21 Август, 2019 11:14 18 490 23

Обрат! България иска 0% за ДДС

  • ддс-
  • ставка-
  • десислава танева

Вместо да изгуби фискът, ще се увеличи приходът в бюджета

Обрат! България иска 0% за ДДС - 1

Министерство на земеделието настоява плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени у нас да се облагат с нулева ставка на ДДС. Това заяви за в. „Труд” ресорният министър Десислава Танева.

Вече е изпратено официално искане за обратното начисление на ДДС на тези продукти до Министерство на финансите, което от своя страна да договори данъчното изключение в Европейския съюз. Водени са и предварителни разговори, за да се намери административно решение.

Идеята на министерството е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани. За промяната от години настояват и самите фермери, за да са конкуренти спрямо чуждите компании, тъй като вътрешната търговия в общността е освободена от облагане, обясни министърът.

Близо 30-40 на сто от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас и сега не са регистрирани по ДДС заради обема на тяхната дейност, уточни Танева. Според нея с нулевата ставка освен, че ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми като опитите за укриване на данъци чрез предоставяне на фактури с вписани прекалено ниски, непазарни цени, което би било проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки. Така че мярката ще помогне и за пълното изсветляване на пазара, въпреки че и сега се работи в тази насока чрез целенасоченото субсидиране.

Вместо да изгуби фиска, ще се увеличи приходът в бюджета, категорична е Танева. Тя се надява на съдействие от страна на финансовото ведомство. И припомни, че именно след такава промяна, инициирана от нея като депутат и подкрепена от финансовия министър Владислав Горанов, данъкът върху зърното бе намален на 0%. Това спряло различните схеми за източване на ДДС и опити за измама, както и ощетяването на хазната.

Само преди месец на коалиционен съвет премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на мандата данъци няма да се пипат.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мунчо

    95 11 Отговор
    Не може без ДДС. От къде ще има пари за крадене тогава?
  • 2 ФК Кери и Ник

    52 11 Отговор
    Спокойно, Бокича още не си е казал тежката дума, защото се плацика в морето на плажа в Евксиноград.

    Коментиран от #4, #12

  • 3 До Боко тиквата

    43 15 Отговор
    А ДДС то за новите 8 изтребителя f-16 блок 70 72 къде е?

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 киро

    94 27 Отговор
    Ех ако България беше страна със свестни управляващи - да не допускат фалит на КТБ, да не купуват свръх скъпи самолети заради яките комисионни ...... , да защитават родното производство и с тези при да имаше МАГИСТРАЛА и в северна България , да имаше Южен поток и да беше построена АЕЦ Белене ! И заплатите щяха сега да ...Х2 .............. А в момента живеем в СКАПАНА страна със СКАПАНИ управляващи , които не мислят за народа , а САМО за своя джоб. ЧЕСТИТО ! Другия път пак ги изберете !
  • 6 Буко Баламата

    36 10 Отговор
    Тия нямат никаква идея какво правят!
  • 7 анонимен

    30 1 Отговор
    Обратно начисление на ДДС означава, че при продажба на продукцията, тя се заплаща на производителя по договорената цена без ДДС, а ДДС-то се внася в държавния бюджет от купувача. Т.е. това не означава, че в магазина ще си купувате плодове и зеленчуци с 0% ДДС. Обратно начисляване на ДДС има от 5 години за всички зърнени култури.
  • 8 Не, не мерси

    19 9 Отговор
    Предпочитам да ям вносни домати.Трябва специална директива на ЕС, която да забрани на питеците да стават бизнесмени. Все ще измислят някоя далавера. Една диня струва 20 лева. Не, мерси.
  • 9 Светлоносец

    19 3 Отговор
    Когато управляват идиоти, предложенията са одиотски а не гениални. 40% от местните производители не са регистрирани по зддс, останалите са големи производители и правят износи, за което се възтановява ДДС на горивата. Така че тази идея на Министерство на земеделието ще облагодетелства вноса от съседна Турция и Гърция, този внос ще съсипе местното производство и ще стимулира съседните икономики. Гениално. Освен това през 2014 г. се създаде специално звено в НАП - Фискален Контрол , целта му беше контрабандния внос на зеленчуци, за са се стимулира местното производство. При 0 ДДС, няма нужда от контрабанда.
  • 10 Знаещ

    13 2 Отговор
    Така само ще намалеят парите в хазната, не си фантазирайте, че цените ще спаднат.
  • 11 ???

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "До Боко тиквата":

    Казаха,че ще го преместят от единия в другия джоб.
  • 12 Не се знае на кои от островите

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "ФК Кери и Ник":

    Дето си е напазарувал се плицика😂😂
  • 13 да бе да

    9 1 Отговор
    предизборно е-за да залъжат отново..."електората"
  • 14 Тази тъпа овца

    7 1 Отговор
    не си ли дава сметка, че почва да пее в предизборния хор на БСП? Хем тъ.па, хем грозна, хем некадър.на . Дори само заради това, че съсипа българското свиневъдство трябваше отдавна да е в обора. Ама на - пусти избори и имитация на стабилност....
  • 15 Именно

    12 2 Отговор
    Струва ми се, че това което обсъждат е сбъркано ...
    ДДС по дефиниция е данък, който се плаща от крайния потребител.
    Намалянето или премахването му, трябва да се отрази на крайната цена, и не трябва да има никакво значение за производителите и посредниците.
    Фактът че го обсъждат като стимул за производителите говори, че готвят някаква нова схема пак!

    Коментиран от #17

  • 16 Стан

    3 4 Отговор
    Добро решение,дано стане!
  • 17 Оня

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Именно":

    То се плаща от крайния потребител,но се внася от продавача,при обратно начисляване имаме внасяне на данъка от купувача,т.е.производителя няма задължение да го внася.Данъка се внася и при двата случая,при втория се освобождава от тежест производителя,особено когато не е регистриран по ДДС.
  • 18 Съгласен...

    2 4 Отговор
    Е това е за похвала.Това е БЪЛГАРКА,БРАВО за това.Дано да се появят повече като нея.
  • 19 8328

    9 1 Отговор
    С това ще се понижат цените на вносните зеленчужи, които и сега преобладават, нашите се произвеждат в малки обеми, от малки стопанства и не минават през големите вриги също регистрирани по ДДС....

    Такива тъпаци ни управляват, ВСЕЛЕНСКИ ИДИОТИ! С това щели да подпомогнат родния производител?!?!?!?!?????????????????

    Я да видят каква е систуацията с регистрацията и пререгистрацията на земеделски производител. Реален - няма такава бумащина и буквализъм за редовния и такава корупция и скорост при крадеца на евросубсидии...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Матей

    5 1 Отговор
    С това ДДС -20% за всичко,с него започна обирът на века за българския народ.Кой сатанински извратен чиновнически куфалник го измъдрува,и ДОО-10%,прословутия плосък данък.Защо нямало кандидат-барАби,ами как да има при толкова данъци?Безработицата клоняла към нула,това е абсолютна лъжа,защото повечето безработни не се записват в бюрата по труда,а статистиката брои само регистрираните.Крайно наложително е ДДС за обикновени стоки да се премахне и да има много по-голям процент за луксозни стоки,а ДОО да бъде с необлагаем минимум и при високи доходи да ескалира до 70-80%.
  • 22 мхм

    2 4 Отговор
    Повечето от вас си нямат грам хабер какво е ДДС и от кой се плаща реално!
    Това което е на теория въобще не е така на практика!
    На практика ДДС се внася от пройзводителя! Той е длъжен няколко пъти годишно до дадена дата да го внесе! Ма умрял, ма болен, ма морбили, ма жена му се лупа с друг, ТОЙ е длъжен да го внесе и държавата въобще не я интересува дали може да го внесе сега точно в тоя момент!!!
    Пък това, че го плаща крайния потребител са просто счетоводно математически глупости!
    Плаща го тоя, който реално вади парите от джоба си-пройзводителя, мили мои!!!

    Коментиран от #23

  • 23 Госта

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "мхм":

    Хаповете мили мой!!!