Last news in Fakti

20 Август, 2019 11:34 2 655 14

Ето кои компании искат да строят АЕЦ "Белене"

  • фирми-
  • строеж-
  • аец-
  • белене

Към момента има подадени 13 заявления

Ето кои компании искат да строят АЕЦ "Белене" - 1

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви кандидатите, подали заявление в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, съобщи Novini.bg.

Изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" ще стане факт до една година.

Към момента има подадени 13 заявления - седем са компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор, две компании искат да участват в доставката на оборудване и да участват във финансирането на проекта. а четири са заявленията, които съдържат информация за придобиване на миноритарен дял в компанията и сключване на договор за изкупуване на ток.

Заявления има от "ИПК и УП" ЕООД, "Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменерго про", Корейската хидроатомна корпорация, Бектрон Карлсруе, Корсорциум Електроцентрала Белене, китайската компания CNNC, "Груп интернешънъл България", която е българска фирма. Двете компании, които имат желание да участват в доставката на оборудването и да вземат участие в структурата на финансирането на проекта, са "Фраматом" и Дженерал електрик". Участниците, подали четири заявления за договор за изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял са European trade of energy Bulgaria, Еnergy distribution, Република Северна Македония и Energomont.

"Едни от големите световни лидери в енергетиката са заявили своя интерес в изграждането на АЕЦ "Белене", каза министър Теменужка Петкова. "Имаше много скептицизъм дали въобще ще има интерес, но с тези участия, която са заявени, този скептицизъм вече не трябва да го има", каза още тя.

"Разполагаме с експерти, за да направим съпоставка с изискванията, разписани в процедурата, и това, което предлагат компаниите. Всяка една стъпка ще бъде съгласувана с българския парламент, той трябва да реши кое е най - доброто за България", каза още Петкова.

Тя увери, че ще бъде направена проверка на финансовото състояние на всяка една компания, както и на опитът ѝ.

Теменужка Петкова информира още журналистите, че не знае какво точно пише в заявленията. Тя обясни и как точно България ще участва в изграждането на АЕЦ "Белене".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТАСС

    25 6 Отговор
    Убеждаваха ни колко губещ е проекта , а изведнъж половината свят иска да участва !!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Бачо Киро

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТАСС":

    Е то не знаеш ли как трябва да разбираш нашите миндили? Когато фирмите си изтеглят инвестициите ни убеждават как имало прилив на инвеститори. За Белене пък викат, че е гьол и няма желаещи, а то хоп ...
  • 3 Ужас

    10 2 Отговор
    А държавата не може ли да си го построи и да поръча реактори за аец козлодуй, след това да пусне всички блокове на Белене и Козлодуй, да спре да изкупува от американците и българските олигарси, да не дава по 200млн лв годишно за студени резерви и т.н??????

    Коментиран от #9

  • 4 Кирил

    5 3 Отговор
    Пропуснали са две фирми,тая от Сомалия и друга от джибуту
  • 5 Инж Илич

    6 6 Отговор
    Това е голяма грешка за строеж на АЕЦ Белене Огромна Праисторическия реактор от Октомврийската революция може да гръмне още преди да е построен
  • 6 От България

    4 3 Отговор
    Губещ е за българите.
  • 7 Pinko

    5 2 Отговор
    Сега бат Бойко ще ги препита кой колко ще снесе за "общата кауза" и бързо ще се разотидат както са дошли.
  • 8 Centurion

    1 2 Отговор
    Да, искат да строят и да доставят оборудване,което не е равносилно на това да дават пари!Без Държавни гаранции и договор за изкупуване проекта няма да се осъществи!!!
  • 9 Дгд

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ужас":

    Не може. Много крадат българите. И вземат рушвети. Затова се забавиха с Белене. Българите си заслужават цените на тока.
  • 10 Един

    3 0 Отговор
    "Когато цъфнат 'теменужките'
    и работите тръгнат на към зле
    @би им мамата на другите
    и гледай ти да си добре"
  • 11 Бойко

    2 1 Отговор
    АЕЦ Белене ще е национален, български, никакво частно участие на частни фирми били то чуждестранни или български(подлоги). Има желаещи фирми да го построят, има оборудване, дори има други страни да изкупуват еленергия от БГ, пък и да няма желаещи, ще го построим за нас, за България, ще си имаме електроенергия, наш, български.

    Коментиран от #12

  • 12 Centurion

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бойко":

    Ти си бил страшен наивник!!!Има желаещи да дадат заем на България и да усвоят заема чрез строителство.Няма желаещи да строят със собствени средства без държавна гаранция!от север и от юг сме обградени с атомни централи,къде и кой ще купува този ток???То не е замразено свинско или кокаин да може да чака на склад!!!Сложна е!!!
  • 13 Баба Ванга

    0 0 Отговор
    Докато правителството си набоде пищовите да избере инвеститор, после да го провери и т. н. ще трябва да купим нови реактори, защото тези ще бъдат вече изгнили (за тези, които не знаят реакторите седят на площадка в Белене, небрежно опаковани в найлон и маслена хартия под обикновен навес) 😀
  • 14 смеф

    0 0 Отговор
    тово съ пълни глупотевини на счетоводителката!
    никой неможе да построи ядрената част без Росатом!
    всичките други искат да откраднат технологиите!
    както спрахо 1€2 атомна у козлодуй -краварите да земат ядки от джелязото на реактора!!!