
    500 на месец но за трима
  • 3 СссереМ

    8 56 Отговор
    Кои българи,русопитеците ли?Ами тя толкова им макс заплатата от Решетников, ама и те са им много.

    Коментиран от #30, #33

  • 4 Няма такава държава и наивен народ

    79 2 Отговор
    Голяма подигравка с това, че ни обясняват, че живеем по - добре, а се чудим как да вържем двата края, като все още си мислят, че сме прости, че прост народ лесно се управлява. Вън абсолютно всички партии. Само лъжи. Без партии и политици. Унищожиха нас и тази хубава държава!
  • 5 Комуниста

    46 17 Отговор
    Много са ви даже, трябва с 300 да живеете за да оценките социализма!!! Само така за вас едно време викате СДС после НДСВ сега ГЕРБ!
  • 6 НЕ БЕ СССЕРЕЩИЯ

    25 2 Отговор
    ТВА СА БЪЛГАРИТЕ НАСЕЛЯВАЩИ ЗАМБИЯ И ЧАД..БОКЛУКО МРЪСЕН
  • 7 Бесен Язовец

    21 21 Отговор
    Е сега Славчо за 365 дни ще ви опраи и ще взимате по 2000 хилки на калпак ХЕХЕХЕХЕ ХОХОХО ДА ЖИВЕЯТ БАЛЪЦИТЕ ЗАПАЗЕНА МАРКА НА БЪЛГАРИТЕ ХОХОХОХО
  • 8 МАГАРЕ

    60 0 Отговор
    За година доходите са нараснали с 4,9 процента.Най-голям ръст има в социалните помощи 33 процента.Хайде сега всички дружно да помислим кой етнос прибира 33 процента повече.Правилно мили мой,индийците.

    Коментиран от #15

  • 9 Бля бля

    9 0 Отговор
    И това са богатите българи! Българяните, живеят разбира се с много повече
  • 10 Коментар📝

    27 2 Отговор
    Цитирам Борисов:РАСТЕМ.КРАЙ НА ЦИТАТА
  • 11 Фернандо Алонсо

    32 0 Отговор
    Олигофренска статистика: за данъци и такси : 13.7 % ?!???!? Не мога да повярвам и тези хора получават ДЪРЖАВНИ ПАРИ, от нашите данъци?!? 1500 Брутен доход 17. 3% ДОО, ЗОВ, ДЗПО, след приспадане нови 10 % плосък данък по ЗДДФЛ, Тук идва най-важния данък ДДС, 20 процента на всичко : ток, вода, храна, телефон,
    интернет, телевизия, гориво?! Сега идва ред на местните данъци за жилище и автомобил, плюс винетки, плюс такси обслужване из тъпашките администрации, когато ти трябва нещо. Тея ще говорят за 13.7 процента, дори и да те осигуряват на минималната заплата, което ще е парадокс НСИ да отчита сивата икономика, няма как да стане 13.7 % от 1200 да са за данъци и такси. След това 5.8 % здравеопазване - това какво е доплащане или осигуровките удържани ит заплатата? След като плащаме задължително здравно осигуряване, защо пак плащаме?!? Това говори за идиотска солидарна здравна система, от която печелят лекарите, които точат НЗОК.

    Коментиран от #42

  • 12 Истината е

    38 0 Отговор
    Че около 700 000 семейства (около 2 милиона граждани), след като си платят комунални сметки им остават 500 лева за 3-4 членно семействи

    Коментиран от #13

  • 13 Бесен Язовец

    26 0 Отговор

    До коментар #12 от "Истината е":

    Така е, който не може да мисли на време по късно плаща скъпо за делата си! Не знам дали осъзнават но вие сите си я надробихте тази попара преди 10г. сега ще гледам как си дробите втора порция!
  • 14 абвг

    32 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: За година доходите на хората са нараснали с 4,9%.
    Това нарастване предварително неколкократно е изядено от поскъпването на храните,тока,отоплението и т.н.
  • 15 хахо

    30 0 Отговор

    До коментар #8 от "МАГАРЕ":

    Е тъй де.в едно индийско семейство целият им доход е 100% от държавната хазна.Ха сега сметнете колку бели хора бачкат,за да им ги осигурят?
  • 16 Боко щедрия

    42 1 Отговор
    Българите не живеят, българите оцеляват ! ...т.е. опитват се !
  • 17 Хаа.....

    32 1 Отговор
    Бойко вижда обикаляйки с жипката, че са загубили изборите и казва на бизнеса "Вдигайте заплатите", че тоя път май няма моим излъжем народу.
  • 18 asdaa

    25 3 Отговор
    Честита дИмокрация.
    Направиха държавата на зоологическа градина.
  • 19 Мила

    37 4 Отговор
    А бе, тия като се бият толкова в гърдите, че са ни вдигнали заплатите, да ги питам: а с тия 500 лв какво можеш да си купиш сега и преди 5 години, например? Или... преди 30 години, когато имаше и такива заплати, но бензинът беше стотинки, хлябът 40ст., билетчето за градския 6ст., кашкавалът 3,50лв и т.н. А, да, това е времето, което през 2012г. със закон обявиха за подсъдимо. Е друго си е сега да имаш басейн и сауна на покрива, а после и посланник да станеш!
  • 20 Госあ

    33 1 Отговор
    Ха-ха-ха еййй тая наглост българска ме подлудява ! Непрекъснато тръбят за тая фалшива средна заплата !!! Реалната медианна заплата е тая уважаеми - 500лв ! Щото при т'ва разпределение на доходите средно нема !!! Закон - математически, а не такъв прокаран от тиквун и свитата герберотиквеничета !
  • 21 Госあ

    5 5 Отговор
    Освен пълното ликвидиране на предприемачите в малкият и среден бизнес, които експлоатират работника, перат пари и предлагат мноого съмнителни продукти, трябва да бъде въведено единно минимално заплащане за съответния труд. Освен единна минимална заплата. Така съвсем ще се затегне примката около измекярите. Нема къде да ходат, като се изнесат у Камбоджа и Виетнам и им треснат едни мита за обратен внос в ЕС и данъци, да ти видим къде ще ходят. Ще разчитат на пазара у Камбоджа ли ?
  • 22 ИВО

    18 2 Отговор
    НЯМА ЛИ ДА ИМА И БЪЛГАРСКИ ПИНОЧЕТ.
  • 23 хах

    13 1 Отговор
    При безработица 5% и работещи 2.2млн (НСИ, 2018) при средна заплата 1253лв, средна пенсия на около 2,1млн (НОИ 2018) пенсионери 350лв, броя на децата до 18г. около 1,2млн (при 1.2 за 2011) се пита:
    - Българите 5.6млн ли сме?
    - Дори да сме, пак се получава по-висок среден доход: 623лв. Що така?

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дгд

    12 0 Отговор
    Че това живот ли е?
  • 26 Гласувайте за Шайката ГЕрП

    24 1 Отговор
    Средната заплата за юни е 1253 лв?!... И как Стакмистиката на борисоф определя тази средна заплата.? Обикновените хора получават 500-600 лева, а правоверните герберунги 2000 лв. и повече.. Итака се определя средна заплата според Шайката ГЕрП, и доходите постоянно растат!
  • 27 Коста

    19 1 Отговор
    И колко Евра е това ? Защо направо не пишете че Българинът средно живее с 225 € ???!!
  • 28 От къде 4.9.............

    22 1 Отговор
    Моите доходи не са нараснали с 4.9%.Никой не ми е увеличавал заплата от много много време. Да се говори за увеличие на заплатите на целия български народ е глупост, а на другия полюс ИнФлацията важи за всички в държавата и всички плащаме по-скъп ток, вода, парно, храни и други..
  • 29 Българи

    20 0 Отговор
    Това са 2 надници в европа
  • 30 Хей че уста

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Много ти и гуляма устата бря ! С таз уста ли си храниш ил друго прайш с ней ?
  • 31 Анонимен

    7 16 Отговор
    Мързел ви гони. Щом, а е така, дори за 300 на месец, хванаха гората и заминаха сами на запад. Бориш се в живота, а не чакаш сульо и пульо да ти го оправи. Тежко е, не знаеш къде отиваш, там е джунгла и оцелява сам, ако не сядаш на улицата, за да искараш някой паунд за самолетен билет и обратно към България. Много мързелив и чакаш народ има, описвам нещата казани ни от препатили хора и тук и на вън. От българи се, най-вече, зависливи и мързеливи и гадни по характер хора. Стягайте се и за лудо работи, за лудо не стой. Бб няма как да ви оправи живота, а и на вълкът, защо му е дебел врата, защото сам се оправя в живота и не чака.
  • 32 такива заплати

    17 2 Отговор
    и доходи има само в Африка, в Латинска Америка и в Азия доходите са по-високи от тук, дори в Камбоджа и Виетнам взимат повече от 500 лева на месец, идете сега да целувате косматата ръка на вожда, и да му изближете гумите на джипа, че 500 лева са много пари
  • 33 Патриот,но не от обединените патриоти

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Ти отдавна си се насрал,и винил отвсякъде.Ако ходиш някога на море,попитай някой руснак за колко дни е на българското черноморие.Тези според теб бедняци престояват за по 25 дни.Как го правят с малките си доходи?

    Коментиран от #43

  • 34 Тиквата

    11 0 Отговор
    Стигат ви за филии свинска мас 😁😫😫😫
  • 35 О, кей

    4 1 Отговор
    Какъв коментар. НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. 97
  • 36 Анонимен

    11 1 Отговор
    със тази заплата защо не се издържат в парламентарната ма ниа българите сме си виновни защото гласувамаме за главорези които не мислят за българскиа нароят
  • 37 Западните Балкани

    6 0 Отговор
    Какви са средните доходи в администрацията - държавните служители без учители и доктори?
  • 38 464 329

    5 1 Отговор
    Бе щом у джобс. бг , работодатели пишат че търсят РОБОТНИЦИ и публикуваните обяви за работа, са пълни с правописни грешки.... Не ми ги хвали тея....
  • 39 Някой

    1 3 Отговор
    На мен пък ми дигнаа заплата за да не одим на работа с 350 лв. Сега зимам 2 бона и съм недоволен. Щото има цървули дето зимат по 500 лв. за да съ живи. Що бре? За да плюат по чл ли бре? Остави ги да бегат на вън и че има повече за нас
  • 40 Асака

    5 0 Отговор
    Само да влезе тока и ще видите
  • 41 Асака

    9 0 Отговор
    Тол таксата като влезе в сила ще разберете за какво става въпрос
  • 42 Да да

    1 13 Отговор

    До коментар #11 от "Фернандо Алонсо":

    У вас всеки отделно ли плаща тока? На децата колко лв. здравни им внасяш? На баба ти колки и е вноската за пенсия? На жена ти колко и е данъка за къщата и колата, като са една и за двамата? Дори не сте разбрали за какво идва реп, но коментара ви е с много плюсове! Само социално слаби и високо "интелигентни" сте противниците на ББ и ГЕРБ. Тоест тези, които чакате да ви се даде.
  • 43 Да да

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Патриот,но не от обединените патриоти":

    Аз съм целогодишно на почивка! Как го постигам със заплата 560 лв., щото съм българин де! Гледам 140 мил. руснаци почиват даже по 30 дни в чужбина! Към 50 мил. са в Монако! Няма степен, която да определи колко си умен!
  • 44 гост

    5 1 Отговор
    Стакмистиката е така как си изнася на НСИ.Родителите ми са с пенсия от 600лв за двамата след 39 години стаж.Нека ми каже НСИ с колко пари живеятна месец?Средна заплата за БГ не е реално,аз като получавам 2000лв те са си мои защо ги разпределят на калпак?Сит на гладен не вярва това е истината.Половината българи живеят в бедност.
  • 45 счетоводителка много млада

    4 1 Отговор
    На ден : 1 хляб - 2 лв, 1 кис.мл. 1 лв , 3 яйца - 1 лв, други - 1 лв. 5 лв /ден за храна. 150 лв +50 лв храна. 200+300 други = 500 лв. При минимален разход стигат. Ако сложим и цигари /Дънхил на ден/ и алкохол /литър Джони на ден / тогава трябват повечко.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.