Last news in Fakti

18 Август, 2019 10:56 2 560 5

Най-предпочитаната неанглоезична държава за студентите

  • германия-
  • образование-
  • следване-
  • студенти

Германия е най-предпочитаната неанглоезична страна сред чуждестранните студенти

Най-предпочитаната неанглоезична държава за студентите - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според допитване от 2016 година, цитирано от германската телевизия АРД, 83% от чуждестранните студенти смятат, че ако завършат германски университет, ще имат по-добри шансове за работа. Според 76% от анкетираните, решаващ фактор за избора да следват в германски университет е качеството на висшето образование. Над 80 на сто от чужденците посочват, че биха препоръчали на свои приятели и познати да следват в Германия.

Данните са от изследването „Наука, открита към света“, представено от Германската служба за академичен обмен (DAAD) и германския Център за научни изследвания. За целта са били проведени анкети сред общо 252 000 чужденци, следващи в Германия. Броят на тези студенти, впрочем, се е увеличил с близо 16 000 спрямо предходната година.

Най-голям е броят на китайските студенти

Също и през 2017/2018 броят на чужденците, записани в германските висши учебни заведения, е продължил да расте. Особено впечатление прави фактът, че все повече китайски младежи следват в страната.

През 2018 година техният брой е възлизал на 37 000 души. Втори по численост са били индийските студенти (17 300), следвани от австрийците (11 100) и руснаците (10 800).

В информацията се посочва също, че някои от тези чужденци може да са предпочели Германия по финансови съображения. В сравнение с англоезичните държави следването в Германия е почти безплатно, а разходите за живот във Федералната република са сравнително ниски.

Германия става все по-привлекателна за чуждестранни студенти и учени, изтъкна при представянето на изследването и германската министърка на образованието и научните изследвания Аня Карличек.

Броят на чуждестранните учени в германски университети също силно е нараснал, като за последните десет години се е удвоил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А АЗ СИ

    7 2 Отговор
    МИСЛЕХ , ЧЕ Е ПРОСИЯТА.пхахахаха

    Коментиран от #2

  • 2 БълХария

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "А АЗ СИ":

    Е хахахахаха
  • 3 Госあ

    3 2 Отговор
    Останах изумен, когато разбрах че англичаните продават дори PhD'та. Само те в целия свят ! Тоест ако си платиш,дори докторска титла ще имаш. Тези са развъдник за снобария и калинки, въпреки че държат челни позиции в образованието и науката. Това се дължи най-вече на чужденците и се надявам че след брекзит нещата ще си дойдат на мястото.

    Коментиран от #5

  • 4 Рубладжийче

    1 1 Отговор
    А аз вярвах, че е матушката, страната спасила света от фашизма. А пък то, победена Германия!
  • 5 Рубладжийче

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    А в матушката министъра на културата с плагиатство стана доктор, но никой не го прави на въпрос.