Last news in Fakti

6 Септември, 2019 10:15 2 500 16

Изследване: чужденците в България са доволни от живота си

  • софия-
  • българия-
  • чужденци-
  • живот-
  • изследване-
  • класация

България е на 11-то място от общо 64 държави

Изследване: чужденците в България са доволни от живота си - 1
Снимка: Shutterstock

11-то място сред общо 64 държави - тази година България се представя много добре в изследването „Expat Insider 2019" на компанията „InterNations", която поддържа социална мрежа за хора, работещи в чужбина. От компанията твърдят, че това е едно от най-мащабните допитвания за живота и работата в чужбина. Анкетирани са били 20 000 души в 64 страни, сред които и България. Миналата година страната бе включена за първи път в изследавенто. Тогава тя се нареди на 21-ва позиция - с десет места по-надолу в сравнение с тазгодишната класация.

Предимствата на България

Изследването се съсредоточава върху такива аспекти като качеството на живот, привикване към страната, работа, семеен живот, разходи и лични финанси. По един от показателите (разходи за живот) България изпреварва всички останали изследвани страни, а по удовлетвореност от личните финанси е поставена на трето място. По показателя качество на живот България се класира по средата - 31-во място.

Основната причина за изкачването на България в тази класация е удовлетвореността на анкетираните от личните им финанси, отбелязват авторите на изследването. 79% от запитаните са посочили, че като цяло са много доволни от финансовото си положение (при 64% средна стойност за всички изследвани държави). И още данни: 70 на сто от анкетираните в България чужденци са заявили, че техните доходи са повече от достатъчни за посрещане на разходите за живот в тази страна. А цели 91% от участниците са доволни от нивото на цените в България. Освен това в България е лесно да завържеш нови приятелства, смятат 75% от анкетираните. И докато 72% оценяват високо местните културни традиции, езиковата бариера се оказва сериозен проблем - по този показател България заема едва 50-о място в общото класиране. Чужденците са загрижени също така за състоянието на местната икономика и за политическата стабилност.

Кои страни изпреварват България?

Според изследването „Expat Insider 2019", най-добри условия за чужденци предлагат Тайван, Виетнам и Португалия. В топ 10 влизат още Мексико, Испания, Сингапур, Бахрейн, Еквадор, Малайзия и Чехия. Непосредствено след тях се нарежда България. А най-лоши оценки получават Кувейт, Италия, Нигерия, Бразилия, Турция, Индия, Великобритания, Гърция, Русия и Южна Корея.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краси

    26 0 Отговор
    Ако доходите на българските пенсионери бяха, като на чужденците дето си получават пенсиите тук и те щяха да са щастливи, а не пред прага на гладната смърт...
  • 2 Нормално

    21 3 Отговор
    Чуденците обикновено бачкат на високи постове директно за колонизаторите. А заплатите им не са като тези, на робите в колонията, чиито заплати минават през няколко обръча от схеми на губернатора боко тиквата и трябва да издържат шайката му. С европейски заплати в България на всеки би му харесало и даже мнозина българи биха преглътнали корупцията и беззаконието и навярно нямаше да се евакуират. Освен това, у нас е и по-спокойничко в темпа на работа и по хубаво времето в сравнение със северните и централни европейски страни.
  • 3 kvy

    13 1 Отговор
    То и аз с моята заплата ще бъда, като Крез в някоя африканска държава.

    Коментиран от #14

  • 4 Кой68

    17 0 Отговор
    И аз да имам пенсия 1000-1500 евро или да работя за 2000-3000 евро ще съм супер...С тия пари на село или малък град ,а и в голямите градове ще съм ОК....Те го имат тук като екзотика...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чук

    5 1 Отговор
    Леко платена статия, достойна за в-к Смях
  • 8 Чук

    4 1 Отговор
    И защо не пишат средната възраст на чужденците
  • 9 Мартин

    10 0 Отговор
    Сега остава само и българите да стане доволни и България ще е прекрасно място за живот.
  • 10 Бай Яни

    11 1 Отговор
    Исп. Директор чужденец средно взима 10 000 лева. А обикновен работник между 800и 1000 лева заплата. Е как няма да са доволни. В собствената си страна сме роби на чужди компании и български олигарси комунисти. Защо никой не желае да живее тук и да работи.

    Коментиран от #16

  • 11 Ян Бибиянян

    8 0 Отговор
    В България се живее добре ако си богат, имаш доходи около 2000/мес също се живее добре. Смятай месечните разходи - 300 лв ток, вода телефони, интернет, ТВ, 600 лв храна и пиене, 100 - нафта, и остават 1000 за други разходи. Но колко получават такива заплати ?
  • 12 некойси

    1 0 Отговор
    Някой да ми каже как се живее със 100 евро пенсия и как пенсионерите успяват да решат уравнението?
  • 13 Историк

    1 2 Отговор
    Ако 45 години нямахме "братската, безвъзмездна, съветска помощ" и В.Червенков и Сталин не бяха отхвърлили помоща по Плана Маршал" за България, сега щяхме да имаме пенсии като в Гърция, Италия

    Коментиран от #15

  • 14 Василев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "kvy":

    В коя държава,че съм изтървал ?
  • 15 Василев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Ти да видиш! Много са ти дребни мечтите! Защо не като пенсийте в Австрия?Или Люксембург?
  • 16 Василев

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Яни":

    Кой чужденци,работещи в Бг вземат 10000?