Last news in Fakti

2 Септември, 2019 16:43 4 676 17

Съседите строят газопровод за 400 млн. USD

  • газопровод-
  • инвестиция-
  • румъния
Съседите строят газопровод за 400 млн. USD - 1

Румънска и руска газови компании ще строят газопровод с дължина 24.37 км. Съоръжението ще подава синьото гориво, добивано от черноморски находища. То ще е по линията Kopбy - Koджaлaĸ - Гpeдинa и ще доставя газ в румънската национална преносна система (NТЅ) в рамките на проекта за paзвитиe нa пpиpoдния гaз "Mидия" (Nаturаl Gаѕ Dеvеlорmеnt Рrојесt - МGD Рrојесt).

По план газопроводът трябва да бъде завършен през 2021 г. Очаква се да осигури 10% от нуждите от газ на Румъния.

Cпopaзyмeниeтo между румънските Тrаnѕgаz и Вlасk Ѕеа Оіl & Gаѕ идва в резултат на направена до момента инвестиция в размер на 200 млн. USD. Предстои от страна на Вlасk Ѕеа Оіl & Gаѕ да бъдат вложени още 400 млн. USD.

Πpoeĸтът МGD ce cъcтoи oт 5 мopcĸи ĸлaдeнци зa дoбив - 4 нaзeмни ĸлaдeнeцa в пoлeтo "Aнa" и 1 вoдeн тaĸъв пpи нaxoдищeтo "Дoйнa". Kaпaцитeтът му e 1 милиapд ĸyбичecĸи мeтpa гoдишнo.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    28 1 Отговор
    БАЦЕ ЦИТАТ:РАСТЕМ:КРАЙ НА ЦИТАТА
  • 2 Кой68

    59 5 Отговор
    Интересно:EU дава на Румъния и Русия да строят?На България и Русия не?!?Кучето си е заровено у нас и тия приказки със това че EU не дава са си измислени от наши болни мозъци...То преди време така стана и със АЕЦ"Белене" за блоковете....А Баце разговаря със звездите и накрая ще купуваме ток от Турция,а газ от Турция и Румъния....Честито .

    Коментиран от #4

  • 3 ПЕНКО

    30 3 Отговор
    КАК ТАКА РУСКА И РУМЪНСКИ КОМПАНИИ БЕ ???

    Коментиран от #5

  • 4 гост

    12 38 Отговор

    До коментар #2 от "Кой68":

    Пак трябва да се обяснява по сто пъти като на прости русофили !!! Никаква Русия не строи , а руска компания е поддизпълнител на РУМЪНСКИ проект !! В който и газа и тръбата са 100% РУМЪНСКИ !!! Руската компания ще участва в строежа и до там !!!! Това става като навсякъде в Европа след търг с най-ниска цена !! И Румъния от три години НЕ КУПУВА НИКАКВА руска газ , а много скоро ще започне да изнася за Молдова и Украйна , с което ще стане пряк конкурент на Русия !!! Сега изясни ли ти се или ще чакаш указания от Кремъл ??!!

    Коментиран от #9, #11

  • 5 Браво на братушките .

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "ПЕНКО":

    БРАВО НА БРАТУШКИТЕ
  • 6 Jacques Yves Moineau

    19 1 Отговор
    Румънците добиват,а ние само говорим ''ще''
  • 7 Кольо

    4 30 Отговор
    АМИ КАТО ИМАМЕ БСП, КОЕТО ПРИ ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ НИ ПОДНАСЯ НА ТЕПСИЯ НА РУСНАЦИТЕ, КАТО РОБИ , ПЛЮЕ И ПИШЕ ДОНОСИ ПРЕД ЕС ТАКА ЩЕ Е ! ВИЦА ЗА КАЗАНА Е МНОГО ТОЧЕН !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кой68

    19 5 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Това е така ...Но защо когато се каже че руска компания ще участва в нещо на Българска територия вие боготворящи Дони ви обхваща бяс и виете като чакали?Това че някой има различно мнение от такива като теб него прави русофоб или янкофилист?

    Коментиран от #10

  • 10 Да да

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кой68":

    Не е важно от къде ще купуваш! Важно е каква цена ще платиш и какво ще получиш за нея!
  • 11 как ще

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Как ще изнася Румъния като този нов газопровод ще покрива само десет процента от нуждите и ? Ти май не четеш ами празнословиш по сороски !

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "как ще":

    Тоя газопровод връзката на САМО ЕДНО от новите находища в Черно море с газопроводната система на Румъния , а тя включва много други !! И ако не си забравил , тръбата дето ушанките ще "освобождават" от догодина , идва в Румъния точно от Украйна и Молдова !! Просто ще обърнат посоката !!
    Молдова ще може да получава газ от Румъния по газопровода Яш-Унгени в случай, че доставките от Украйна бъдат прекратени. Това съобщи молдовският вицепремиер и министър на икономиката Андриан Канду, цитиран от румънската информационна агенция Mediafax.
    Газопроводът беше открит официално на 27 август – Денят на независимостта на Молдова, като тогава беше обявена и готовността Молдова да може да получава доставки от Румъния до 1 септември.
    Днес бе поставено началото на изграждането на трансграничен газопровод, който трябва да даде достъп на Молдова до алтернативни на "Газпром "доставчици в Европа, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

    Премиерът на страната Павел Филип заяви на церемонията, че правителство ще съдейства максимално за изпълнението на проекта.
    Този проект е от национално значение. След изпълнението му Молдова ще има възможността да избира доставчици на газ, допълни Филип. Новото разклонение Кишинев-Унген трябва да свърже молдовската столица към построения по-рано с подкрепата на ЕС и Румъния газопровод Унген-Яш. Дължината му ще бъде 120 км, а планираният капацитет е 1,5 млрд. кубични метра годишно .
    Молдова, която всяка година купува около 3 милиарда м3 прир
  • 13 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "как ще":

    Молдова, която всяка година купува около 3 милиарда м3 природен газ от Русия, няма да поднови договора си с "Газпром", изтичащ догодина. това съобщи молдовският министър на икономиката Кирил Габурич, цитиран от ТАСС.

    Правителството на страната не къса изцяло връзките си с руската компания, но очаква да бъде построен газопровода Кишинев-Унгени, за да има алтернатива. Идеята е да се доставя природен газ от Румъния.

    "Докато не въведем в експлоатация газопровода Кишинев-Унгени, няма да водим преговори за продължаване договора си с Русия. Искаме да имаме алтернативен вариант за доставки, освен руския газ. Тогава ще има конкуренция, ще се борят за нас като за клиенти. Всеки ще ни предлага по-добри за нас цени и ръцете ни за договаряне ще са развързани", казва Габурич.
  • 14 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "как ще":

    Украйна ще внася газ от Румъния ! Украинската компания "Укртрансгаз" е на път да започне внос на газ през Румъния. Това съобщи РИА "Новости". Отбелязва се, че от 2020 г. по този маршрут в Украйна ще се внасят 1,5 милиарда кубически метра газ годишно.

    Уточнява се, че са проведени преговори между компаниите "Укртрансгаз", "Молдовагаз" и операторите на газопреносни системи на други страни. Бяха договорени плановете за доставка на газ по новия маршрут. Вносът на газ от Румъния няма да зависи от обема на транзит на руски газ през Украйна.
  • 15 незнайко

    5 2 Отговор
    Съседите строят а ние ЛАПАМЕ МУХИ и слушкаме ЕС !!!

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    1 9 Отговор

    До коментар #15 от "незнайко":

    Ти щото искаш да лапаш на Путя та затова си недоволен ,а ?? Еми хващай влака за матушката и действай на воля !! Пък нас не ни мисли !! А съседите строят именно заради ЕС , щото и фирмите , дето сондираха и половината пари за газопроводите са оттам !!! И не искат да им ги връщат 30-40 години като ушанките , дето си мислеха да ни обуят с "южните потоци" , ама котка им мина път !! И на българските им подлоги като теб !!
  • 17 Дада

    1 7 Отговор
    Такива находища има и в България, но понеже сме под руски ботуш и има много
    рускопродажници, никогаа няма да се разкрият и ще плащаме като попове во век и веков скъпо и прескъпо руска газ и горива, докато икономиката изнемогва, а децата на България бягат навън. Ще блеем като овце по Румъния, и ще се почесваме по голия задник