Last news in Fakti

20 Август, 2019 06:00 4 124 15

Санкциите на Тръмп направиха руски компании по-богати с $1 млрд.

  • русия-
  • петрол-
  • нефт-
  • уралс

Ето как руският сорт петрол „Уралс“ поскъпна до нивата на сорта „Брент“

Санкциите на Тръмп направиха руски компании по-богати с $1 млрд. - 1

Санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела неволно увеличиха търсенето на руски петрол и генерираха допълнителни приходи за руските износители. Според „Блумбърг“ руските петролни компании са получили допълнителен доход от най-малко 905 милиона долара от миналия месец ноември до месец юли. Основата на изчисленията на експертите беше разпределението между цената на руския сорт петрол „Уралс“ и сорта „Брент“ за посочения период в сравнение със средната стойност за последните 5 години.

В резултат на американските санкции, както и от намаляването на производството на ОПЕК, сортът „Уралс“ започна редовно да търгува на нивата на „Брент“.

„Сега има конкурентен недостиг на по-тежък петрол в резултат на санкциите срещу Иран и Венецуела, както и поради споразумението ОПЕК + за намаляване на производството. "Уралс" е на постоянно висока цена в Средиземноморието ", каза Констанца Рангелова, анализатор от базираната във Виена консултантска компания JBC Energy.

Санкциите на САЩ срещу Венецуела влязоха в сила от края на месец януари. Пълна забрана за купуването на ирански петрол бе въведена през месец май. Тези две страни добиват тежък нефт, който е подобен на руския сорт „Уралс“. Смята се, че такъв нефт е с по-ниско качество, но редица рафинерии работят с този нефт. Преминаването към други сортове е доста скъпо.

Според Федералната митническа служба доходът на Русия от износа на нефт през 2018 г. възлиза на 129 милиарда долара, а през първата половина на 2019 г. - 58,5 милиарда долара.

По традиция „Уралс“ се търгува с отстъпка за Brent през последните 5 години, струвайки $ 1 барел по-евтино в Средиземноморието и $ 1,63 за барел в Северозападна Европа. „Блумбърг“ получи такава статистика от експертите на S&P Global Platts.

Отстъпката намаля значително през ноември миналата година, когато Доналд Тръмп ограничи възможностите на други страни да купуват петрол от Иран. От началото на тази година „Уралс“ отстъпка по отношение на Brent в Северозападна Европа редовно се заменя с премия от 0,86 долара за барел.

Средиземноморието е традиционен регион за продажби на ирански нефт. Тук цената на „Уралс“ често надвишава цената на Brent с над 1 долар за барел.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer 3.0

    20 12 Отговор
    За Русия може да е печалба, ама за нас не е, щото ползваме руският нефт...
  • 2 Голям прос

    42 7 Отговор
    Крайно време е да се разбере, че за всеки трябва да има място под слънцето. Земята не е американска планета
  • 3 Трудовакъ

    30 7 Отговор
    Неволно ли? Напротив - съвсем съзнателно! Американците отлично знаеха до какво ще доведат незаконните (няма решение на Съвета за сигурност на ООН) санкции срещу Иран и Венецуела - ще се вдигнат цените на руския нефт, а не на саудитския. Руснаците спечелиха най - много от тази ситуация с търговската война срещу Руската федерация - организираха производството на това, което могат, но за по - лесно внасяха. Освен това се постигна ефект, който плеяда генерални секретари на ЦК на КПСС не успяха да постигнат - всеобщото недолюбване от страна на руския народ на западните страни и особено на англоамериканците. Простотията с измислената сензация "Скрипал" и сваления от украинските ВВС "Боинг" над Донбас, който случай се опитаха да "пришият" на Русия, допълнително наляха масло в огъня. Въобще западните държави усилено подкрепят Владимир Путин през цялото му управление - преди, сега и занапред.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 4 ГОШО

    6 2 Отговор
    Е ква стана тя
  • 5 ГОШО

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Трудовакъ":

    Те не че го подкрепят а просто са със застинали представи за Русия от 50те години Ако можеха в капка вода щяха да удавят и Путин и целия руски народ Като пример можеш да ползваш някой от коментарите под статии за Русия особено в Дневник Ето и сега ,писали нещо за видео игрите в Русия / то Дневник няма ден без поне три статии за Русия, вече и прогнозата за вемето ще побликуват /, вднага дежурните плувачи скочили да обясняват кви са" радръстеняци "руснаците Имат си там 20тина дето са все на пост
    На запада работата същата ,то тя никога и не е била по различна де

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "Трудовакъ":

    Точно и ясно казано. Американците са слаби шахматни играчи и не могат да планират ходове напред. Санкциите и организираните от тях протести в Русия постигат обратен ефект.
  • 7 Boxer 3.0

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Трудовакъ":

    Добър коментар освен за сваленият самолет. Никога няма да узнаем истината по случая. А, относно Путин, той е президентът направил най-много за щатите. Би трябвало да го поканят във Вашингтон и официално да го наградят за приносът му към американският бизнес (Фед, Монсанто, Уестинг Хаус, петролните и военните концерни). Колосални печалби , немислими без външната политика за последните 10 години на Русия, особено и най-вече спрямо Украйна.
  • 8 Гост

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "ГОШО":

    В Дневник, казвате имат 20-тина задръстеняци, които редовно пишат коментари против Русия. Ще посетя скоро Дневник, за да им анализирам IQ-то И ако са умерено задръстени, да поспоря. А ако задръстването е тотално, няма смисъл да си губя времето
  • 9 262

    6 1 Отговор
    Преди време се говореше,че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ, за да помогне на Тръмп да бъде избран.Имало е за какво!
  • 10 Кovak

    7 1 Отговор
    И какво се оказа, че санкциите на Тръм са пълни с приятни изненади за враговете му. Смешник...
  • 11 Славян

    3 0 Отговор
    И така кои ще отрече, че Путин е най великия стратег на съвремието
  • 12 Балканец

    1 0 Отговор
    САЩ погребаха Русия с пари от санкциите си. Задушават се олигарсите. Не могат да броят пачките толкова бързо, колкото ги изкарват. Дайте още санкции бе, Дони. Дайте и насам.
  • 13 Да да

    0 0 Отговор
    А на нас Кочината ни продава Уралс 5 долара над Брент! Нали сме братя, ще търпим.
  • 14 Haters gona hate

    0 0 Отговор
    Рашките и сашките винаги ще се разберат.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.