6 767 38

Откриват първия новоразработен рудник в България

Инвестицията е на стойност 160 млн. USD

На 23 август в Крумовград ще бъде открит първия новоразработен рудник в България през последните 40 години. Инвестицията на „Дънди Прешъс Металс” в „Ада тепе” е в размер на 160 млн. USD. Новият рудник ще разполага с най-модерни технологии. В него ще работят 250 души, което е изключително важно, като се има предвид, че регионът доскоро отчиташе висока безработица.

Създаденият от компанията фонд в размер на 5 млн. USD е допълнителен стимул за предприемачеството и ще спомогне за растежа на металургичния бизнес в района. Реализирането на даден проект в минния бранш е труден и изисква доста време – започва се с проучване, продължава се с добива и се приключва с рекултивацията.

На официалната церемония в петък ще присъстват премиерът Бойко Борисов, главният изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс” Рик Хаус, председателят на борда на директорите Джонатан Гудман и вицепрезидентът на компанията инж. д-р Илия Гърков, кметът на Крумовград Себихан Мехмед, президентът на Евромин Марк Раховидас.

България
Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 рори

  69 19 Отговор
  честита ни поредна кражба от мучащите телета!
 • 2 Хората ни ядат супата,

  53 11 Отговор
  А ние духаме... супата! Вие да не си помислихте нещо друго?

  Коментиран от #3

 • 3 рори

  19 8 Отговор

  До коментар #2 от "Хората ни ядат супата,":

  да напъваме на капачки че това ще се яде май!
 • 4 Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 Зара

  47 11 Отговор
  Малко ли им беше, че ни взеха златото за жълти стотинки на тези?

  Коментиран от #7

 • 6 СЪД И

  51 13 Отговор
  ПРИСЪДИ ЗА МАФИЯТА герб !

 • 7 рори

  30 10 Отговор

  До коментар #5 от "Зара":

  говеждата алчност е безгранична!
 • 8 321

  56 1 Отговор
  Не видях най-важната информация. За колко години е концесията и колко е таксата, която ще плащат на БГ. И върху какви благородни метали..

  Коментиран от #9

 • 9 ърни

  30 7 Отговор

  До коментар #8 от "321":

  такса няма,като базите
 • 10 Дедо ви

  53 1 Отговор
  Два пъти прочетох статията и не разбрах какво ще добиват в тоя рудник. Злато, платина, варовик, въглища или уран? Не е все едно нали?
 • 11 123

  27 9 Отговор
  защо да гледаш..не знаеш ли.. В Африка - от 50 до 75 % в БГ-то - от 2 до 3.44 %
 • 12 Samo gerp

  32 15 Отговор
  Евала Боко давай всичкото злато на България безплатно ти си много арена тоест много добър. Но не можеш да дадеш всичко защото нямаш време под Рила и Пирин има злато за 500 трилиона долара и ти и твойте началници комбоиците не може да го вземете защото нямате ВРЕМЕ. А ВРЕМЕТО е по ценно от шибаното ти жълто злато.

  Коментиран от #15

 • 13 Абе Чукове

  12 23 Отговор
  Тези предприятия като бяха държавни бяха на Дърво иначе си ,лайте за спорта,Кавали изкривени
 • 14 me be re

  26 4 Отговор
  Волен, по едно време много вдигаше шум за тия концесии, но се умълча нещо написледък
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор

 • 16 Ernesto Guevara

  22 9 Отговор
  пак са ни продали
 • 17 antimediator

  21 22 Отговор
  Каскетите квичат ! Като всичко беше държавно през 1989 защо фалира и се разпадна ! Челопеч като беше държавно предприятие, знаете ли какво представляваше през 1994 година ?! Един фалирал рудник с допотопна техника , това беше държавния Челопеч! Ако не го бяха разработили Ада тепе какво щяха да правят местните?! Да ядат камъни ли?!

  Коментиран от #19

 • 18 Бай хой

  18 17 Отговор
  До 1989 година всички мини си работеха и никъде нямаше фалити. Умишлено ги затвориха. Сега вече е ясно зачто. Айде напишете и една статия колко милиарда долсра инвестиции направиха тиквата и домуса в сащ. С парите които теглиха нс зсем уж за България. С Родинатс само ще ги изплаща. И децата но и внуците им.
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор

 • 20 Само питам

  27 14 Отговор
  Защо по време на „Задунайска губерния“при гадните руснаци сме имали собствена БЪЛГАРСКА банка, ЗЛАТЕН БЪЛГАРСКИ лев и собствен БЪЛГАРСКИ злато добив-злато с което сме се разплащали... В чии ръце е днешният ни златодобив? Чия е собствеността на банките и печалбите от тях къде отива? Имаме ли в България руска банка? ЗАЩО при гадните комунистически ушанки, българите са добивали българското си злато,а сега при добрите американци, ДРУГИ добиват българското злато?

  Коментиран от #21, #32

 • 21 Това е разликата

  2 11 Отговор

  До коментар #20 от "Само питам":

  Сега поне турците сами ще си го добиват и прибират,докато едно време ние го добивахме,а ущанките го прибираха.Не слушай какво ти приказват.
 • 22 minior

  10 11 Отговор
  вън дънди прешъс от България!! Народен съд за еврейна Левон Хампарцумян и правителството което допуснаха да ни копат златата !!!
 • 23 166

  13 8 Отговор
  КРАДЦИ! Колко процента от печалбата остават за България официално? Май около 1.5 % (официално) . За колко ни продаде Тиквата,разпореждайки се с държавата като с частна собственост?
 • 24 ПРЕДИ ДА ПИШЕШ ЧЕТИ

  8 4 Отговор
  март 2008 г., когато е подписан меморандум за разбирателство, в който основният момент е, че държавата ще има 25% капиталово участие в предприятието за преработка на златния концентрат без право на глас и без участие в управлението на дружеството. ДПМ Челопеч е най-големият платец на концесионни такси – през 2015 г. плаща 13.8 милиона лева или 18.5% от всички концесии в страната. ДПМ Челопеч внася в държавните фондове, под формата на данъци, такси и осигуровки, допълнителни около 50 милиона лева. Като добавим и инвестициите в рудника, заплатите и плащанията към доставчици, бързо установяваме, че в страната остава много повече, отколкото се изнася към акционерите. А големите печалби, за които четем по вестниците, идват след дългогодишен труд и стотици милиони долари инвестиции. И голяма част от тях бива инвестирана веднага обратно в търсене и модернизация, защото добивът функционира успешно само по този начин. Свръхтехнологичната и печеливша мина, която виждаме днес, нямаше да бъде възможна, ако концесионните такси бяха твърде високи и сделката не се беше случила. Точно толкова просто е.  Да не говорим за инвестицията на зелено в Крумовград! 

  Коментиран от #26, #27

 • 25 Тото Кратуньо

  3 0 Отговор
  Ама пък ша ни кажат пак "БРАВО"! Българинът за едното "БРАВО" живее, ей!
 • 26 Само питам

  7 1 Отговор

  До коментар #24 от "ПРЕДИ ДА ПИШЕШ ЧЕТИ":

  Публикувано във факти.бг: ДПМ Челопеч е най-големият платец на концесионни такси – през 2015 г. плаща 13.8 милиона лева,,,,,,,,, 13.8 милиона лева са само 1,5% от добитото злато за което са платили, а сега сметни с колко са ни изтърбушили и то само за една година, че аз с такива огромни цифри не моа а сметам.
 • 27 Готин ама не съвсем

  3 0 Отговор

  До коментар #24 от "ПРЕДИ ДА ПИШЕШ ЧЕТИ":

  Не е лесно да си прост, да си го знаеш! Тези смешни 13,8 милиона за какво са?? Имаш ли представа, покрай златото още колко ценни и РЕДКИ метали се добиват там? И никой не плаща за тях? Ми информирай се малко и тогава пиши глупости! Загубите за България са в милиарди, както от двете хамерикански централи, от където България губи по 500-600 милиона всяка година! Но ти си пиши, не ми пречиш!
 • 28 няма такава държава

  5 0 Отговор
  Откриват втория подарък на Българското Правителство на Дънди Прешърс, да им са честити българските милиярди... Ние ще продължаваме да теглим кредити и да правим някой от примиерите на България от богати по-богати...
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор

 • 30 Naiven

  0 0 Отговор
  Никой не пише най-важната информация , защото се пише от зависими за хляба си журналистчета... Най-богатата златна (Бг !) мина в Европа, а най-бедна от 40 страни в Европа, много добро управление! От НДСВ време, Шулева намали концесията от 1,5 % на 0,75... Голям мениджмънт!

  Коментиран от #38


 • 31 Naiven

  0 0 Отговор
  Никой не пише най-важната информация , защото се пише от зависими за хляба си журналистчета... Най-богатата златна (Бг !) мина в Европа, а най-бедна от 40 страни в Европа, много добро управление! От НДСВ време, Шулева намали концесията от 1,5 % на 0,75... Голям мениджмънт!
 • 32 яяяя

  0 1 Отговор

  До коментар #20 от "Само питам":

  И като сме ги имали всичките тези работи, защо сега живеем три пъти по-добре, произвеждаме много повече и БВП ни е пет пъти по-голям и то без да се налага да полагаме робски труд в "бригадирското движение"? В България в момента е беден само простия и мързеливия. Циганите берат билки и гъби по горите и пак си докарват по 100 лв. надник, а ти си тръгнал да опяваш фалирала мина и да злобееш, че някой ще печели, плаща заплати, данъци и концесии, вместо да си стои като гробница на комунизма.

  Коментиран от #36

 • 33 Язе

  1 0 Отговор
  Не че нещо но БГ беше фалирала още през 1985 г. До 1990 г. вече имаше 12 млрд $ външен дълг. А БВП беше 10 млрд $. Луканов обяви фалита чак през 1991 г. После до 1995 тъкмо се посъвзехме и БСП пак ни фалираха. Така за 60 г. 5 фалита. Сега ни се точат пак. Не се спряха с пропагандата...
 • 34 Що ли?

  0 0 Отговор
  Ми като искат дългосрочна концесия - да направят фабрика за преработка тук. Така ще се знае какво и колко точно се добива. Ама май не е изгодно по този начин за някой - да се вижда всичко. Да живее далаверата, другите ги ...
 • 35 Що ли?

  0 0 Отговор
  И да не контрира някой, че нямало пари за такива инвестиции в разработка и добив - при такъв залог едва ли няма да се намерят, само че ... няма да има такава игра: тук нещо се добивало, там нещо се преработвало, я вземайте тез трохи (заплати, осигуровки и т.н. - смешно, жалко) и мълчете. Като не е изгодно сега ще се почака да му дойде времето. Те залежите няма да изчезнат, нито цената им ще падне при все по намаляващите невъзобновяеми природни ресурси, та на всяка цена да се черпят точно сега. С тези 14млн. лв ще забогатеем ли, ще обеднеем ли, та да се правят такива щедри подаръци на чужденците за много повече?
 • 36 Само питам

  1 0 Отговор

  До коментар #32 от "яяяя":

  Как ще живееш по-добре като по жизнен стандарт сме с 30 места по-надолу от тогава?? Живееш по-добре на куково лято.
 • 37 обира на века

  0 0 Отговор
  Да се радваш ,че канадци живеят в пъти по добре от българите и да се радваш, че обира на Българското злато се замаскира зад рубриката ",откриват нов рудник". Истината е, че откриха нов начин да оберат българското злато,сребро и платина, и изнесат в Канада, без никой да обели и дума , а ние шматките да гледаме и ръкопляскаме като говеда....пълна трагедия е недостатъчна дума...Бойко, Бойкоооо, иди и се гръмни сам!
 • 38 дръж Мурджо

  0 0 Отговор

  До коментар #30 от "Naiven":

  Трябаха и пари за приватизацията на" Албена", това Гешев не го ли интересува, дръж мурджо Гешев , дръж че иначе теб ще държат...

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.