Last news in Fakti

29 Август, 2019 06:43 2 485 6

Тръмп възнамерява да блокира проект на Google и Facebook

  • кабел-
  • интернет-
  • сащ-
  • китай-
  • facebook-
  • google-
  • проект-
  • инвестиция

Да няма интернет кабел между САЩ и Китай

Американските власти възнамеряват да преразгледат по-рано издадено решение на частните компании за полагането на транстихоокеанския интернет кабел между Хонг Конг и Лос Анжелис. Новината съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Решението за финансиране на проекта Alphabet компаниите Google, Facebook и китайската Dr. Peng Telecom & Media приеха през 2016 г. Инвестицията в Pacific Light Cable Network е на стойност 300 млн. USD.

До момента реализирането на проекта се извършваше на база временна лицензия, чийто срок изтича през септември 2019 г. Информацията за евентуално преразглеждане за издаване на нова лицензия идва в момент, в който голяма част от 13 000 км кабел вече е положена. Според Pacific Light Data Communication Co. – операторът, който създава интернет линията, полагането на кабела трябва да приключи през третото тримесечие на текущата година. Министерство на правосъдието на САЩ обаче е против Pacific Light Cable Network като основният довод е „защита на националната сигурност”. В случай, че бъде отказано издаването на лицензия от страна на регулиращите органи, то това ще е първият път, в който САЩ се отказват от подобен проект с подобен довод.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сесесере

    4 22 Отговор
    Слава на САЩ , рязане на кабела и издигане на стена от Камчатка до Украйна през Хонг Конг ! Насрани русофили!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Morgoth

    14 0 Отговор
    Технологичните гиганти са против Тръмп и си го казват открито. Няма да е учудващо, ако той им спре проекта прото за да им го върне или за да им извие ръцете да си мълчат на предстоящите избори.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Когато Тръмп стана президент събра директорите на големите фирми и всички приеха поканата да участват като негови съветници, ала едва след две събрания повечето напуснаха кръглата маса. Част от тях бяха Безоз, Мъск и др. известни лидери на огромни корпорации. Явно с Тръмп не може да се работи, той чува само това, което иска да чуе.

    Коментиран от #6

  • 5 Бай хой

    10 1 Отговор
    Демокрация и бизнес по краварски. Говедарска им работа. А обвиняваха комунягите че спирали проекти застрашаващи "националната" сигурност. Открийте деветте разлики.
  • 6 Тоя пък

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Ти и ти чул-недочул, научил две имена, Илън Мъск и Джеф Безос, и вече акъл раздаваш! Амазон на джеф безос печели милиони на час, обаче крънка държавата да плаща все по-малко данъци, крънка общините да му дават безплатна земя за складове и т.н. Къде го таваш за пример тоя алчен търтей, дето се чуди само как да отмъкне повече печалба за сметка на купувачи и служители.