Last news in Fakti

6 Септември, 2019 12:07 2 995 1

ТОП 5 на най-богатите компании в Африка

  • пари-
  • континент-
  • богаство-
  • африка

Повечето фирми са в банковия сектор

ТОП 5 на най-богатите компании в Африка - 1
Снимка: Shutterstock

Анализ на Forbes Global 2000 показва, че 19 от най-големите компании в света се намират в ЮАР, 3 в Мароко и 2 в Нигерия. Африка е сред най-перкпективните пазари към днешна дата и привлича все повече инвеститори от другите континенти. Ето и ТОП 5 на най-големите компании там:

1. Standard Bank Group, ЮАР

Продажби: 9 млрд. USD

Печалба: 2.1 млрд. USD

Активи: 147.9 млрд. USD

Пазарна стойност: 22.9 млрд. USD

Компанията е основана през 1862 г. в Южна Африка и една от най-големите в сферата на финансите и банковите услуги сред развиващите се пазари.

2. Safaricom, Кения

Продажби: 2.4 млрд. USD

Печалба: 593 млн. USD

Активи: 2 млрд. USD

Пазарна стойност: 11 млрд. USD

Най-голямата и най-печелившата компания в страната днес. През 2016 г. получава наградата CommsMEA за мобилен оператор на годината. Получава приза благодарение на разширяването обхвата на пазара и реализиране на иновационни услуги. Броят на клиентите ѝ е над 20.8 млн. души.

3. Commercial International Bank, Египет

Продажби: 2.4 млрд. USD

Печалба: 538 млн. USD

Активи: 19.1 млрд. USD

Пазарна стойност: 6.2 млрд. USD

Най-голямата частна банка в Египет. Основана е през 1975 г. като съвместно предприятие между Националната банка на Египет (51%) и Chase Manhattan Bank (49%). Банката предлага широк спектър от финансови услуги, включително управление на активи, инвестиционно-банкови услуги, застраховане и други.

4. Attijariwafa Bank, Мароко

Продажби: 4.1 млрд. USD

Печалба: 608 млн. USD

Активи: 53.3 млрд. USD

Пазарна стойност: 8.7 млрд. USD

Водеща банка в Мароко. Намира се под контрола на инвестиционния холдинг SNI, който принадлежи на кралското семейство и е единствената банка в страната, открила в своята структура „ислямския прозорец” под марката Dar Assafaa.

5. Maroc Telecom, Мароко

Продажби: 3.8 млрд. USD

Печалба: 640 млн. USD

Активи: 6.5 млрд. USD

Пазарна стойност: 13.4 млрд. USD

В тази мароканска телекомуникационна компания работят 11 178 служители. Разполага с 8 регионални представителства с 220 клона на територията на Мароко.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добри

    0 0 Отговор
    Уважаеми приятели ,искам да закупя няколко вида зимни обувки,как мога да го направя ???