Last news in Fakti

9 Септември, 2019 22:28 2 031 7

ЕК разяснява с кампания банковите ни права

  • банка-
  • права

У нас този уебсайт е предоставен от Българската народна банка

ЕК разяснява с кампания банковите ни права - 1

Като част от международната кампания на Европейската комисия "Имаш право" българите ще получат повече информация за правата си при използване на банкови услуги.

Проучване показва, че само 32% от българите са наясно, че банките трябва да представят стандартизирани детайли за своите такси, a едва 43% са информирани, че при смяна на банка новата институция трябва да се погрижи за процеса по прехвърляне на всички сметки.

Това съобщиха от Европейската комисия.

Целта на кампанията е да осведоми потребителите за банковите им права, които са гарантирани от Европейския съюз. Те включват такива, свързани с получаването на информация за условията, осигуряването на независим уебсайт, сравняващ таксите на различните институции, смяна на банка и прехвърляне на съществуващи сметки.

Тези права са регламентирани от Директива на ЕС за платежните сметки, която гарантира по-голяма защита и прозрачност на банковите услуги у нас и в останалите страни членки.

Според Директивата европейските граждани имат право да откриват платежна сметка за основни операции във всяка държава от ЕС. Освен това всеки жител на ЕС има право да прехвърли банковата си сметка в друга банка в същата страна, като новата институция трябва да поеме процеса по прехвърляне.

За максимална прозрачност на банковите такси сред изискванията на Директивата е и въвеждането на стандартизирана информация. Всяка банка трябва да разполага с документ с информация за таксите, свързани с най-често използваните услуги като директен дебит, паричен превод, дебитна карта, кредитна карта и овърдрафт както в онлайн, така и в печатен вариант.

Освен това всяка банка трябва да предоставя безплатно извлечение на клиентите си поне веднъж годишно с информация за разходите им и лихвите към тяхната сметка. Директивата прави задължително и наличието на поне един независим уебсайт, на който да се сравняват таксите по платежните сметки, които се начисляват от различните банки във всяка държава членка. У нас този уебсайт е предоставен от Българската народна банка.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чиновниците

    12 1 Отговор
    в Брюксел са безполезни.
  • 2 ВАСИЛ ЛЕВСКИ

    17 0 Отговор
    Днес влизам в УНИКРЕДИТ ,и поисках едно копие на платежно нареждане към фирма контрагент -и тия ми викат 36лв такса----КО КАЗА КОООО????
  • 3 Азсъм

    9 0 Отговор
    Банките са обирджии при внасяне на 10000лв такса 14лв това е 0бб банк изроди
  • 4 Азсъм

    3 0 Отговор
    Банките са обирджии при внасяне на 10000лв такса 14лв това е 0бб банк изроди
  • 5 КОЮ

    6 0 Отговор
    Теглиш собствени пари от сметка , за това че не са предупредени ти се начислява наказателна такса , за 9000 лева вземат 27 лева. Обаче къртят с месечните си такси , застраховка 9 лева, такса оформление на карта. 3 лева , такса онлайн банкиране 4 лева ,месечна такса за обслужване на сметката 5 лева. Експрес банк

    Коментиран от #6

  • 6 Въпрос

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОЮ":

    Каква е тая застраховка, срещу крадливи банкови служителки, да не ти източат сметката ли?
  • 7 Анонимен

    1 0 Отговор
    Кажете сайта или кога ще бъде пуснат.